torstai 2. tammikuuta 2014

Oona ja Eetu Ei hätää!

Olin aiemminkin huomannut kirjastossa Mervi Wäreen Oona ja Eetu kirjoja, mutten ollut lainannut niitä, sillä ne olivat tekstiltään vielä hieman pitkän oloisia meille. Pyysin kuitenkin ensimmäisen Oonan ja Eetun kirjan Lasten Keskukselta sen vuoksi, että tarinan juoni kirjassa Ei hätää! (2013) liittyi lasten veskiharjoitteluihin. Meillä isompi on käynyt jo "kauan" pöntöllä veskissä mutta kuopus on vielä vaipoissa ja käy satunnaisesti potalla toteamassa, että: "Eee mitäää!".Kirjan on kuvittanut täälläkin niin paljon hehkuttamani Katri Kirkkopelto (mm. Mollin tekijä) ja tässäkin pyöreäkasvoiset, tunteitaan näyttävät lapset ja aikuiset ovat mahtavia. Kuvat ovat tarinan mukaisesti realistisia, lapsiarjen kuvia. Itse tarina on mielestäni hieman lyhyempi mitä oletin mutta silti liian pitkä pikkuhiljaa potalle siirtyvälle taaperolle, kuten puolitoista vuotiaalle appsillemme. Siksipä olemme lukeneet tätä vain 4-vuotiaan esikoiseni kanssa ja hän kyllä on kirjasta pitänyt.


Kirjassa on siis sisarukset Oona ja Eetu. Eetulla sattuuu päiväkodissa pissivahinko, joka harmittaa häntä. Kirja opettaa, että vahinkoja sattuu, eikä se haittaa. Eetu tahtoo myös opettaa Oonan potalle mutta huomaakin, ettei pottailu lähde ihan kerrasta, vaan sen harjoittelu vaatii malttia. Kertomus on arkikielisesti kerrottu, hivenellä huumoria ja lämpimällä tavalla. Kirja on kooltaan kivasti hieman pienempi kirja ja sopii näin pienempäänkin käteen. On mukava, että uusia pottakirjoja tulee sillä hyviä sellaisia on välillä vaikea löytää. Oikein kiva kirja, arkisuudessaan lähes varma lasten suosikki (3,5/5).


"- Prut, prut, sanoo potta.
- Tuli kakka, Eetu kuuluttaa ja auttaa Oonan potalta.
Mutta potta on tyhjä."

- Mervi Wäre ja Katri Kirkkopelto: Oona ja Eetu Ei hätää!

11 kommenttia:

 1. Muistuttaa mua mahtavasta Sohvi saa potan -kirjasta. Siinä Sohvi kovasti miettii, mitä potalla kuuluu tehdä - päässäkö sitä pidetään? Voisi sopia pienille lukijoille. Loppuhuipentumana tulee tietenkin kakka. Sori, spoileri. :) Vai oliko kenties jo tuttu kirja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa samanoloiselta kirjalta, vaikken tunnekaan tuota mainitsemaasi. Pitää laittaa vinkki korvan taa :)!

   Poista
 2. Meillä on päiväkodissa alle 3-vuotiaiden ryhmässä kirja "Oona ja Eetu - Päivä hoidossa" ja sitä luetaan kyllä päivittäin. Kirjassa käydään läpi Oonan ja Eetun kautta päiväkotipäivä ja se muistuttaa hyvin paljon meidänkin päiväkotipäiväämme. Tykkään itsekin kirjasta, sitä on mukava lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla :)! Lainatkaahan tämäkin, minun pitikin kirjoittaa, että ovat varmasti pväkoteihin hyviä arkikirjoja monella tasolla :). Tuo päiväkotikirjakin meillä on nyt lainassa mutten ole ehtinyt lukea vielä.
   Kirjoista tuli mieleeni myös Onni-pojan kirjat ja näistä eilen luimme Onni-poika päiväkodissa, joka olisi varmasti hyvä päikkäreihin kanssa, sillä siinä puhutaan arkirytmeistä mutta myös siitä kun välillä ei haluaisi tulla päiväkotiin. Nämä arkikirjat ovat kyllä tosi tärkeitä lapsille ja myös minusta niitä on kiva lukea :)!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Pitää suunnistaa kirjastoon heti ensi viikolla. :)

   Poista
  3. Onni-pojasta kirjoittaa Sanna Pelliccioni. Mukavia lukuhetkiä ryhmäänne :))!
   Myös Reuterstrandin Emppu-kirjat ovat huippu "arkikirjoja" :)!

   Poista
 3. Meillä tuli tuolle 1, 5-vuotiaalle joulupaketista sellainen kirja kuin Piraatti-Paten potta. Siitä oli saatavana myös tyttöversio ja bonuksena vielä saa painella kannustusnappia, kun lukee kirjaa :). Oli sopivan lyhyt myös, eikä ollut kovin kallis. Tilasin sillon yhdessä Mollin kanssa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä tulla sanomaan, että tyttöversion nimi oli Prinsessa Paulan potta :).

   Poista
  2. Joo taisin nähdä tuon kirjan kirjakaupassa :)! Pottaikirjoja on kyllä monenlaisia. Meille paras pottakirja on ollut Pikkukarhun uusi potta (jos muistan oikein nimen). Pitäisikin katsoa onko sitä missään, sillä aikoinaan sen painos myytiin loppuun, kun etsimme sitä omaksi... Appsille se olisi tosi kiva saada ja esikkokin varmasti muistaisi kirjan fiiliksiä :))!

   Poista
 4. Meillä on ollut muutama Oona ja Eetu kirjastosta lainassa, ja ne on aivan ihania! Vaikka nautin myös täysin fiktiivisistä satuseikkailuista, on välillä hauskaa lukea arkisia juttuja lasten kanssa.

  Hyvää uutta vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luimme vasta sen Oona ja Eetu päivä hoidossa. Oli kyllä tosi kiva arkinen kirja ja varmasti hyvä apu päikkärissä käyville. Mutta myös kiva kotihoidokeille lukea millaista "se on". "Ihan niiku kerhossa!", sanoi esikoiseni :).

   Kiitos samoin :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!