lauantai 30. marraskuuta 2013

Sinisen keskitien joulukalenteri, luukku 1

Hyvää joulukuun alkua kaikille! Tästäpä alkaa Sinisen keskitien oma joulukalenteri. Minua vähän jännittääkin mutta. Kaipa tästäkin hulluttelusta jää eloon!

Kirjoitan teille jokaiselle joulukuun päivälle yhden suomalaisen kansanrunon. Päivittäisistä kuvituksista vastaavat minä, Metsämansikka, ja ihanan joulukalenterilogon on tehnyt Eucco! Tästä siis muodostuikin hauska yhteistyöprojekti, ja apu tuli tarpeen, kiitos.


Loruihin olen yrittänyt tehdä itse perinteisten köröttelyjen mukaisia, helppoja leikkejä, jotka ovat lorujen mukana suluissa ja kursiivilla. Leikit ovat siis "pelkällä äitilogiikalla tehtyjä", ilman tieteellistä pohjaa, ja tällä (kuten myös noloilla kuvituksillani!) yritän kannustaa meitä kaikkia pöljyilemään oman tasomme mukaisesti- ei kai vanhemmuuteen, leikkimiseen ja köröttelyyn tarvitse kursseja, vaan ikioma luomutuote eli mielikuvitus vaan käyttöön! Ja usko itseesi, olet varmasti paras leikittäjä ja leikkien keksijä omalle lapsellesi!

Valitsin runot Kaarina Helakisan toimittamista kirjoista Suomen lasten runotar (Otava, 2009) ja Pikku Pegasos (Otava, 2005, 19.painos). Poimin itselleni tuttuja kansanrunoja, koska ajattelin, että ne olisivat helpoimpia muistaa perusarjessamme. Toivottavasti pidätte tutuista loruista (vaikkeivat ne olekaan jouluisia), kuvista ja leikeistä. Luukkupostauksen lopuissa lainaan tapani mukaan vielä jotain joululaulua.
Mukavaa joulukuuta ja joulukalenterin seuraamista!


Aa, aa Heikki

Aa, aa, Heikki, (istukaa lattialla ja soutakaa käsi kädessä)
kissa langoissa leikki.
Ai, ai, veitikka, (keinukaa käsikädessä kannikalta toiselle)
et saa lankoja sotkea.
Äidin rukki (soutu)
suuri kuin pellavatukki.
Ai, ai, veitikka, (keinuminen)
et saa rukkiin koskea.
Sur, sur, rukki. (soutu)
Tarhassa suuri pukki.
Ai, ai, veitikka, (keinuminen)
et saa pukkia härnätä. (kutita lapsen massua!)

- Suom. kr.


"Pieni pilvi pehmoinen, pimpeli pimpeli pom,
heitti lumihiutaleen, pimpeli pimpeli pom..."

- Tuulikki Kolehmainen: Lumihiutale

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos paljon :)! Paineilin koko aamun, kun blogit täyttyivät toinen toistaan hienommista joulukalentereista. Nämä hymyt pelastivat :).

   Poista
 2. <3 MAHTAVA JOULUKALENTERI! Kiitos taitavat, ihanat ja viisaat. Tätä on ilo seurata, tiedän jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihana :), kiitos. Minulla on ollut kauhia selkäkipupäivä niin kylläpä tuntui kannustus hyvälle. En mä tajunnutkaan, että näitä blogikalentereitakin on näin paljon... Voi hyvänen :D.

   Poista
 3. Tämä on vaan niin mahtava <3 Vinkkasin omassa blogissa, toivottavasti ei haittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkkauksesta, se oli tosi kauniisti tehty :). Taisipa jokunen tänään jo luotasi täällä piipahtaakin :). Ja kiitos kannustuksesta Ada!

   Poista
 4. Tämä taitaa nyt jo olla mun ja lasten lempparijoulukalenteri. :) Jee! Joko on huominen?

  P.S. "Miksi se kissa leikkii niillä langoilla niin, että ne menee solmuun? Onko se tuhma? Näkeekö tonttu? Saako kissat lahjoita [sic!]? Mikä on lukki? Ei lukki vaan LUKKI, äiti!" - Monsieur 3.5-vee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana olet :))! Kuten sanottu, huomasin että paljon on kalentereita blogeissa, että saatan kyllä jäädä tämän runsauden jalkoihin mutta ihana, että jokunen eksyy tännekin :).
   Meillä oli myös tuossa esikoisen kanssa keskustelua. Mikä on rukki ja mitä tarkoittaa härnätä. Sitten pieni akateemikkominä tuuletin mielessäni, että loruthan on huippuja sanavaraston kartuttajia ja kertovat myös historiasta :).

   Kiitos tosi paljon tuosta Monsieur 3.5-veen lainauksesta- varmasti blogihistoriani parhaita kommentteja, kun kuuli pienen kaiun sieltä "ruudun toiselta puolen, elävästä elämästä!" :)).

   Poista
 5. Aijai! Ihana kalenteri! Vihdoin pääsin kurkkaamaan ja tiedän just, mitä vauvan kanssa huomenaamuna leikimme. Kiitos, Bleue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)))! Minäkin olen leikkinyt näitä lasteni kanssa ja hei, olen jopa oppinut nämä (melkein) ulkoa- olen oikeasti onneton muistamaan runoja ulkomuistista.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!