perjantai 28. helmikuuta 2014

Dinojen pelastuspartio

Penny Dalen dinokirjat ovat olleet 4-vuotiaamme lempparikirjoja. Yksi kirja on omana, yksi näyttää olevan tällä hetkelläkin kirjastosta lainassa (ja esikoinen vaatii, että se pitää ostaa omaksi) ja kolmannen, eli uusimman, pyysin Kustannus-Mäkelältä esiteltäväksi. Sillä arvelin vakaasti, että Dinojen pelastuspartio on yhtä hyvä kuin edelliset Dalen dinokirjat (2014, suomentaja Raija Rintamäki).
Dinokirjat on kuvitettu minusta aika upeasti. Kuvat ovat koko aukeaman kokoisia ja niissä dinot toimivat kuten ihmiset. Dinokirjojen kokonaistarina on usein hyvin simppeli mutta siihen on ujutettu kaikenlaista pientä mukaan. Tekstiä on usein pari-kolme lausetta per kuva-aukeama ja loppuu kolmesti toistuvaan onomatopoeettiseen sanaan, eli sanaan joka kuulostaa joltakin ääneltä, esimerkiksi: Viuu!, Piipaa! ja Tsäk!.


Yhden sivun lauseissa toistetaan myös usein jotain sivulla tapahtuvaa verbiä, kuten Dinojen pelastuspartiossa: "Dinojuna puksuttaa. Se puksuttaa raiteita pitkin. Piipusta tupruaa savua.". Olen itse tykännyt tästä tyylistä paljon ja vaikka viimeinen lause töksähtääkin kahden toiston jälkeen, ääneen lukiessa siihen tulee jopa vivahde runollisempaan lausuntaan. Näitä kirjoja olisikin todella kiva lukea myös alkuperäiskielellä (englanti, alk.per. nimi: Dinosaur Rescue!) ja kokeilla ääneen millä tavalla kirjailija leikittelee alkuperäisissä versioissa.Dalen dinosauruskirjat on meillä oikeastaan koko ajan luvussa, eli esikoisemme haluaa lukea niitä aina aika ajoin. Ne ovat ehkä hänelle sellaisia luottokirjoja, joista saa mukavan olon. Kirjan rytmisyys, juonen kiva eteneminen ja mukava loppu on varmasti lapselleni mieleinen kokonaisuus. Myös kuvitus on todellakin hyvin yksityiskohtaista, uniikkia ja mielestäni laadukasta. Kuvissa on paljon katseltavaa. Kirjat myöskin esittelevät kymmenen eri dinosaurusta (alussa on ikään kuin kuvasanakirjasivu), joita voi bongailla pitkin kirjan sivuja ja lisäksi Dinojen pelastuspartio -kirjassa esitellään seitsemän eri kulkuneuvoa (loppusivussa on taas kuvasanakirjana nämä ajoeuvot), joista osa on pelastusajoneuvoja. Tässä kirjassa juoni on mielestäni näistä kolmesta kirjasta jännin ja ehkä esimerkiksi tapahtumapaikkoja on enemmän kuin aiemmissa kirjoissa.


Dinot rakennuspuuhissa -kirjassa (Kustannus-Mäkelä, 2012, suomentaja Raija Rintamäki) dinot rakentavat uima-altaan (tämä kerrotaan vasta loppuhuipennuksena). Kirjassa on erilaisia rakennustyökoneita ja lisäksi siinä lasketaan dinoja. Dinot vauhdissa -kirjassa (Kustannus-Mäkelä, 2013, suomentaja Raija Rintamäki) esitellään erilaisia autoja. Kirjan lopussa on dinojen synttärijuhla ja ohessa esitellään eri värejä. Tässä kolmannessa ehkä esitellään erilaisia ammatteja bonustietona, mikä aiemmissa oli siis numerot ja värit. Erinomaisia, monipuolisia ja ajateltuja lastenkirjoja- suosittelen kokeilemaan! Toistavaa tekstiä on sen verran vähän, mutta kuvaa kuitenkin runsaasti, että kirja on ehkä siitä 2-vuotiaasta lähtien aika kiva mutta kuvien runsaus kiinnostanee isompaakin lasta.

Dinojen pelastuspartio saa esikoiseltani sata pistettä (ja appsi toistaa papukaijana "Shata!") ja meiltä vanhemmilta lukijoilta 4-4,5/5.


Runsaan kirjaesittelyviikoni päätteeksi on ilo toivottaa teille hyvää Kalevalan päivää ja tällaisia tuulia täältä, palannen taas tutuin lomakuvin ja uusin kirjapostauksin ensi viikolla!


"Dinohelikopteri kaartelee.
Se kaartaa alaspäin.
Kohta se laskeutuu.

Tsäk! Tsäk! Tsäk!"

- Penny Dale: Dinojen pelastuspartio

2 kommenttia:

 1. Oijoi, tämä pitää meille saada heti, kuten ehkä arvasitkin! :)
  En tiennytkään, että tämä on sarja, koska meillä on ollut vain se rakennuspuuhissa kirja ja lapsi haluaa aina lainata sen uudestaan, jos välillä ehdin palauttaa. Aina hän jotenkin onnistuu kaivamaan sen saman kirjan sieltä kirjaston hyllystä. ;)
  Mietin tässä, että raaskisiko näitä jopa ostaa omaksi. Me on enemmän harrastettu lainailua.
  Kiitos vinkistä ja hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, arvasin :)! Kiitos kommentista ja mukavaa uutta vkoa!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!