keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Todellisia Mauno-aarteita

Katri Tapolan kirjoittamat ja Kristiina Louhen kuvittamat Mauno -kuvakirjat ovat minusta, ja meidän perheestä, lastenkirjallisuuden timantteja. Maunoissa seikkailee kouluikäinen, hyvin mielikuvituksellinen poika. Kirjojen arkiset tarinat sävyttyvät lapsen silmin nähdystä maailmasta ja aikuisen tarjoamista kultahipuista. Kuvakirjat ovat pidempiä tarinoita ja soveltuvat näin mielestäni leikki-ikäisestä koululaiseen asti. Katri Tapolan kieli on todella kaunista, herskyvän uskaliasta ja lähes lyyrista. Aluksi lauseita piti kokeilla omaan suuhun sopivaksi, sillä kirjojen ääni on pitkälti koulupojan ajatuksenjuoksua. Yhdellä sanalla kuvaten kirjojen kieli on todella rikasta ja tuntuu jopa että varsin ainutlaatuista lukemissani lasten kuvakirjoissa. Ja tietysti Louhen mahtava kuvitus sopii näihin tarinoihin kuin nenä päähän: tarinaa täydentäen, juuri sopivalla tavalla.


Olen ostanut meille omaksi sekä Maunon kaupungin (Tammi, 2008) että Maunon majan (Tammi, 2010). Ja toivon todella, että Maunot saavat vielä jatkoa. Maunon kaupungissa kerrotaan Maunon koulupäivästä, joka päättyy ihanaan yllätykseen. Maunon äiti on ihastuttavan boheemi ja maalle huokaileva kuvataiteilija ja isä kodin ulkopuolella työssä käyvä, ja hieman äidin lailla hajamielinen mies. Mauno taasen on eläintieteilijä, sillä hän kuvaa ja kirjoittaa koulumatkoillaan ja muualla havaitsemansa cityeläimet. Näitähän pikkupojan mielessä voivat olla muun muassa isän uusi vyö, viemärin kansi putkineen ja vaikka hylätty hansikas. Maunon muistiinpanotkin on kirjoitettu niin ihanasti, että oikein näen kuinka esikoiseni näitä kirjoja kuunnellessaan kehittää omaa mielikuvitustaan ja antaa sille luvan kanssa siivet. Ja sen luvan antaa Katri Tapola.

Koululaisten elämään liittyy usein jo hieman omaa vapautta ja paljon ystäviä. Kavereiden kanssa oleminen ja leikkiminen onkin yksi kirjojen suola. Maunon maja -kirjassa Mauno päättää näin:

"Olen kuin olenkin metsien mies, Sherwoodin iloinen veikko, en sovi neljän seinän sisälle, kaipaan vapauteen, synkkäin kuusten katveeseen. Minä muutan kotoa pois! Ainakin vähäksi aikaa."

Ja sitten Mauno lähtee metsään ystäviensä kanssa rakentamaan majaa, jossa he syövät Otson mummon laittamia eväitä:

 "Pisarat ropisevat kattoon niin kotoisasti, että on pakko kaivautua vähän syvemmälle hupparin sisään.". 

Voi että, kun osaisinkin kuvata teille sen mahtavan tunnelman ja uskomattoman lapsuuden innon kuvauksen minkä nämä kirjat minulle luovat.

Näissä kirjoissa asuu hyvä mieli, huumori, onni ja lapsuuden aitous ja herkkyys. Mitä muuta voi lapsi toivoakaan kuin ohukaisia, hieman dorkia mutta rakastavaisia vanhempia, ystäviä ja ehkä parta-agaman nimeltä Tauno? (tuhat pistettä).

Oletteko te lukeneet Tapolan ja Louhen Maunoja?
Kannattaa kokeilla.


"Juuri silloin jättikilpikonnan takaa heilahtaa muutama tuttu pipo, eikä lumipallojen heittotyylistä voi erehtyä. Koolla ovat kaikki ja niin me pistämme pystyyn kunnon lumisodan!"

- Katri Tapola ja Kristiina Louhi: Maunon kaupunki

6 kommenttia:

 1. Ihan uusi tuttavuus, tällainen Mauno, täytyypä heti katsoa kirjastosta, koska voisi hyvinkin sopia meille, kun luetaan samaan aikaan pienille ja isolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi kiva kuulla tykkäsit(te hehe)kö! Pitää jaksaa jo kuunnella pikkuisen pitempään. Kiitos kun kommentoit :)!

   Poista
 2. Minulle tuli kuvauksesta mieleen Aatos ja Sofia-sarja, onko näissä jotain samaa mielestäsi? Lukulistalle jälleen. :)

  J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole lukenut Aatos ja Sofia kirjoja, muistaakseni ne ovat jääneet pituutensa vuoksi aiemmin odottamaan. Kuvittajahan näissä kyllä on sama mutta kirjoitustyylistä en osaa siis sanoa :). Pitääkin katsoa, joko Aatokset ja Sofiat olisi meille sopivia! Kiitos siis vastavuorovinkistä!

   Poista
 3. Kiitos arviosta - en ole itse koskaan tarttunut Maunoihin eivätkä lapsetkaan, mutta kyllä nyt täytyy tutustua. Boheemi, maalle haikaileva kuvataitelijaäiti ja hajamielinen isä kuulostavat hauskoilta, samoin eläimistä kiinnostunut poika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että esittelyni löysi sinutkin! Perhe on kyllä tutustumisen arvoinen :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!