lauantai 15. helmikuuta 2014

Herra Karjulan hassu hattu, uusi luukkukirja

Richard Scarry on meidän lapsille, ja varsinkin 4-vuotiaalle pojallemme, oikea lastenkirjojen klassikko. En oikeastaan osaa nimetä hirveän huonoa Scarryn nimeä kantavaa kirjaa. Niinpä, ehkä hieman tavoilleni poiketen, pyysin Tammelta esittelyyn Scarryn luukkukirjan (joita ehkä tässä tapauksessa pidän hieman sivutuotteena). Herra Karjulan hassu hattu on siis lyhyt, nelisivuinen pahvikirja, jossa on aikasta suuria luukkuja (Tammi, 2014, suomentaja Annika Eräpuro).
Eräänä aamuna Herra Karjula herää ja toteaa, että päivä on jollakin tapaa erityinen, mutta kun muistaisi millä. Tyylilleen uskollisesti Herra Karjulan hattu lähtee lipettiin ja putoaa, Herra Karjula perässään, ikkunasta ulos. Hatulle käy niin sanotusti komediat, eli hatusta tulee tapahtuma toisensa jälkeen littanampi ja littanampi... Kirja on ihan hauska kirja, muttei oikein näin lyhyenä versiona tietenkään pääse Scarrymaiseen superloistoonsa. Luukut ovat välillä lähes jättisuuria ja pahvisivujen puolesta kirja soveltuu oikein hyvin myös pienemmälle lukijalle paitsi, että kirjan takana ei kirjaa suositella alle 3-vuotiaille (ilmeisesti läppien irtoamisvaaran takia). No, minä kuitenkin voisin sanoa, että kirja soveltuu myös alle kolmevuotiaalle tarinan lyhyytensä ja muun soveltuvuutensa puolesta jos sitä lukee vanhemman kanssa yhdessä! Kuvat ovat myös isohkoja ja niitä ei ole liikaa per sivu, mikä on varmasti pienemmälle katsojalle selkeämpää.Seuraa kirjanjuonen spoilaus! Warning! Sillä se mikä Herra Karjulan päivässä on erikoista on se, että Herra Karjulalla on syntymäpäivät ja lopussa kaikki tulevat juhlimaan häntä (kävellen littaantuneen hatun päältä, tietenkin!)! Siitäpä ajattelinkin, että tämä kirja olisi varmasti aika oivallinen 1-2 -vuotislahja. Aika varmasti sellainen, josta moni pitää ja sinänsä luotettava kirjalahja. Sopii myös "sisaruskirjana" joskin saattaa olla isommasta lapsesta jo vähän liian yksinkertainen. Ihan kiva, värikäs ja hassu pahvinen luukkukirja, mikäpä siinä (3/5).


"Oi voi! Siinä tulee
Loka-Leevi sottaisella
sora-autollaan!"

- Richard Scarry: Herra Karjulan hassu hattu

2 kommenttia:

 1. Oi miten kiva blogi sinulla on, ja mukava postaus joka täydentää kivasti minun entryäni samasta kirjasta. Hyvä pointti että saattaa olla liian yksinkertainen isomman lapsen mielestä, mutta minulle se kuitenkin sopi, hah hah :D

  Ryhdyn lueskelemaan kivan tuntuista blogiasi :) Hyvää sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiito Rita ja hyvää sunnuntaita! Minä olen pahvikirjojen suurkuluttaja tällä hetkellä ja kyllä näistä vaan hyviä löytyy aikuistenkin makuun :)! Tervetuloa :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!