perjantai 4. lokakuuta 2013

Uusi teema: Kohti talvea! (ja kuvakirja Taavin talvitoive)

Olen mahdollisesti yllytyshullu. Ja vielä niin, että yllytän itse itseni hullutuksiin. Niinpä julistan Sinisessä keskitiessä uuden teeman alkaneeksi. Teeman nimi on Kohti talvea!. Ja tarkoituksenani on esitellä, ei viikossa, vaan seuraavina kuukausina talvisia kuvakirjoja tässä samalla, kun me niitä itsekin luemme. Aloitimme tänään kahdella syys-talvisella kuvakirjalla, joista esittelen teille seuraavan.Taavin talvitoive (Kustannus-Mäkelä, 2012, suom. Terhi Leskinen) on Gillian Shieldsin kirjoittama ja Rosie Reeven kuvittama kuvakirja. On syksy ja Taavi odottelee ensilunta jo innokkaasti. Lunta ei kuitenkaan kuulu ja Taavi alkaa jo niin sanotusti kuivaharjoittelemaan tekemällä pahvilaatikoista "lumihiiren". Muita kavereita vähän naurattaa Taavin touhotus. Taavin vaarilla on lumisadepallo, jota ravistelemalla taianomaiset lumihiutaleet leijailevat pallon sisällä. Taavi uskoo, että pallolla saattaa toivoa, että ulkona sataisi oikeasti lunta. Mutta kaikessa innokkuudessaan Taaville sattuu vahinko ja hän tiputtaa vaarin lumisadepallon. Tästä seuraa pahaa mieltä ja anteeksipyytelyä eri tavoin. Ja spoilattakoon, että ensilumikin sataa vielä ennen kirjan loppua ja Taavi pääsee tekemään kaikkia niitä ihania lapsekkaita lumisia juttuja: lumipalloja, lumiukkoja, luistelua ja pulkkamäkeä!Esikoiseni hymyili koko höpösöpön kirjan läpi. Kirjassa oli aluksi syksyn lehtiä ja syksyinen kuvitus, joka tuntui varmasti jo tutulta. Myös pitkä syksy on usein jokavuotinen ystävämme, eikä lumen tuloa voine varmasti ennustaa. Siinä usein kestää ja kestää. Kuten myös siinä lumisessa talvessa. Vaikka muistanpa joskus teininä päässeeni laskettelurinteeseen jo syyslomalla! Kylläpä sinä vuonna laskimme ihan urakalla!

Mutta niin, syksy ja talvi on tietyllä tapaa haastavampia vuodenaikoja, koska on pimeämpää ja kylmempää. Moni tuntee väsyvänsä loka-joulukuussa enemmän. Mutta entäpä jos ei anneta jo valmiiksi periksi, vaan yritetään tarjota lapsillemme iloa ja intoa näihinkin vuodenaikoihin? Tutkitaan luonnon muutoksia, etsitään myrkkysieniä ja ihmetellään syksyistä lehtisadetta. Ei tehdä toppapuvusta haarniskaa jo ajatuksentasolla vaan keksitään kivaa puuhaa yhdessä ja vaikka vähän yksinkin! Vaihdetaan pikkuautot hiekkiksellä isompiin, että rukkanenkin taipuu niihin ja vaihdetaan kuorma-auto lumen tullen aura-autoksi (kuka tunnistaa mihin kirjaan viittaan? ei hätää, esittelen tämänkin uudelleen!). Sillä moni asia on myös asennekysymys. Ja kylläpä sitten lämmin kaakao ja viltin alla vietetty satuhetki tuntuukin kivalle, kun posket ovat viimasta punaisena ja raitisilma on herättänyt vanhimmankin äidin polvissa roikkuvat silmäluomet. Eikö niin?

Köhöm, ja tämän paatoksen päätteeksi totean, että Taavin talvitoive oli kirjastolaina ja oikein onnistunut sellainen. Kuvitus on söpöä ja kaunista, tarina aivan iltasatukamaa. 3/5. Hempeä, hyvä kausikirja. Muina aihepiireinä ovat mm. isovanhemmuus, anteeksi pyytäminen ja anteeksi antaminen.

Mitäs sinä tästä tuumaat? Onko blogiäiti taas vähän vuodenaikaansa edellä? Vai kolahtaako Kohti talvea teema? Tulisiko mieleesi toiveita teemaan liittyen? Kommentit ja toiveet ovat tervetulleita! Mukavaa syksyistä viikonloppua kaikille!


"Mutta kaikkein eniten Taavi piti vaarin lumisadepallosta. Se oli pyöreä ja painava ja täynnä pikkuisia lumihiutaleita, jotka säkenöivät taianomaisesti."

- Shields: Taavin talvitoive

7 kommenttia:

 1. Kolahtaa ja kovaa! :D Meillä on nyt juteltu vuodenajoista. Olen kertonut esikoiselle että nyt on syksy, paljon värejä ja pian lehdet tippuvat maahan. Sitten tulee talvi ja lunta. No tottakai siitä höpötellään paljon ja aamuisin kysellään joko lumi on tullut. Hullunkurisesti hän nyt myös selittelee ihmisille kuinka "kohta on talvi, sitten lehdet tippuvat, sitten tulee syksy.. ". Suloista :)

  Olisi kiva kuulla jos sinulla olisi jokin vuodenaikoihin sopiva kirja. Voisimme lueskella ja tutustua kuvien kautta. Minulla on syksykirjoja muutama, yksi sellainen siilistä kertova kirja jota hän rakastaa yli kaiken (juurikin se samainen jota luetaan joka kerta ennen nukkumaanmenoa). Talvesta tulee varmaan uusi, kiva juttu kunhan se tulee ja varmaan sitten luemme enemmän talvisia kirjoja. Hetkessähän nämä vielä elävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sano tuohon talveen asennoitumisesta. Viime talvi meni sattuneista syistä vähän sumussa ja esikoinenkaan ei oikein niistä ulkoiluleikeistä perustanut, mutta tämä talvi on varmaan erilainen kun sitä kiinnostusta löytyy enemmän. Kyllä se lapsen into vaikuttaa omaankin mielialaan ja asioista innostuu itsekin enemmän :)

   Poista
  2. Kiva kuulla :))! Vuodenkierrosta puhuminen on hyvä asia,vaikka se ajankäsitys on kyllä melkoinen juttu opeteltavaksi. Vauvavuosien aikaan ja jälkeen kun ei näin aikuisenakaan meinaa saada tolkkua :D.

   Minä meinasin olla jo vähän muissa maailmoissa syksyn ja talven suhteen niin nimenomaan kun näin lasten ilon kun satoi räntää pari pisaraa niin taas tajusin, että hei, nyt kotiäiti otahan ilo irti taas oloilustasi ja ihmettele mukana!

   Bloggasin vasta kirjat http://sininenkeskitie.blogspot.fi/2013/09/varikas-ja-ihana-pahvikirjasarja-saasta.html joista Pumpuliset pilvet kirja on ihan mahtava vuodenaikakirja, yritäpä katsoa löytyykö kirjastosta! Tykkään noiden kirjojen kuvituksesta ihan sikana :), toivottavasti tekin!

   Kiitos paljon innostavasta kommentistasi :)!

   Poista
 2. Teema toimii! Tänään hain uuden talvitakkini postista JA paketoin töissä ensimmäisen joulupaketin. Bussimummo huomautti vielä kotimatkalla, että kahden kuukauden päästä on jo melkein itsenäisyyspäivä. Hui!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta on se hyvä, että pitkän talven varrella on kivoja pysäkkejä, kuten merkkipäivät :). Minä yritän kerätä jonkun kultturellin kokemuksen matkalle, niin jaksaa pimeyttä taiteen valolla paremmin! Kiva, että teema toimii :)!

   Poista
 3. Tämä oli hyvä aihe :)! Meillä on odotettu talvea siitä asti, kun lumet suli, että ei yhtään haittaa vaikka tulis kirjavinkkejäkin aiheesta ;)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kiitos :)! Teillä on sitten ollutkin jo pitkä odotusaika! Parempi palkita lumisilla kirjoilla :D.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!