perjantai 1. marraskuuta 2013

Kolme erilaista lasten kuvakirja-aarretta

Palataanpa ruotuun. Eli lastenkirja-aarteiden etsintään. Välillä minusta tuntuu, että menee useampi viikko, että sattuu oikeita aarteita kohdalle ja joskus niitä humpsahtelee kasapäin. Nyt esittelisin kolme erilaista aarretta: klassikkosarjaa, vähän uudempaa ja lasten tietokirjan.


Janosch on saksalainen klassikko lastenkirjailija, jonka kuvitukset muistan itse lapsuudestani lämmöllä. Janoschin kirjoja olemme kuitenkin lukeneet aika vähän toistaiseksi ja huomanneet, että kirjat ovat erilaisia. Mutta viime kuina meillä on ollut kestolainassa kirja Huli Hunskelin etuvetojänismoottori (WSOY, 1990, suomentaja Riitta Mäyrälä). Jo kirjan nimestä kuulee mitä on luvassa: hauskaa kielellistä hassuttelua eläinsadun muodossa. Sillä Huli Hunskeli omistaa tandemin ja: "Tandemissa on se hyvä puoli, että voi lähteä pyöräilemäänsamalla pyörällä ystävänsä kanssa. Paha puoli on se, että pitää olla ystävä, ennen kuin pääsee pyöräilemään.". Niinpä Huli Hunskelin nakittaa naapurissa asuvan möllin otuksen Reima-jäniksen ajamaan tandemiaan, oman jalathan ei Hulilla edes yllä polkimille. Reima-jänis onkin hieman höperö: "Huuhki pusikossa eikä tajunnut mistään mitään. Teki kaikein täsmälleen toisin kuten piti.". Satu etenee vauhdikkaasti pyörällä edeten ja kohdataanpa eläintarinassa klassisesti kettukin. Loppu on kuitenkin onnellinen ja opettavainen. Aivan mahtava kirja, nauroin itse oikeasti ääneen tätä lukiessani ja tähän harva aikuiskirjakaan pystyy! 5/5. Kirja on myös esikoisen lemppari. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan jos tällainen huumori uppoaa!

Satumaista hohtoa ja herkkyyttä tarjoaa myös Katri Kirkkopellon Nimetön (Lasten keskus, 2004, kirjastolaina), jossa pikkiriikkinen tyttö istahtaa puun nimeltä Muistajan polvelle. Tästä alkaa kaunis ja heleä satu, jossa tyttö etsii nimeään metsän siimeksessä hauskoja otuksia tavaten. Kirja on niin hiveltävän ja herkän kaunis sekä kuvitukseltaan että tarinaltaan, että siitä ei halua kertoa tämän kummempaa. Tarina on jollakin tapaa kuitenkin kasvutarina ja tunsin sen olevan täynnä lämmintä tsemppausta erilaisuudelle ja itsevarmuudelle, tavalla jota en osaa näin edes selittää. Tämä taitaa olla sitä taiteellista kosketusta, jolle ei löydy sanoja. Kirkkopellon tarinathan kulkevat suussa luontevasti, kuten myös tämäkin. Ihana löytö! 5/5.
Keskellä kaupunkia, erään kaupungin tarina - muinaisesta siirtokunnasta metropoliksi (Schildts, 2005, suom. Mirja Itkonen) on tarkan kuvituksen (Steve Noon) ja hieman irrallisten tietoiskuje täyttämä kirja (Philip Steele). Tämä historiasta kertova kuvakirja on hyvä "mielenkiintoinen tutkimuskirja" lapselle. Vastaavanlaisia läpileikkauskirjoja historiasta olen esitellyt aiemminkin ja nämä ovat tosi hyviä. Kuvat ovat hyvin pikkutarkkoja ja tietoja voi lukea mielenkiinnon mukaan lukukerrasta toiseen. Kirja on isohko ja kuvitus kattaa koko aukeaman, joten lopputulos on varsin valloittava. Oivallinen löytö pienemmille ja isommille tutkijoille! 4/5.

Millaisia kirja-aarteita te olette viimeksi löytäneet? Kävimme kirjastossa tänäaamuna ja tyhjensimme uutuushyllyä mukaamme, löytyyköhän alla olevasta kuvasta jo teille tuttuja kirjoja? Mukavaa viikonloppua kaikille, minä yritän ottaa rennosti heti, kun saan tämä kamalan sotkuisen kämpän hingattua puhtaampaan kuosiin!"- Tämä on KAKSI polkupyörää yhdessä. KAHDEN HENGEN PYÖRÄ. Vahva istuu etusatulassa. Tajuatko?
- Joo, Reima sanoi, sillä se EI tajunnut."

- Janosch: Huli Hunskelin etuvetojänismoottori

4 kommenttia:

 1. Ihania kirjoja, joista minua kiinnosti etenkin tuo historiakirja! Noissa kirjastolöydöissä on paljon uutta, mutta tuota Isä, koska joulupukki tulee olen hillonnut hyllyssä jo monta vuotta, odottaen sopivaa aikaa lukea se. En halunnut lukea liian aikaisin. Katsotaan josko se pääsisi tänä vuonna lukuun. Rauhallinen Erkki on metka tyyppi, vaikka tuota kirjaa en tunne. Ja nuo lentsikat ovat meillä kovin suosittuja nyt 4-vuotiaalla.
  Rentouttavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Viivi :)!
   Sain historiakirjaan vinkin blogista http://elamankrestomatia.blogspot.fi/ ja olin siitä kovin iloinen. Meillä on vielä toinenkin kirjasarjan kirja lukematta.

   Onkohan tuo Joulupukki kirja siis vaativa? Majaluoma lupaa itselleni erittäin hyvää, joten toivon kirjan olevan aika hyvä.

   Rauhallisia Erkkejä ostin messuilta pari ja ne itse asiassa ovat parantuneet lukujen myötä. Se on hyvä juttu, kestää lukukertoja. Tämä hiutalekirja onkin ilmeisesti uusi Erkki -kirja! Samoin Siiri kirja on ihan uusi... Joskus käy tsägä uutuushyllyllä :).
   Lentsikka kirja oli kyllä niin huono :D, sellainen väkisin opettava "edessä/takana" joissa kuvat eivät oikein edes olleet opetusta selkeästi tukevia. Mutta joo kuvakirjana toimi meillä kummallekin kuin häkä (1 ja 3 v.).

   Mukavaa viikonloppua teillekin!

   Poista
 2. Meillä uusin löytö on kirjamessuilta mukaan tarttunut Mimmi Lehmä lukee. Juuri vuoden täyttänyt kirjatoukka-poikani rakastaa sitä! Valitsin kirjan sillä perusteella, että siinä esiintyvät pojan lempieläimet lehmä ja varis. Kirjassa on selkeät (muttei vauvamaiset ;)) kuvat, yksinkertainen teksti (sopivan lyhyet pätkät ja lyhyttä lausetta), tarpeeksi pojalle tuttuja sanoja (lehmä, muu, varis, kraak, kirja, auto, kello), jotka vielä toistuvat suht taajaan. Mahtavaa, että on löytynyt ihan oikea kuvakirja, joka viehättää jo näin pientä. Ettei tarvitse pelkkää Puppea paukuttaa ;) - Virve (joka taannoin diggaili runoviikkoasi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Virve, muistan kyllä sinut aiemmasta :). Kiva kuulla, että Mimmi lehmät ovat kiinnostaneet vuosikastasi. Minäkin tiedän Mimmit muttemme ole niitä paljon lukeneet. Kirjamessuilla niitä oli kovasti myynnissä. Mimmistä taitaa olla myös lasten tv-ohjelma olemassa. Kiitos kommentistasi, pitääpä lainata Mimmit. Ja Tiitiäisen runolelu on muuten ollut nyt päivittäisessä käytössä (muistelen että juttelimme siitä viimeksi)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!