keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Lasten luukkutietokirja avaruudesta

Pyysin Tammelta tämän uuden Kurkista avaruuteen lasten tietokirjan blogissani esiteltäväksi. Ja voi, kylläpä se oli iloinen päivä, kun tämä postitse tuli. Sillä meillä esikoinen on todella kiinnostunut avaruudesta. Kirja pääsi heti luvun alle ja pläräilyyn.Kurkista avaruuteen (Tammi, 2014, suom. Sari Kumpulainen) on kirjoittanut Rob Lloyd Jones ja sen on kuvittaneet Benedetta Giufrat ja Enrica Rusiná. Kirja on mustapohjainen, piirretty, yli 70 luukkua sisältävä opus. Sen tietomäärä avaruudesta on minusta yllättävän laaja (ollakseen luukkukirja) ja jopa joitakin lisäinfoja tuli itsellenikin kirjan kautta. Mutta onhan se niin, että avaruuskirjojen tietomäärä on ikään kuin rajallinen ja usein tietokirjojen sisältö on sama. Sama toistuu autotietokirjoissa ja kaikessa. Vain esitystapa vaihtelee.

Olin pikkuisen epäilevä luukkujen suhteen, koska epäilin niiden kestävyyttä ja mietin ovatko luukut alkuinnostuksen jälkeen enää niin kiva juttu tietokirjaikäisille lapsille. Sivut ovat kuitenkin aika napakkaa tekoa ja siten kestävän oloisia, vaikka vähänhän ne jää auki väkisinkin. Mutta silti konsepti, jonka tietotaso yltää jopa eskari/koululaistasolle ja on esitelty luukkuformaatissa, on aika kiinnostava. Koska saadakseen asiasta kokonaistietoa sinun tulee plärätä niitä luukkuja ja sitten muistaa ja osata koota ne yhteen. Tai sitten voi ajatella niin, että kirja on vähän kuin tietopeli, jossa on yksittäisiä kysymyksiä tai nippelitietoja. Mutta olipa kuten oli, olin iloisesti yllättynyt, että kirjassa oli näin paljon tietoa avaruudesta.
Kirjassa on esiteltynä avaruuslentoa, kuuta, avaruusasemaa, Aurinkokuntaa, Galakseja ja avaruuden tutkimisen historiaa. Kirjassa on siis paljon kiinnostavia asioita. Kuvitus on mielestäni hieman sarjakuvamaista, mukavan oloista ja sivukokonaisuudet ovat aika kivoja, vaikka toki läppämäisyys tekee siitä hieman levottoman. Osa sivuista avautuu "tuplakooksi" ja joissakin läpissä on vielä toinen läppä läpän alla. Minusta tuntuu, että tämä kirja voisi olla aika kiva sellaiselle, joka osaa jo vähän itse lukea. Yhdessä luettavuus on tässä kirjassa hieman haasteellinen, siinä ote pitää olla jotain: "yhdessä tutkiva ja ihmettelevä". Ja jos totta puhutaan, en oikein tiedä mitä minä tästä kirjasta sanoisin. Toisaalta tämä on tosi kiva kirja, ja samalla, avaruudesta on kyllä tehty paljon muitakin hyviä lasten tietokirjoja. Mutta minä luulen, että avaruudesta kiinnostuneista lapsista tämä on kyllä varsinkin aluksi mielenkiintoinen, mutta kiinnostaako se useamman lukukerran? Se jää nähtäväksi. (3/5).
Kirjaa on luettu myös Värikäs päivä Lastenkirjablogissa.

(Tuli muuten mieleen, että kirjaston "luukkuvastaavalle" tämä saattaa olla kirja, joka jää mieleen :D!) 

Ollaanko teillä kiinnostuneita avaruudesta? Haluaisitteko te minulta muitakin avaruuskirjavinkkejä? Minulla on ollut varmasti vuoden suunnitteilla tehdä sellainen koonti mitä olemme itse lukeneet mutta sen on vaan jäänyt...


"Avaruus on tila, jossa kotiplaneettamme Maa ja muut taivaankappaleet sijaitsevat. Siellä on kaikenlaista merkillistä."

- Rob Lloyd Jones: Kurkista avaruuteen

2 kommenttia:

  1. Meillä on avaruus nyt tosi pop. 4 vee osaa luetella kaikki planeetat järjestyksessä. Todellakin kiinnostaa avaruuskirjavinkit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :)! Voipa olla että kohdallasi vinkkini olisivat tuttujajuttuja kun käytte kirjastossa mutta pistetään postaus muhimaan :)! Mukavaa pakkaspäivää!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!