lauantai 22. helmikuuta 2014

Mintun lääkärikirja

Minä tykkään Mintun pikkuisista neliökirjoista, niissä on jotain niin arkista ja siten myös iloista. Olemme lukeneet niitä nyt kirjastosta useamman ja varsinkin puutarhakirja tuntuu nyt kevättä odotellessa niin kivalle! En muista itse Minttuja kovinkaan vahvatunteisesti omasta lapsuudestani, vaikka toki retrohenkinen väritys vähän muistuttaa tekoajastaan. Pyysin Maikki Harjanteen Mintun lääkärikirjan Otavalta teille esiteltäväksi ja kyseessä on 1995 ilmestyneen kirjan uusi painos (2014). En ollut itse tätä aiemmin lukenutkaan.Mintun lääkärikirjassa Minttu sairastuu korvakipuun ja kuumeeseen ja äiti varaa hänelle lääkärin: "Korva kuntoon, röörit auki, niin kuin putkimies sanoo.". Minttu ymmärtää äidin sanat konkreettisesti ja säikähtää, että lääkäri tarkastaa hänen korvansa viemäripumpulla. Näinhän ne lapset hienot kuvainnolliset lauseemme ymmärtävät ja väärinkäsityksiä saattaa sattua varsin harmittomistakin tilanteista. Minttu käy lääkärissä, mikä sujuu hienosti, saa lääkettä ja sairastelee pari päivää kotona. Kirjassa hoito-ohjeena on varsin selkeästi köllöttely, mikä hieman taitaa olla vanhanaikainen vinkki? Nykyään ymmärtääkseni lapsi saa leikkiä (ei riehua) jaksamisensa mukaan ja kuumeettomana käydä myös ulkoilemassa, sillä raitis ilma avannee röörejä paremmin kuin putkimies ja räkä irtoaa? (Lue tarkemmin Terveyskirjasto) Kirjassa kuvataan myös miten isoveikka-Villelle tulee ihan mustasukkainen olo, kun Minttua niin vaan hellitään. Kirja kuvaa miten sairastelu koskettaa koko perhettä ja lopussa äitikin ottaa ihan päikkärit, kun vähän väsyttää!
Tämä kirja kiinnostaa meillä nyt selvästi eniten appsia, eli alle kaksivuotista lastamme. Luulenpa, että selkeät ihmispiirrokset, värikkäät kuvat ja hauskat yksityiskohdat, mutta selkeästi katsottavissa olevat, ovat hänestä nyt todella kiinnostavia. Minä tykkään kirjan sarjakuvamaisuudesta ja siitä, kun Minttu kurkkaa luukusta toiseen. Kuvat tuntuvat jotenkin eläviltä.  Meillä on myös Mintusta tehty sarjakuvakirja ja se on kyllä tosi kiva!Olemme lukeneet Mintun lääkärikirjan useamman kerran ja myös appsi jaksoi kirjan kuunnella (mikä ihmetytti minua!). Kirjan arkisuus ja pienet opetus"tuokiot", kuten lääkärin tavaroiden esittely, numerot ja kello tarinan kulkiessa, ovat kyllä oikeastaan aika nerokas kokonaisuus. En voi sanoa lumoutuvani tästä kirjasta, mutta  jotenkin se ei ole itselleni kirjan pointti. Kirja on hirvittävän hyvä lapsiperheen arkikirja, joka auttaa lasta kohtaamaan jänniä ja inhottaviakin juttuja mitä arjessaan kohtaa. Ja eipä ajankohta tälle kirjan lukemiselle varmaan ole tällä hetkellä lähes missään perheessä pahitteeksi. Helmikuun flunssat ovat kaataneet lähes jokaisen lapsiperheen tavalla tai toisella, joten pöpöjä on ja liikkuu ja niin se vaan elämä etenee siitä huolimatta. Perussairauksistakin noustaan, vaikka kyllähän ne välillä tosi väsyneeksi meidät vetävätkin.

Mahtava Minttu-kirja, yllätyin oikeasti positiivisesti! 4/5. Oletko sinä lukenut Mintun lääkärikirjan?


"Minulla on varmasti sata astetta kuumetta! Jos lääkäri kuuntelisi minun vatsaani, niin se kuulisi heti kovaa murinaa ja määräisi melkoisen aterian."

- Ville, kirjassa Mintun lääkärikirja (Maikki Harjanne)

6 kommenttia:

 1. Me luimme tätä kirjaa sairaalassa. Selkeästi oli hyvä kirjan kanssa käydä läpi stetoskooppia ja korvalamppua, joilla lapsi päivittäin tutkittiin. Vähän mua jäi mietityttämään kohta, jossa Minttu pakkaa laukun lääkärireissua varten, johon äiti toppuuttelee, että lääkärissä käydään vain: meillä kun lääkärireissu venyi monen päivän sairaalassa oloksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, olisiko se ollut niin, että yleensä kuitenkin käynti on lapsella lyhyt mutta sehän jatkuukin hyvin, että mummu oli monta päivää tutkimuksissa. Sitä voinee itse jatkaa, että joskus sairaalassa voi olla pitempään jos on kovin kipeä?
   Oliko sairaalassa muuten muita lastenkirjoja tästä aiheesta, jotka oli sinusta hyviä? On nämä sairaudetkin asia jotka aikuisena hirvittää mutta sitä yrittää lapsille sitten normalisoida, etteivät stressaa turhaan. Onko lapsesi tykännyt lukea lääkärikirjoja nyt jälkeenpäin? Ne voisivat toimia vieläkin eheyttävästi :)! Kiitos Saara kommentista ja tekeepä mieleni heittää vielä pikkuhali sinne :)!

   Poista
  2. Olemme kotona lukeneet Veera lääkärissä -kirjaa, joka sekin on kiva. Veerahan ei siinä ole kipeä, vaan käy lääkärintarkastuksessa. Stetoskooppi-lelut ja muut lääkärilelut olivat myös hyödyllisiä, vaikka jännä paikkahan se sairaalassa yöpyminen pienelle on. En usko meidän lapsille jääneen mitään traumaa, mutta sehän selvinnee, kun seuraavan kerran on asiaa lääkäriin.

   Poista
  3. Jospa ei tosiaan traumaa jää, vielä kun sinäkin pystyit olemaan turvana mukana :). Viettäväthän toiset lapset huomattavasti pitempiäkin aikoja sairaalassa. Lapset on sissejä selviytymään :). Mutta mietin, että kirjoilla voinee pehmittää mietteitä mitä on voinut mieleen jäädä mietityttämään, eikä oikein lapsi osaa edes kysyä? Toimenpiteethän ne yleisimmin ovat pienille lapsille asioita jotka voivat jäädä kropan muistiin. No mutta joo, huomasin, että meillä on kirjahyllyssä sellainen kuin Reuterstrandin Emppu käy lääkärissä ja se on ollut meille kiva kirja. Sitten on Wolden Sanna käy lääkärissä kirja. Empussa on taas korvatulehdusta ja Sannassa tapaturma. On se hyvä, että näitäkin kirjoja on :)! Empulta löytyy myös hammaslääkärikirja.

   Poista
  4. Joo kyllä mielestäni kirjoista oli apua. Ainakin tekivät tutummaksi sitä tilannetta, jossa lapsi on lääkärin tutkittavana.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!