tiistai 25. helmikuuta 2014

Kapteeni Kissa

Olipas kiva löytää pitkästä aikaa lasten kuvakirja, jossa on varsin satumainen tarina. Englantilaisen Inga Mooren Kapteeni Kissa (Captain Cat, Kustannus-Mäkelä, 2014, pyydetty esittelykappale) kertoo vanhasta laivan kapteenista. Muut kapteenit nauravat Kapteeni Kissan kauppiastaidoille, sillä kapteeni vaihtaa kalliita esineitä kissoihin. Hänen laivansa on täynnä kissoja, niitä on jopa enemmän kuin merimiehiä.Eräänä päivänä kapteeni ymmärtää, että jos hän ei nyt lähde seilaamaan sinne mistä on aina haaveillut, ei hän tule sitä enää tekemään. Niinpä eräänä aamuna hän suuntaakin länteen, tutun idän sijasta. Laiva joutuu myrskyyn, ajautuu tämän myötä kartan ulkopuolelle ja kapteeni löytää pienen saaren. Saaressa asustaa nuorekkaan näköinen kuningatar. Kuningatar asustaa valtakuntansa kanssa ja on varsin ilahtunut vierailijoista. Juhlapäivällisellä saaren pulmat käyvät toteen, kun pöydät valtaavat röyhkeät rotat. Kuningatar häpeää tilannetta mutta kapteeni Kissan kissat pelastavat tilanteen ja pyydystävät rotat. Tästä seuraa mielenkiintoinen tarinan jatkumo, jossa mietitään mikä onkaan aarre, mikä on elämässä tärkeää ja mikä aitoa.
Inga Mooren kirja on mielestäni kuvitettu todella taitavasti. Kuvituksen värit ovat pehmeät ja vihreän rusehtavat (joka toi haasteen blogikuvaukselle ja näin kuvitus ei valitettavasti pääse näissä kuvissani oikeuksiinsa!) ja tuovat jotenkin tyylillään mieleen muitakin englantilaisia perinteisiä kuvakirjoja ja kuvituksia. Internetti kertoikin, että Inga Moore on muun muassa kuvittanut uudestaan Kaislikossa suhisee kirjan ja on  palkittu kuvittaja/lastenkirjailija.

Kapteeni Kissan tarina on ikään kuin vanhan sadun tapaan lumoava mutta samaan aikaan siinä on mielestäni hieman uusia vivahteita. Kiinnitin kuvituksessa huomiota, että saaren pääministeri on nainen, mikä ei ehkä vanhoissa saduissa näin olisi, ja lisäksi minulle jää kuvista sellainen olo, että viitataanko niissä hyvin hienovaraisesti, että ministerin ja kuningattaren ystävyyden olevan jotain muutakin, kuten kumppanuutta? Jännä juttu, että jostakin syystä aloin tällaisia edes miettimään. Tämä ehkä korostuu vielä viimeisessä kirjan kuvassa, jossa kaikki on satumaisen hyvin ja kuvassa on useita rakastavaisia. Kuvassa kuningatar ja pääministeri lennättävät yhdessä leijaa. No olipa kuinka oli, minun mielestäni tällainen perinteisten satujen hienoinen "anarkistisuus" ja nykypäiväistäminen on pelkästään hyvä asia!Tämä kuvakirja on kaiken kaikkiaan varsinainen aarre. Satu on aika rauhallinen ja sen runsaat merimaisemat ovat rauhoittavia. Sadusta jää varsin hyvä ja miellyttävä olo. Tarinakin on jaoteltu lyhkäisiin osiin, joten sen lukeminen sujuu veikaten noin kolmivuotiaasta lähtien jo aika hyvin, mutta se toimii varmasti vielä alakoululaisillakin. Kuvissa on myös paljon katseltavaa ja sen keskusteleva, kerronnalliseen tapaan kirjoitettu tarina etenee valtavan miellyttävästi (suomentaja Pauli Salmelle erityiskiitos!), joka tuntui rauhoittavan myös liikehtivämmänkin esikoiskuulijani yllättävän rauhalliseksi. Vau. 5/5. (esikoinen sanoi, että 1/5, koska olemme lukeneet sitä äiti ihan liikaa)

Oletko sinä lukenut Inga Mooren kirjoja (toinen suomennettu on Talo metsässä, jota on esitelty Lastenkirjahylly blogissa) tai tykkäätkö kuvitustyylistä?

Loppuun vielä puhinavinkki, Opuscolo blogissa oli herättelevä kirjoitus lastenkirjojen arvostuksesta, käykääpä lukemassa!

Ja hei lukijani, olkaa hyvä ja pistäkää kevään aikana näistä uusista lastenkirjoista kommentteja, mitkä näyttävät teistä kivoilta ja kiinnostavilta, niin yritän saada teille kirja-arvonnan kiinnostavimmista kevään uutuuksista :)!"Mutta kertomus ei pääty vielä tähän. Ei, nyt se alkaa muuttua entistä mielenkiintoisemmaksi."

- Inga Moore: Kapteeni Kissa

6 kommenttia:

 1. Tästä kirjasta arvonta! Jälleen napakymppi esittely ja kirjavalinta, teki vaikutuksen.

  -Nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :). Kirja oli kyllä tosi kiva löytö. Kiva kun kommentoit, pidän kommentin mielessä :)! Toki arvonta riippuu sitten varsin paljon siitä, kuka haluaa tehdä yhteistyötä kanssani :).

   Poista
 2. :) Saisinko vielä kysyä, että onko tässä kirjassa omistuskirjoitusta? Googletin entuudestaan tuntematonta Ingaa, ja hänestä henkilönä löytyi kovin vähän tietoa.

  -Nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tämä kirja on omistettu kissoille kaikkialla, mutta erityisesti kahdelle naapurilleni ja väsymättömälle mallilleni, Digitille ja Angusille."
   - takasivu, kuvassa kuningatar esittelee kissan ja koiran

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Ja tuttikirjapostaus oli myös antoisa :)

   -Nupsu

   Poista
  3. Ole hyvä ja kiva, että tuttijuttukin viihdytti :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!