torstai 7. marraskuuta 2013

Messi ja Mysteeri: Kaikki järjestyy!

Katsoin Helsingin kirjamessuilla, että tuossapa kiinnostava lastenkirjan kansi, enkös ole tätä pyytänyt kustantajalta. Onneksi en ehtinyt sitä ostaa, sillä Messi ja Mysteeri kirja napsahti postilaatikkooni seuraavalla viikolla. Luimmekin kirjaa jaetulla mielenkiinnolla, sillä autopoikani 3 v. havaitsi heti kuvituksessa autoja ja muita kulkuvälineitä.


Messi ja Mysteeri: Kaikki järjestyy (Otava, 2013) on kuvataitelija Ninka Reitun esikoiskuvakirja. Ja millaiset kuvat kirjassa onkaan! Kuvituksen hahmot ovat supersöpöjä ja varsin taidokkaasti tehtyjä. Väritys on tummahkoa mutta kuitenkin värikästä ja kokonaisuus on minulle oikein hyvä! Pidin myös kuvien sommittelusta kirjan sivuilla. Isosilmäiset, sarjakuvamaiset hahmot toivat mieleeni hieman japanilaisanimaatiot, joka sopi minulle, koska olen pienestä pitäen pitänyt siitä tyylistä. Ja kukapa meistä suomalaisista ei, sillä onhan Muumien tv-sarjakin japanilaisanimaatiota.


Messi ja Mysteeri -kirjan juoni on varsin villi. Jopa niin villi, että minun piti sulatella sitä toisenkin lukemisen kautta ennen kuin halusin kirjoittaa teille yhtään mitään. Kirjan tarina on ensinnäkin varsin pitkä kuvakirjaksi ja toisaalta sen lennokkuus on vähintäänkin tasoa Nopolat ja Risto Räppääjä. Lisäksi tarinan sointi ei aluksi sulautunut suuhuni aivan takertelematta. Ja tämähän ei ole sinänsä lainkaan paha asia, ei toki. Mutta kun kyseessä on ymmärtääkseni lasten kuvakirjaosaston materiaalia, on minun myönnettävä, että tarinan vauhdikkuus oli mielestäni osittain esikoulu/koululaistasoa. Mutta sekään ei ole moite, se vain hieman hämmensi minua 3-vuotiaan pojan lukijaäitinä. Annas, kun valoitan hieman. Tarinassa on nimittäin varsinkin yksi sana mikä ei mielestäni tarvitse kuulua 3-vuotiaan aktiiviseen sanastoon ja se on zombi. Toiseksi tarinan juoni eteni välillä kidnappaus- ja rosvoasetelmineen niin lujaa, että se selkeästi jännittikin herkkää esikoistani. Mutta älkääs vielä, loppujen lopuksi poikalapseni piti kirjasta varsin paljon, onnellista mutta hieman haikeaa loppuaan myöten, ja halusi itse lukea sen seuraavana päivänä- jolloin nautimme luku- ja näkökokemuksesta taas paljon enemmän.


Näinpä sitä itsekin äitinä ja lapsilleen lukijana kasvaa. Lasten kuvakirjat ovat erilaisia ja se on hyvä niin. Helsingin kirjamessuilla kuulin, että joissakin isommissa maissa kuvakirjoja tehdään myös suoraan aikuisille suunnatusti, koska niilläkin on tilauksensa. Vasta luin jonkun pohjoismaisen lastenpalkinnon saajan toteavan, että miten hienoa on kun palkitaan teoksen taiteellisuudesta eikä pedagogisesta näkökulmasta (jos nyt oikein asian ymmärsin ja muistan). No olipa kuten oli. Mietin itse, että itse kyllä pienille lapsille lukevana mietin kirjan sopivuutta ensisijaisesti lapsille, koska heille näitä kuvakirjoja meillä luetaan. Silti varsin voimakkaasti taiteellinen (kieli että kuva!) ulosanti on se asia minkä takia kirjaa ensinnäkin valitaan käteen, sittemmin luetaan ja luetaanpa useammankin kerran- tai jopa ostetaan. Enpä silti vähättelisi sitä kirjailijan taitoa, jolla hän osaa asettautua pääasiallisen kuulijansa asemaan. Saati, että siltikin taiteellisuus ja jopa aikuislukijan huomioiminen olisi samassa paketissa- näitäkin löytyy!

No niin, poikkesin taas itse kirjasta mutta minun vaan piti tuumailla tätä jollekin. Kylläpäs helpotti!


Ninka Reitun kirja on mahtavan kaunis ja vauhdikas seikkailukirja ja toivon esikoiskirjailijalle mitä parhainta onnea! Selvästikin kirja petaa itselleen vielä jatko-osia ja näitä me esikoiseni kanssa jäämme innolla odottamaan. Oli oikein kiva lukea välillä erilaista ja raikasta uutta lastenkirjallisuutta, joka ei päästä lukijaansa ihan helpolla (4/5). Vinkkaisin kirjaa aluksi päivälukukirjaksi (leikki-ikäisille luettuna), sillä iltasaduksi tämä kirja voi olla ensimmäistä kertaa luettuna hieman jännä. Kysäisin vielä juuri ennen julkaise-nappia painamista esikoiseltani, että: "Tykkäsitkö sinä tästä Messistä ja Mysteeristä?". Ja hän vastasi: "Joo hilmuisesti!!".


"Ylä-Kattiset ajoivat avolava-Datsunillaan rautatieasemalle. Koko perhe oli pakkautunut tähän autonrämään häntineen, kimpsuineen kampsuineen päivineen. Tietenkään kissat eivät saisi matkustaa auton lavalla, mutta ksoka se oli hauskaa ja matka lyhyt, niin näin vain tehtiin."

- Ninka Reittu: Messi ja Mysteeri: Kaikki järjestyy!

4 kommenttia:

 1. Kirjalla loistava nimi: kaikki järjestyy, lapselle hyvä viesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sillä kirja alkaa varsin jännittävästi niin, että Messi eksyy vanhemmistaan. Tämä lienee lapsien pelko nro 1!

   Poista
 2. Pidin kans tästä kirjasta! Luinkin kiinnostuneena nyt mitä kirjoitit ja olen monesta asiasta samaa mieltä. Kirja tuntui lukiessa olevan selkeästi eskareille ja ekaa-tokaluokkalaisille sopiva, mikä toisaalta on kiva myös, koska esimerkiksi eka/tokaluokkalaisten kirjavinkkauksiin kannattaa ottaa myös kuvakirjoja. Ja onhan se mukavaa, jos kuvakirjat pysyvät lasten ja aikuisten lukulistoilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentistasi! Oli erittäin hyvä kuulla, että joku muukin oli kokenut samoin :). Ja aivan totta, on tosi hienoa jos kouluikäisillekin on monenlaista lukuharrastuksen alkuun. Kuva tukee siinäkin vaiheessa ymmärrystä. Tälle ryhmälle ehkä teksti voisi taas olla hieman isompaa ja selkokielisempää. Mutta hauska, monipuolinen kirja!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!