maanantai 24. helmikuuta 2014

Osaan jo itse!

Tracey Corderoyn ja Caroline Pedlerin Pikkukarhun kirjat ovat meidän suosikkeja ja esimerkiksi tekijöiden Tämä on minun kirja lähti aikoinaan kirjakaupasta suoraan uutuutena kotiimme. Niinpä kysyin Kustannus-Mäkelältä Osaan jo itse! kirjaa (2014, suomennos Raija Rintamäki) täällä esiteltäväksi. Ja pakkohan se on sanoa, että olin todella iloinen, että saimme Mäkelän yhteistyöhön kanssani, sillä koen, että Kustannus-Mäkelältä tulee varsin paljon laadukkaita suomennettuja lastenkirjoja, joten ilohan näitä on esitellä!

Pikkukarhun kirjoissa on todella hempeät ja kauniit kuvitukset ja kaikissa kirjoissa joku esine on päällystetty pehmeällä kankaalla mitä saattaa hivellä pitkin kirjan tarinaa. Tässä kirjassa se on Pikkukarhun reppu, sillä tarina alkaa siitä, että Pikkukarhu lähtee äitinsä kanssa kirjastoon ja pakkaa ihan itte oman pikkureppuunsa palautettavat kirjat. (Ai miten niin lastenkirjablogimutsi on jo heti kirjan aihepiiristä täysin myyty!).Pikkunalle haluaa napittaa oman takkinsa ja liikennevalojenkin nappia olisi halunnut painaa ihan itse, mutta jokupa ehtii ensin. Kirjastossa Pikkukarhun pupun suosikkikirja on liian korkealla, eikä karhu siihen yllä, vaan kupsahtaa lopulta maahan. Tällöin Pikkukarhu huomaa, että jossakin jutuissa äidin apu on vielä ihan okei ja kivakin juttu. Kuten vaikka kirjan lukemisessa! (NIINPÄ!)Kirjastosta lähtiessä nalle haluaa auttaa äidin nappien laitossa ja loppukuvassa, ja Pikkukarhuihin kuuluvassa loppulaulukohdassa, parivaljakko kulkee iloisesti takit puoliauki, napit niin sanotusti juoponnapissa! Kirjassa Pikkukarhun ja äidin tunteet esitellään hyvin pehmeästi. Pikkukarhua vähän harmittaa ja mökötyttää, kun joku ei onnistu, tai pikkuisen itkettää. Äitikarhu taas on kuin itse tyyneys, joka kuuntelee, lohduttaa ja pysyy rauhallisena kuin kallio. Vaikka me perheenä olemme tunteissamme paljon räiskyvämpiä, nämä Pikkukarhu -kirjat tuntuvat silti tosi ihanilta, turvallisilta ja lämpöisiltä. Vaikka kirjan satumainen "hempeys" vähän huvittaakin samalla.


Corderoyn tarinat ovat usein aika simppelin oloisia, eikä niistä sinänsä löydy mitään superihmeellistä mikä lumoaisi minut lukijana, mutta silti kirjojen hienous piilee niiden arkisessa yksinkertaisuudessa, perusjuttujen kunnioittamisessa ja lämpimässä yhdessä olemisen mallissa. Pikkukarhun kirja Osaan jo itse! kiinnostaa nyt ehkä enemmän meidän alle kaksi vuotiasta tytönpirpanaa, joka jo sujuvasti sanoo välillä, että "MINÄ." ja "Minä ITE!", pukee ja riisuu itse monia vaatekappaleita ja on muutenkin varsin itsenäinen ja omapäinen tapaus. Mutta yhtä lailla nelivuotiaani kuuntelee kirjan hymy suupielissään.

Oikein hyvän mielen kirja, supermahtavalla aihepiirillä ja kuvitus niin lämmin ja lempeä. Käy hyvin minä itse-kausilaisille, esimerkiksi kaksivuotisuhmaikäisille, ja on varmasti myös iltasatuna erinomainen. Ainakin 4/5, ihan jo aihepiirinsä vuoksi ansaitsisi 5/5.

Oletko tutustunut Pikkukarhu -kirjoihin? Joko teillä osataan ihan itse?


"Sinä osaat jo monta asiaa itse,
mutta silloin kun jokin on liian
vaikeaa, voit aina pyytää apua."

- Corderoy, Pedler: Osaan jo itse!

6 kommenttia:

 1. Hyvä bleue! Kysyisin hieman ohi aiheen: oletko lukenut Riikka Pulkkisen kirjoja ja mitä olet niistä pitänyt? Hoksasi ko. kirjailijan vasta nyt, ja mietin mistä aloittaisin... Olen saanut täältä monesti makuuni yhteensopivia vinkkejä, siksi kyselen.

  Hyvää viikkoa!

  -Nupsu

  VastaaPoista
 2. Hyvä Nupsu :), minulla on jopa Pulkkisen Totta kirjakaapissani, sillä hänhän on varsin suosittu ja kunnioitettu kirjailija ja ostin sen uutuutena itselleni aikoinaan joululahjaksi. Ehdottomasti kannattaa kokeilla, vaikka minä valitettavasti en tykännyt Totta kirjasta siinä määrin kuin olisin toivonut. Muita Pulkkisia en olekaan lukenut. Mutta Nupsu! Tiedäthän että minulla on aikuiskirjat siirtynyt blogiin www.kirjapolkuni.blogspot.fi , joten jos vinkkejä kaipaat "tällaiseen makuun" niin sieltä saattaa löytyä :)? Mutta tälläkin puolella ihan juttelen kirjasta kuin kirjasta :), en sillä :)! Mukavaa viikkoa sinullekin! (Vähänkö jäi mietityttämään mitähän kirjoja olet vinkilläni lukenut ja oletko itse tykännyt, hmm!)

  VastaaPoista
 3. Ihana teksti ja varmasti suloinen kirja! Valoa ja iloa viikkoon! :)

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kyllä :)! Yritän linkata sun postausta täälläkintällä viikolla :)! Jäin miettimään sitä lastenkirjojen sijoitusta kirjakaupoissakin, niin se menee. Meidän lähikirjakaupassa mm kynät ja postikortit ovat esillä enemmän, ja kaikki puolikevyt krääsäkin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!