tiistai 11. maaliskuuta 2014

Pompom aamusta iltaan

Nina Pirhosen Pompom kuvakirjat ovat meille tuttuja. Lempparimme on Kumpulaakson Pompom ja avaruusmatka (Otava, 2010). Pyysinkin uutta Pompom aamusta iltaan pahvista kuvakirjaa Otavalta esiteltäväksi, koska halusin kokeilla kuinka Kumpulaakson maailma toimii ensikirjaformaatissa.Pirhosen kuvitus, tai grafiikka, on hyvin värikästä ja minun aikuissilmääni kaunista. Siinä on mielestäni todella söpöt ja suloiset hahmot, jotka tuovat hyvää mieltä ja iloa myös pienelle lukijalle. Kuvitus on värikästä ja raikasta. Hahmoista tulevat mieleen japanilaiset piirrokset isoine silmineen, mikä on minulle ok. Myös lapseni tuntuvat pitävän Pompom kirjoista. Luin Pompom aamusta iltaan kirjan ensimmäisen kerran alle kaksivuotiaalle lapselleni. Hän katseli kirjaa dinot kätysissään, lattialla mahalla maatessaan. Jalat heiluivat ja välillä hän tuumasi vain silmät kiiluen, että lishää.

Kirjan teksti on yksinkertainen ja ennalta-arvattava. Se kertoo Pompomin päivästä aamusta iltaan ja on siinä ilahduttavan perinteinen ja tavallinen. Päivään kuuluu heräämistä, aamupalaa, ulkoilua, päikkärit, leikkimistä ja iltasatu. Jokaisella sivulla on yksi tai kaksi lausetta. Ja näinhän sen pitäisikin ensikirjoissa olla! Tarina on siis juuri sopivan lyhyt pienelle vauvalle tai taaperolle. Kirjassa on ikäsuosituksena yli yksivuotiaat, mutta vaikka kuvitus täyttääkin tuon vaatimuksen, voisin minä kyllä kokeilla tätä himpun nuoremmallekin.Kirjan tekstissä kannustetaan kahteen otteeseen tutkimaan kuvia hieman tarkemmin pikku kysymysten kautta. Tämä onkin kiva kikka saada lukijat keskustelemaan, nimeämään ja ihmettelemään Pirhosen arkisia mutta niin kauniita kuvia yhdessä. Kirjaan on helppo lisätä itse pikkuisia toistavia lausahduksia, kuten "kukkuu" tai muuta sellaista ikiomaa ja yhteistä.

Aikuissilmääni tietenkin tarttui välittömästi se, että kirjassa on selkeitä viittauksia Marimekkoon. Kun tutustuinkin Nina Pirhoseen tarkemmin netin kautta, huomasin hänen olevan muotoilija ja suunnittelija ja Marimekolla töissä. Myös aiemmissa kuvakirjoissa on ilmeisesti ollut hänen "aikuistöitään" mukana. Mielenkiintoinen yhdistelmä. Mutta siltikään en ajattele tätä kirjaa pelkästään "aikuislähtöiseksi", vaan minusta Nina Pirhosen taitavissa "brändivalmiissa" kirjoissa on paljon annettavaa lapsille ja ne on tehty minusta kauniisti lapsen maailmaa ja mielikuvitusta kunnioittaen. Ja koen, että Pom pom aamusta iltaan kirjassa on taustalla lapsiperheen perusarjen arvostus. Ja sepä vasta hyvä ja tärkeä juttu! Kirja on oikeastaan aika inana (ihana), kuten lapseni sanoo. (4-5/5).

Luimme Pompomia saapumispäivänään, eli eilen, yli kymmenen kertaa läpi ja appsi 1-v. meni sen kanssa myös nukkumaan...


"Peko ja Piupau syövät aamupalaa.
Kuka piileksii teepannussa?"

- Nina Pirhonen: Pompom aamusta iltaan

2 kommenttia:

  1. Meillä on Pompom ja iloinen vuosi omana, ostin joku aika sitten Prismasta ihan vaan kannen värikkyyden perusteella. Siitä tykätään kovasti ja koko kirja luetaan usein parikin kertaa läpi samalla istumalla. Minäkin tykkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös tuo kirja ja se on tosi kiva. Minua harmitti ettei siinä ole yhtenevä tarina kuten avaruuskirjassa (kannattaa lukea!) mutta ihan hauska sellaisenaankin :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!