tiistai 4. helmikuuta 2014

Lasten kuvakirjojen "dekkareita" ja avaruuskirjavinkkejä

Löysin kirjastosta lainaan Laurent De Brunhoffin Babar ja varastetun patsaan arvoitus kirjan. Kirja kertoo Babarin ja perheen lomamatkasta Celestevillen lomakohteeseen, jossa tapahtuu perhettä koskevia varkauksia. Kirja on vähän pitempi kuvakirja ja tarinaltaan hyvin perinteinen salapoliisikertomus johtolankoineen kaikkineen. Nelivuotiaani pito tästä kirjasta kovasti ja mietinkin, että ehkä tällaisia salapoliisikuvakirjoja voisikin etsiä enemmän luettavaksi.En kuitenkaan keksinyt mitään muita kirjoja kuin Richard Scarryn kirjoja. Joten ajattelin kysyä teiltä, oletteko te löytäneet kivoja "lasten kuvakirjadekkareita"?

***

Lisäksi vielä pari vinkkiä avaruuskirjoista kiinnostuneille (eli ainakin sinulle Jennijee!):

Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja (Otava)
Mauri Kunnas: Riku, Roope ja Ringo lentävät kuuhun (Otava)

Kunnaksen avaruuskirjat yhdistelevät tietoa ja fantasiaa hauskasti.

Meiltä löytyy omana hyllystä seuraavia:Nina Pirhosen Pom pom ja avaruusmatka (Otava, 2010). Aivan upeat kuvitukset ja koko kirja on kuin karkki. Se on niin makea ja hyvä, että sen lukemista ei voi koskaan lopettaa. Viiden tähden kirja. Kirjan satutarina on mielenkiintoinen ja upean mielikuvituksellinen. Olemme lukeneet tämän varmasti sata kertaa läpi. Huippu!Carol Stott (suom. Ilkka Rekiaro, Merkurius -tietokirja) Avaruussukkula on (kannestaan huolimatta) mielenkiintoinen tietokirja avaruuslennon "opetustuntien" kautta, jonka luulin esitelleeni teille jo aiemmin (mutta jahas, en ole). 

Aistimatka avaruuteen (Oppi & Ilo sarja, Tammi): oppikirja näkö- ja tuntoaistien kautta, selkeä tietokirja avaruudesta. Sisältää perustiedot. Hyvä kirja, vaikken itse ole oikein innostunut Oppi ja ilo sarjan kuvituksesta, mutta tässä sekin on jees.Pimeässä hohtava avaruus (Nemo, 2012, suom. Nina Tarvainen) on esikoiseni mahdollisesti tärkeimpiä kirjoja. Tätä erittäin selkeää ja juuri hyvää, napakkaa alkutietokirjaa hän on lukenut isänsä kanssa tähtitieteellisiä määriä ja jossakin vaiheessa hän osasi kirjan oikeastaan ulkoa (lukivat ns. vuorotellen, että isä jätti lauseen kesken). Lopussa on myös esitelty tähtikuvioita, jotka ovat olleet lapsestani todella kiinnostavia. Tämä on meidän perheen miesten luetuin kirja. Varmaan pitää antaa tähtiä taivaalta hyvin monta tällekin.
Ai niin ja kirja myös hohtaa pimeässä ("kerää valon" lampun valosta tms).
Sokerina pohjalla esittelen juuri äsken löytämämme kirjastoaarteen Suvi-Tuuli Junttilan Missä, tässä, jossakin... (WSOY, 2011) mielettömän hienosti tehty kirja, jossa on valokuvattu tehtyjä pienoismaailmoja, joissa seikkailevat mm. ruuvi ja pullonkorkki. Ihan mahtava ja poikkeuksellinen lasten kuvakirja, johon kannattaa tutustua. Tarina kerrotaan lyhyesti ja sopii näin myös kärsimättömämmällekin kuulijalle. Vaikka kirja ei nyt oikeastaan liity avaruuteen kuin alkunsa puolesta, niin se oli pakko saada teille vinkattua!

Mitä avaruuskirjaa teillä luetaan?


"Jos joskus matkaat halki avaruuden, saatat löytää pienen galaksin..."

- Suvi-Tuuli Junttila: Missä, tässä, jossakin...

6 kommenttia:

 1. Meillä on luettu vain Mauri Kunnaksen Avaruuskirjaa, joten sain hyviä vinkkejä tästä. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. mauri kunnaksella on muuten muistaakseni joku salapoliisikirja.. vai onko? Vai muistanko väärin? Saatanpa muistaa :D

  Suomalaisesta löytyi avaruus näyttämökirja joka on ollut nyt tosi kovaa huutoa Pimeässä loistavan avaruuden lisäksi. näyttämökirjan hyvä puoli on näyttävät pystyyn pomppaavat sydeemit, huono puoli on etä jotkut tekstit on kirjoitettu niin miniriikkisellä tekstillä, että sitä on tosi hankala lukea. Lapsi tykkää, itse vähän moitin kirjan taittajaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo minä näin sen kirjan. Näyttämökirjat on hienoja mutta tosiaan infon määrä jää niissä vähäisemmäksi. Mutta kyllä pitää yksi näyttämökirjakin aina löytyä :D. Meillä taitaa olla useampikin Maisa sellaisena, ne on uskomattoman nerokkaita...
   Tsekkaan Kunnas vinkin, kiitos!

   Poista
 3. Suvi-Tuuli Junttilan uutuusteos Minne matka, lapanen? oli niin yllättävän ihastuttava tuttavuus, että pitäisi tutustua myös tuohon Missä, tässä, jossakin -teokseen. Tyyli on ilmeisesti niin samanlainen molemmissa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!