maanantai 13. tammikuuta 2014

Sirkusjuttuja

Ostin viime syksynä Kirsi Kunnaksen Sirkusjuttuja runokokoelman (WSOY, 1985, kuvitus Juha Pykäläinen). Kirjassa esitellään sirkuksen hahmoja: eläimiä, pellejä ja trapetsitaiteilijoita. Pidin Sirkukseen liittyviä runoja aluksi hieman vaikeina, ehkä aikuismaisina. Runoissa on mielestäni melakolinen sävy. Mutta kun luin runoja ääneen, kumpikin lapsistani halusi kuulla vain lisää ja lisää. Kirsi Kunnaksella on juuri tämä taito, joku tarunhohteinen tapa kuvailla asiaa kuin asiaa, riimitellä niin kauniisti, että kuulijana viihtyy vauvat ja vaarit.

Olisikohan sirkusleikki jotain?
Kun luin runoja toistamiseen, ymmärsin niitä jo hieman enemmän. Melankolisuus, elämän monimuotoisuus, ilo ja suru. Minulle runoissa kerrotaan myös meidän ihmisten erilaisuudesta ja kokemistamme elämän ja elämisen haasteista. Runoissa on myös erilaisia persoonallisuuksia, joita kuvataan yksilöllisen kauniisti. Mitä enemmän luen näitä runoja, sitä enemmän niistä pidän. Ja nämä tosiaan koskettavat minua aikuisena. Ja silti lapseni pyytävät vain lukemaan lisää ja lisää.

Minkä lasten runokirjan sinä olet viimeksi lukenut? Mitä sinä ja lapsesi piditte siitä? Minulla on aika ajoin aatteissa lukea enemmän aikuisten runoja mutta aina ne vaan unohtuu. Luetko sinä aikuisten runoja ja mitä aikuisten runokirjaa sinä suosittelisit?


"Vanha poni tietää sen
että pallon päällä jokainen
kulkee tasapainoillen
kieli keskellä suuta."

- Kirsi Kunnas: Tasapainoilua

2 kommenttia:

 1. Minä luin nuorempana runoja, aika paljonkin, mutta en enää moneen vuoteen. Runot saattavat olla kyllä todella kiehtovia. Omasta hyllystä muistan ainoastaan Otsalla perhosen varjo, mutta runoja en siitä kirjasta kovin hyvin muista, joten suositella en osaisi ;)

  Lapsille voisi alkaa runoilemaan, saattaisi olla hauskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut yksittäisiä siellä täällä.

   Lapsille kyllä kannattaa lorutella päivittäin, on yhtä hauskaa kuin laulaminen :). Ja "lisää, lisää!". Kiitos viestistä :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!