maanantai 21. lokakuuta 2013

Uusi Mimmit -kirja ja Hilpeä mäenlasku (Kohti talvea!)

Suomessa on paikoitellen satanut jo lunta. Talvikelit ovat siis yllättäneet välikausipukeutujat ja Kohti talvea! -teemani on ajankohtainen. Mutta ulos katsottaessa meillä on vielä puissa syksyn kirjoa, joten syksyssä vielä kai mennään? Vai joko on talvi?

Olipa mikä oli. Mimmien uusin kirja on ruskamaisemissa. Pauliina Lerchen kirjoittama Mimmit ja luolan salaisuus (Lasten Keskus, 2013, yllätyksenä kustantamolta saatu kirja) kertoo kansansatumaisesti kuinka puihin tulee väriä, ja satuun kuuluu kaikenmoisia menninkäisiä ja peikkoja, kuten Mimmien ensimmäiseenkin satukirjaan. Kansantarumaisuus peikkoineen on minusta tosi hyvä idea ja myös lapseni pitää siitä. Meri Mortin kuvitus on tuttua ensimmäisestä kirjasta. Tyyli varmasti kolahtaa toisiin mutta itselleni kuvitus jää pikkuisen "kylmäksi", vaikka värien käyttö on varsin voimakasta ja jopa osittain tummaakin. Valitettavasti myös tarina itsessään jää omassa suussani luettuna hieman töksähteleväksi. Kerronpas myös rohkeasti, että minua häiritsi vähän liikaakin alkukuvan epäkohta, jossa Mimmit keräävät (kuvan ja tekstin mukaan) kasvissatoa (mm. salaattia), sieniä ja puolukoita yhtä aikaa täydessä ruskamaisemassa. Tietysti satumaassa on kaikki mahdollista mutta jotenkin tämä jäi minua harmittamaan heti aluksi. En siis oikein osannut heittäytyä vieläkään Mimmeille sen mukaisesti kuin muut, koska Mimmit ovat ilmeisen kova juttu toisille. Kirjan lopussa myös intaudutaan laululoruilemaan. Mimmit ovat myös soittamassa Helsingin kirjamessuilla jos joku haluaa nähdä heidät livenä! 2,5/5.

Hilpeä mäenlasku on Hilpeä uimaretken sisarkirja (saimme kirjan kustantamolta). Kirjoittajana Ritva Toivola ja kuvittajana Karoliina Pertamo (Saarni-kirjat, 2012). Minusta on hyvä, että näitä talven ulkoilusta kertovia kirjoja on, sillä uskon, että ne innostavat lapsiperheitä ja lapsia ulkoilemaan vaativammissakin olosuhteissa ja ulkoilma tekee varmasti hyvää meille kaikille. Hilpeä mäenlasku kertoo todellakin mäenlaskusta, miten jännittävääkin se saattaa olla ja miten välillä voi mennä ihan mukkelismakkelis. Tarina oli minulle sinänsä sellainen arjenkuvaustyylinen kirja, mitkä ovat usein lapsille kauhean kivoja mutta itseä saattaa vähän tylsistyttääkin. Tämä kirja oli myös se toinen kirja, jonka kohdalla mietin talvista kuvitusta, että se on kyllä aika vaativa taitavallekin kuvittajalle (Pertamo kyllä tekee tässäkin laadukasta työtä, ei sillä). Valkeaa joka paikassa. Jäin pohtimaan, että jos tausta jää haaleaksi, korostuuko muiden hahmojen paikoitus ja koko enemmän? Tällöin sivulaitaan jäävät kuvat tai osittaiset piirrokset ikään kuin hyppäävät enemmän silmille ja kokonaisuus kärsii? Mietin myös miksi pidin ehkä Hilpeästä uimaretkestä enemmän kuin tästä talvikirjasta. Suosinko kesää enemmän? En osaa sanoa. Tämä kirja kuitenkin jää hyvään lukuun meillä talvikirjojemme joukkoon tavallisuudestaan huolimatta. Tavallinen on lapselle turvallista. 3/5.

Mitäs talvisia kirjoja te olette viimeksi lukeneet? Ovatko nämä esittelemäni kirjat teille tuttuja?


"Pois alta, risut ja possut ja männynkävyt!"

- Ritva Toivola: Hilpeä mäenlasku

6 kommenttia:

 1. Ihana koko vuodenkierron kirja on Elsa Beskowin Tonttulan lapset.

  "Mutta tulee uusi päivä, kirkas pakkassää,
  ja nietoksissa pihalla on hauska temmeltää.
  Kun tekee lumipalloja ja heittää mukkia,
  ei kaipaa enää kesää, ei kesän kukkia.

  Piti tätä kirjaa suositella satupäivänäkin. Lapsuudesta muistan Täti Vihreän, Täti Ruskean ja Täti Sinipunaisen - täytyy etsiä kirja jostain, mistäköhän se kertoi..?

  Siirin jouluyllätyksestä tykkään erityisesti Mervi Lindmanin kuvituksen takia. Vaikka jouluaiheiset ovatkin kiellettyjä vielä ainakin kuukauden. Mahtavaa muuten, että alakoulun matematiikan kirjaankin (SanomaPro) on saatu Lindmanin hauska kuvitus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beskow viittauksia on nyt tullut useampikin, minunkin varmaan pitäisi koettaa lukea joskus...

   Minä pidän myös Lindmanin kuvituksesta tosi paljon! Vau mikä kuvitus varmaan matikankirjassa :)! Siiri kirjoja luimme vasta yhden ja se oli kyllä ihan hauska, vähän jäin miettimään olisiko ollut jopa appsille sopiva jo (1v), jotenkin Siiri kirjoja en ole nähnyt kirjastoissa usein (aina lainassa?), joten entunne kirjoja hyvin. Tämän Siirin joulukirjan otan vakaana vinkkinä, sillä yritän joulukirjoista taas uutta postausta sitten joulukuussa ja uusia kirjoja siihen olisikin kiva löytää. Mutta sama juttu, että vielä ei kyllä joulukirjoja meilläkään ole luettu :)!

   Poista
 2. Tulipahan vain mieleen, että tiedätkö Oliver Jeffersin Löytöpingviini-nimistä kirjaa? Ajattelin vain, kun sitä ei löytynyt tuolta Lastenkirjojen aarteiden luettelosta. :) Siitä on tehty animaatiokin, jonka joskus näin Ylellä ja ihastuin hirveästi. Jeffersillä on myös toinen samasta pingviinistä kertova kirja, muistaakseni Lentävä pingviini tms. mutta sitä en itse ole vielä lukenut.

  Vielä puoli vuotta sitten tuskailin, että mistä ihmeestä löydän hyviä lastenkirjoja, koska olen aika natsi sen suhteen minkälaiselle materiaalille tahdon lapseni altistaa. Samoin lastenohjelmien ja -elokuvien suhteen. Onneksi olen löytänyt netistä muutamia hyviä blogeja, joissa esitellään kumpiakin. Noista sinun listaamistasi hyvistä lastenkirjoista olen lisännyt omalle ns. "Hankittavien kirjojen listalle" lukuisia ja joitain saanut jopa jo ostettua. Lista on jo hirvittävän pitkä, mutta onhan tässä vielä aikaakin, kun lapsi on vasta yrityksessä. :) (Joo, olen niitä hulluja, joilla on lastenhuone sisustettu valmiiksi ja kaikki tavarat hommattu vuosia ennen lapsen tuloa. :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ihanasta viestistä :))! Kuule, olen minä lukenut muistaakseni kummankin noista pingviinikirjoista, olemme lukeneet jo ehkä ennen aktiivisempaa blogeilua lukemisistamme :)! Voisinkin lainata niitä uudestaan appsillekin lukuun! Kiitos muistutuksesta!

   Minä olen ostanut myös ennen omia lapsia lastenkirjoja hyllyymme, sillä olen niitä myös aika ajoin lukenutkin ennen omia, toisten lapsille. Tiedän kyllä muitakin aikuisia, joilla on lastenkirjakokoelmia, vaikkei omia lapsia olekaan. Tunnen myös aikuisia, joilta löytyy lastenrunokokoelmia. Tämä lastenkirja-arvostus on jännä juttu, oikeastaan moni arvostaa sitä mutta toisaalta julkisesti asian laita on erilaista. Pidän siis sinua fiksuna kun olet tutustunut lastenkirjallisuuteen :). Ja me kaikki haaveilemme asioista erilailla, jos se ei satuta ketään, niin saa kai sitä vähän hullutellakin elämän varrella :)!

   Poista
 3. Ihanan näköisiä kirjoja taas :)! Pitäisi melkein raahautua vähän kirjastoon tuon neidin kanssa.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!