perjantai 7. maaliskuuta 2014

Ambulanssi vauhdissa

Ambulanssi vauhdissa on uusi Täyttä vauhtia -sarjan uusin kirja. Peter Bentlyn kirjoittama ja Martha Lightfootin kuvittamassa lastenkirjasarjassa esitellään erilaisia kulkuvälineitä. Kirjoja ilmestyi suomennettuna viime vuonna (jos oikein muistan) viisi ensimmäistä kirjaa ja tänä vuonna niitä tulee lisää. Pyysin Ambulanssi vauhdissa (suomentaja Terhi Leskinen, 2014) kirjaa Kustannus-Mäkelältä teille esiteltäväksi, koska olimme todenneet kirjat hyviksi ja laadukkaiksi.Kirjasarja on minusta enemmän lasten sanakirja/tietokirja kuin perinteinen kuvakirja. Kaikissa kirjoissa esitellään yksi kulkuneuvo tarinan kautta ja kerrotaan kuinka kulkuvälinettä käytetään. Lopussa on vielä kuvan kautta esitelty kulkuvälineen teknisempää puolta. Ambulanssi vauhdissa -kirjassa tarina lähtee ambulanssiasemalle tulevasta hälytyksestä: "On tapahtunut kolari!".Tarina kertoo kuinka ambulanssi menee onnettomuuspaikalle ja auttaa kolarissa ollutta. Osa kirjan tekstistä on hieman isommalla fontilla, ikään kuin painottaen uutta sanaa tai tärkeää momenttia. Lisäksi fontilla kikkaillaan esimerkiksi niin, että osa tekstistä menee ylöspäin tarinan liikettä mukaillen. Kirjassa on myös paljon ääniä, kuten: "HURRR! KLONK!".  Ja loppukuvassa esitellään, ikään kuin uudestaan kerraten, mitä ambulanssista löytyy.


Täyttä vauhtia -sarjan kirjat ovat pehmeillä kansilla mutta kirja on kuitenkin sivuineenkin kestävä oloinen. Kevyempi ratkaisu näkynee myös kirjojen hinnoissa, sillä olen huomannut, etteivät nämä kirjat maksa uutenakaan laatuunsa nähden valtavasti (reilun kympin). Minulle kirjat ovat enemmän tietokirjamaisia mutta jokaisessa näissä on myös perustarinansa. Kirjat ovat aika monipuolisia ja ehkä hieman toteaviakin.


Kuvitus on mielestäni onnistunut. Se on värikästä, aika söpöä (vedonnee näin myös tyttölukijoihin?), hyväntuulista hymyilevine kasvoineen, "pehmeää" ja kokonaisuus on selkeä. Näitä kirjoja voi varmasti lukea hyvin eri ikäisille, kun vaan vähän soveltaa. Esimerkiksi taaperon kanssa kuvia voi katsella yhdessä ja lukea vaikka vain ääntelyosuudet ja nimetä jo osoittavalle lapselle eri asioita. Kirjat ovat kyllä kokonaisuudessaan juuri sopivan kuvakirjan mittaisia, että kokonaislukukin onnistuu jo varmasti aika aikaisin, jos vaan aihepiiri kiinnostaa (3,5-4/5). Kirjasarjaa voisi kuvata onnistuneeksi opettavaiseksi nykylastenkirjaksi, sillä tiedot ovat minun mielestäni ajantasalla ja sanavalinnat ovat tarkkoja. Näiden kirjojen eteen on selvästi käytetty aikaa ja ajatusta, ja niin kai sitä toivoisi kaikkiin lastenkirjoihin käytettävän?

Oletteko te tutustuneet Täyttä vahdissa -sarjaan ja tykkäättekö?

***

Kirjoitinkin teille eilen, että löysin uuden Dinosaurus-tietokirjan ja olisin halunnut sen myös teille esitellä, mutta kirjassa on niin alleviivatusti monistamisen ynnä muun kielto, että en uskalla edes kuvaa teille näyttää, kun kirja ei ole saatu kustantamolta (DK), vaan itse kirjakaupasta ostettu. Pöh.

Lainasin tällä viikolla esikoiselleni lasten äänikirjoja ja ne ovat olleet yllättävän iso hitti. Hän ei meinannut malttaa nukkumaankaan yksi ilta, kun piti aina vaan kuunnella vielä yksi... Mietinkin, että pitäisiköhän äänikirjoistakin kirjoitella jotain...?

Ja sitten linkkivinkki Lastenkirjahyllyn puolelle, jossa Päivi Heikkilä-Halttunen rohkeasti kirjoittaa tulevista lastenkirjoista. Ensi syksyn lastenkirjatarjonta näyttää tipahtaneen kustantamoilla jopa puolella kevään tarjontaan ja niin edelleen. Että semmoista.

Tällaisin monin miettein toivottelen hyvää viikonloppua kaikille!


"Hän vakuuttaa ettei ole mitään syytä huoleen.
Jalka saadaan kyllä kuntoon."

- Bently: Ambulanssi vauhdissa

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Täyttä vauhtia - sarja oli meidän perheelle aivan tuntematon - eiliseen saakka. Haimme nimittäin illalla kirjastosta niin traktori-, kaivuri- kuin palo-autokirjankin ja nyt kulkuneuvoihin ja koneisiin totaalisesti hurahtanut Pikkumiehemme on aivan haltioissaan. Myös dinokirjat ovat meillä "in", joten harmi, että tuo tietokirja esittely jäi julkaisematta. Tosin aikaisemmin esittelemäsi Dinojen pelastuspartio on meillä varausjonossa... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas kiva kuulla, että vinkki osui ja upposi sinne! Tämä on tosi kiva kirjasarja ja samoin kuin se dinokirjasarjakin! Oikein mukavia lukuhetkiä Pikkumiehelle ja sinulle! Ja suuri kiitos kommentistasi :)!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!