keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kissa kissa kissa (Tuula Korolainen ja Virpi Talvitie)

Kylläpä kuulkaa meitä lukijoita hellitään näin loppusyksystä. Lämpöä, haleja, hihitystä ja hassuttelua kylmiin iltoihin vällyjen alle tarjoilevat uudet, laadukkaat lastenlorukirjat. Eilen kirjoitinkin ensimmäisestä Riimikissa kikattaa runokirjasta (ja hyvin luulinkin kirjoittavani), josta löytyy koottuja runoja ja loruleikkejä. Ja tänään saan esitellä teille syksyn toisen uutuuden: Tuula Korolaisen runoileman ja Virpi Talvitien kuvittaman Kissa kissa kissa (Lasten Keskus, 2013, kustantajalta esiteltäväksi pyydetty kirja). Eikä tässä vielä kaikki, tänään postilaatikkooni tupsahti uusi Jukka Itkosen runokirja!


Luin eilen illalla unikirjakseni Kissa kissa kissa runokirjan 50 runoa, joista vain kuusi on julkaistu aiemmin. Ja sain todella hyvin unta. Korolainen on lastenkirjailija ja runoilija, jonka teoksiin olen vasta tässä syksyn aikana herännyt. Tuula Korolaisen taitava kielenkäyttö on lumoavaa. Kissarunokirjassa aihepiiri, eli kissat, tietysti sytyttää tällaisen kissanaisen sydämen jo ennen lukemistaan. Korolaisen kissarunot kattavat hyvin laajasti elämää, eikä vain kissojen elämää, vaan runoissa sivutaan vakaviakin ihmisaiheita, kuten vanhuutta ja jopa kuolemaa: "Ja sen kaikki muistaa aina miten Reino hoiti saattotyön, se meni Lempin viereen, kehräsi sen koko pitkän yön.". Pääasiallisesti runokirjan lorut pysyttelevät iloa ja lämpöä tuottavissa runoissa, joissa on hauska kutittava ote ja varsin vahva runon rytmi: "Kissan tehtävä on nukkua ja kelliä, puskea ja antaa lipaisuja helliä, syödä herkkuja ja juoda maitoa, perheellensä siirtää leikin taitoa (...)".Hymyilin varmasti lähes koko kirjan läpi ja nyin miestänikin ihastelemaan uskomatonta Virpi Talvitien kuvitusta! Ja siinä me sitten yhdessä ihastelimme, sillä kuvien tekniikoiden ja ideoiden leikittely kutsuu tutkimaan kuvaa lähempää ja pintaa tekisi mieli ihan koskettaa, kuinka rosoinen viiva onkaan oikeasti tehty? Värit ovat ihanan hempeitä ja jotenkin tämän ehkä trendikkään värikylläisyyden keskellä Talvitien kuvitus on virkistävän erilainen, vaikka tyyli onkin tuttu joistakin muista kirjoista. Kuvitukset kulkevat mielestäni myös kohteliaan tasapainoisesti laadukkaiden runojen rinnalla.Kirjan aihepiirit ovat jaettu seitsemään eri osioon ja runoissa käsitellään varsin monia aiheita, kuten kissojen "työtehtäviä" (esimerkiksi runo kirjastokissoista), kissojen käyttäytymistä (esim. Miten ihminen käynnistetään), erilaisia kissarotuja (esim. ragdoll, venäjänsininen) ja vuodenaikoja. Joissakin runoissa on tuttuja alkuja lastenrunoista itselleni jopa Eino Leinoa muistuttaviin alkuihin. Ja toki mukana on myös svengiä kissamaiseen sulavaan tapaan, joissa yllättäin viittaukset kissojen jengeistä yhdistetään myös nuorten ajankohtaiseen aiheeseen- syrjäytymiseen. Vilahtaapa runoissa Harja Talonenkin. Ja vaikka aikuislukija voikin lukea rivien välistä isompia aihepiirejä, ovat runot mielestäni kaikki silti lapsentasoisia kokonaisuuksia, eikä aikuisviittaukset ole runoissa silmille hyppäävää, joka oman kokemukseni mukaan usein lähinnä hämmentää lasta.


Kissarunoissa on käytetty paljon riimittelyä, mikä on usein hyvä juttu pienille kuulijoille. Tykkäänpä siitä itsekin. Luulenpa siis, että tämä kirja tulee olemaan meille yksi lempirunokirjoista. 1-vuotias kuopukseni tuntuu olevan oikea kissafani itsekin, kunhan ymmärtää pitempien runojen päälle... Mutta vaikka tätä kirjaa voisi sanoakin jokaisen kissaomistajan "must have" -kirjaksi uskonpa, että runot antavat paljon myös tassuttajille, joilta ei omaa kissimirriä löydykään. Mikähän siinäkin muuten on, että kissarunoja tehdään aika paljon? Olenpa itsekin loruillut kissoista pöytälaatikon kätköihin! Mielestäni Kissa kissa kissa kirjassa tätä kissojen moninaisuutta elämänoppien ohjaamisessa kuvataan aika tarkkanäköisesti. Kokeilkaapas rohkeasti! Leikkimielisiä pisteitä kirja ansaitsee 4,5/5. Eilen ilallla olisin kyllä antanut täydet 5/5. Paljonkohan sinä antaisit pisteitä? Tai lapsesi?

Ja huom! Tuula Korolainen on Helsingin kirjamessuilla torstaina klo 16.30 Tarinalaaksossa! Käykääpä katsomassa ja tulkaa kertomaan oliko hyvä! Veikkaan, että ihan varmasti on!


"Nukkuessaan kissa elää
muinaista uniaikaa,
jolloin pyhissä kissoissa
oli parantavaa taikaa."

- Tuula Korolainen: Kissa kissa kissa

2 kommenttia:

 1. Voi miten voisin kiittää tästä vinkistä, kiitos niin paljon!! Pieni naiseni 1 1/2 v hersyy kissoista, tämän ostan jouluksi. Voi mikä suloinen napakymppi.

  -nupsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti kiitoksista :)! Tämä on ehdottomasti mielestäni syksyn parhaimpia uutuuksia, joten toivon, että osuu ja uppoaa teillekin :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!