keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Katjun suuri eläinkirja

Liesbet Slegersin Katjun suuri eläinkirja on värikäs ja monipuolinen kirja. Kun pyysin kirjan Lasten Keskukselta (2014, suomentaja Sanna van Leeuwen) teille esiteltäväksi luulin, että kyseessä on tarinamainen eläinkirja, opettavaisella tavalla. Meillä nimittäin on ollut aiemminkin Slegersin kirjoja ja ne ovat usein olleet opettavaissävytteisiä. Mutta kun luin kirjaa lasteni kanssa (tämä sopii sisaruslukuun) huomasin, etten voi ajatella tätä kirjaa tavallisena luku-kuvakirjana, tai minä petyn siihen. Ei, tämä kirja on (ensi)tietokirja, sanakirja ja puuhakirja ja on siinä monimuotoisessaan genressään kiva!Kirjan alussa esitellää Katju, joka esittelee kirjassa eläimiä, eläinten ominaisuuksia ja eläinten koteja. Kirjan ensimmäinen osio (osioita oli ensin vaikea hahmottaa, olisin melkein toivonut sisällysluettelon alkuun!) Kotona ja maalla esittelee ensin maatilan eläimiä, joihin on ikään kuin erotteluleikin suojin sekoitettu myös villieläimiä. Toiseksi osiossa esitellään lemmikkieläimiä ja pihapiirin eläimiä.
Kirjan toinen osio on Vaarallisen ja kiltit eläimet, jossa esitellään ensin laajalla skaalalla vaarallisia eläimiä ja toiseksi taas lemmikkejä ja maatilan eläimiä.
Kolmannessa osiossa Hienoja pukuja on kuvattu eläinten, lintujen ja ötököiden erilaisia kuosia, väritystä ja "tuntumaa". Lisäksi osiossa on myös eläinten erilaisia koteja.
Viimeinen neljäs osio Uidaan, lennetään, juostaan ja hypellään! kertoo erilaisista eläinten liikkumismuodoista ja mereneläimistä.


Yksittäiset kuvat kirjassa ovat hyvin selkeitä ja värikkäitä ja tuovat mieleeni Lucy Cousinsin Maisa -kirjat (Cousinsilta on myös tullut vastaavan oloinen Maisan tieto/puuhakirja). Kuvituksessa on käytetty välillä kollaasitekniikkaa, jolloin väritetyt kuvat on yhdistetty valokuvapohjalle tai osa sivun eläimistä on valokuvia ja osa piirrettyjä. Jokaisessa osiossa eläimet on esitelty pienen kysymys- tai havaitsemistehtävä kautta. Mukana on myös loruja aihepiirista. Kun kysyin mieheltäni tästä kirjasta, hän totesi, että onhan se kirja "seikkaperäinen". Ja kyllä, samaan aikaan kun kirja pyrkii mielestäni olemaan selkeä ja pienelle lapselle opettava, siitä löytyy myös hyvin yksityiskohtaisia tietoja ja vaikeampia kielellisiä tehtäviä. En siis oikein tiedä minkä ikäiselle lapselle kirja on tarkoitettu, vain onko kirjassa tavoiteltu mahdollisemman laajaa lukijakuntaa "alle kouluikäiset", mikä kuitenkin hämmentää varmasti pienimpiä lukijoita, joilla kielen käsitteet ynnä muut ovat vasta muodostumassa.


Kun kirjoitan tätä esittelyä, olen ihan huokaissut välillä miten ihmeessä saan kirjoituksen pysymään kasassa. En tiedä olenko vain keskimääräistä haasteellisempi lastenkirjojen lukija vai mikä, mutta minulla jää hieman sellainen olo, että kirjassa yritetään lii-kaa ja tällöin kokonaisuus jää sekavaksi. Tämä heijastunee myös tähän esittelykirjoitukseeni.


Ehkäpä kirjaa olisikin paras lukea osissa ja jättää seuraava osio seuraavalle päivälle? Tämä kirja voisi olla myös oikein hyvä opettavaisiin tuokioihin, esimerkiksi päivähoidon tuokioihin, sillä kuvissa on varmasti monenlaista katsottavaa, joka herättää keskustelua ja mahdollisesti voi inspiroida jatkoleikkeihin tai askarteluihin. Ehkäpä myös kotona tätä kirjaa tulisi todellakin lukea puuhakirjatyylisesti yhdessä ja vireänä, tutkien ja ihmetellen? Sinänsä en näe kirjassa yhtään mitään vikaa, sen tarkoitusperä on mitä kaunein, mutta toisaalta jään kaipaamaan jotain.


Mukava kirja, joka jättää minut kuitenkin hieman hämmentyneeksi, mutta näin on minulla käynyt kaikkien Slegersin kirjojen kohdalla. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kokeilemaan kirjaa, sillä lapset voivat (vireänä) lähteä hyvinkin innokkaasti tekemään näitä kirjan tehtäviä (näin kävi esikoiseni kanssa, 4v.) ja yhdessähän sellaistenkin puuhien tekeminen on hieno asia! (3/5). '
Meilläkin tämä kirja siirtyy nyt iltasaduista "päiväkirjojen puolelle", jossa se pääsee enemmän oikeuksiinsa.


"Katju auttaa maatilan töissä.
Mutta mitä ihmettä! Maatilalle on
eksynyt eläimiä, jotka eivät kuulu sinne.
Kerro, mitkä ne ovat!"

- Slegers: Katjun suuri eläinkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!