maanantai 30. syyskuuta 2013

Lentsikat (Walt Disney)

Lasten maailmassa kohisee, kun ilmatilan täyttävät uudet supermaterialistiseen kulutukseen kannustavat Lentsikat! Niinpä myös meillä ilmiöön on haksahdettu tilanteeseen sopivalla intensiteetillä. Nämä hullutukset ja villitykset lastenmaailmassa ovat asia, joka mietityttää itse kutakin. Ovatko Walt Disney hahmot lapsille hyviä vai huonoja, mikä on hyvää lastenkulttuuria tai mikä hyvä lastenkulttuurin tarjoaja?


No, minä olen ajatuspauhaukseni tämänkin suhteen suorittanut pienessä mielessäni ensimmäisenä vauvavuonnamme. Ja päätynyt siihen, että 1. jos asia on lapsen kehitykselle ikätasoista ja arvomaailma perheen mukaista, asia on ok ja 2. jos joku juttu innostaa leikkimään, niin suon sen (kaupallisuudesta huolimatta mutta jonkun rajan pitäen), toisten leikkien lomaan. Ja siispä meille on tuttuja Autot ja nyt Lentsikat. Mutta koska kirjat ovat meille se ensisijainen tiedonlähde monissakin asioissa, myös tässä aloitimme Lentsikoihin tutustumisen kirjan kautta. Kirjablogeissa oli noin kuukausi sitten (tai kaksi) "Osta täysihintainen kirja" kampanja, johon en itse niin osallistunut mutta satuin samaan aikaan ostamaan kaksi täysihintaista kirjaa, itselleni varsin poikkeuksellisesti. Toinen oli Hotakaisen uusin ja toinen Walt Disneyn Lentsikat (Sanoma Magazines Oy, 2013, suomentaja Jenni Rapelo).


Syy miksi raskin ostaa uuden kirjan Lentsikoista (vaikka kohta näitä on varmasti halpisversioina ja lyhennettyinä, kuten niitä Autoja?) on se, että halusin ostaa kuvalaadultaan hyvän peruskirjan Lentsikkojen tarusta (tai klassikosta, kuten Walt Disney heti uudet elokuvansa ja kirjansa nimeää!) ja tässä suhteessa olenkin ollut tyytyväinen. Lentsikka-kirjan kuvat ovat tosi tarkkoja ja hyvälaatuisia, eikä mitään pikselitöhnää mitä välillä tämän tyylisissä kirjoissa tapaa. Lentsikat tarina kertoo pienkone Dustysta, joka haluaa kilpalentäjäksi. Ja tottahan toki tuurilla, pienoisilla kommelluksilla, avulla, rohkeudella ja taidolla tämä onnistuu. Tarina on sinänsä hyvin samanlainen kuin Autot, eikä tuota mitään kirjallista tarinankerronnan älynvälähdystä mutta toisaalta kun kysyn lapseltani, hänet on jo myyty. Hänestä Lentsikat kirja on ihan huippu (ja ehkä klassikkokin). Kirjan tarina on aika vauhdikas, täyteen sullotun oloinen ja varmasti pienemmälle lapselle vaikea seurattava. Kirja on myös pitkä (96 sivua), joskin sivuilla on aika vähän tekstiä kerrallaan.


Tätäkin meillä siis luetaan, aina silloin tällöin ja ihan omalla siunauksellani. Leffaankin olemme menossa, ehkä jo tällä viikolla (huom Pena kertoi Lentsikka kokemuksensa täällä!) mutta pääasiallisesti Lentsikat ovat meillä yksi leikki toisten joukossa. Olen aiemminkin yrittänyt saada lasta lentsikkaleikkeihin, mutta yritykseni ovat jääneet autoleikkien jalkoihin, joten olen ihan iloinen, että meillä on uusi leikki, jossa äännellään ehkä vähän hiljempaa kuin työmaaleikissä, ja johon voi osallistua kumpikin muksuistamme omalla tavallaan. Niin, kyllä, kummallakin on siis jo omat lentsikkansa.

Joko sinä olet kuullut Lentsikoista? Tykkäätkö vai oletko sitä mieltä, että Ei Ikinä Meille?


"Ruiskutuskoneella Dustylla oli suuri unelma."

- Walt Disney: Lentsikat

8 kommenttia:

 1. Täällä yksi Ei Ikinä Meille. :) Mä tykkään niistä Disneyn oikeasti klassikkoleffoista, mutta en siitä oheiskrääsästä ja niistä väännetyistä kirjoista (ajattelen nyt ehkä ennen kaikkea prinsessoja). Tykkään myös että kirjalla on nimeltä mainitut tekijät. Mä luulen, että lapset saa populaarikulttuuria osakseen ihan riittävästi kodin ulkopuolella, eli täällä mennään sitten mun maun mukaan, niin kauan kuin se on suuremmitta riidoitta mahdollista. Mies on vielä snobimpi (tietysti, sehän onkin ranskalainen ;) ) joten meillä mun linja edustaa lepsua hapatusta.

  Ja nyt pitäisi tietysti laittaa sellainen disclaimer, että tämähän on vain minun mielipiteeni omien lasteni suhteen, muut ihmiset saavat tehdä omien lastensa kanssa kuinkas lystäävät ja minä arvostan heidän valintojaan. Joo, jos niitä on vähän mietitty eikä vain menty ensimmäisen mainoksen mukana. Eli tämä oli musta hyvä postaus aiheesta - ja teidän Lentsikat-kirja saa armahduksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D jee kiitos armahduksesta!
   Kyllä minä ymmärrän sen snobbailun asian suhteen. Ja vähän ikävältä tuntuu myös se jos käsitys lapsella on ainoastaan, että lastenkirjat tekee Walt Disney.
   Olen itse armahtanut itseni asian sen suhteen siten, että rajansa kaikella (ja tämä keskitievalinta tuli yllätyksenä kenelle...?) ja kunhan muutakin laadukasta tarjontaa on pääasiallisesti tarjolla (myös lelut).

   Poista
 2. Meillä 7veellä Autot-kuume on jo ohi mutta aiomme kyllä mennä äiti-poika-leffailtaan katsomaan Lentsikat (mekin varmaan jo tällä viikolla). Ehkä tämä ei enää aiheuta samanlaista kuumetta kuin Cars, tai saa nähdä.
  Meillä periaatteena on että väkivaltaisia lastenohjelmia vältetään (lapset luulivat todella pitkään että TV2 on ainut kanava jolta tulee lastenohjelmia. Ja nyt poika on jo niin iso että ymmärtää miksei väkivaltaisia ohjelmia katsota) ja muutenkin telkkari on auki hyvin vähän. Disneyn hapatukset siis pääsevät läpi sensuuristamme kunhan ovat väkivallattomia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo on sitä sarjaa, että lapsen kehityksen mukaista ja perheen arvojen mukaan... Meillä katsotaan myös vielä vain tv2 tuotantoa, muuten meillä onkin telkku oikeastaan kiinni lasten valveillaoloaikana, kun tätä möykkää tuntuu riittävän muutenkin ja toiseksi haluan pitää kiinni telkun katsonta-ajasta/pvä.

   Meillä nämä Autot on vieläkin leikissä hyvin mukana, aaltoilee siinä missä muutkin lelut (junat, legot...). Lentsikat ovat tulleet autojen kavereiksi. Hmm, vieläkö Autot ja Lentsikat kiinnostaa koululaisia, varmasti jossakin määrin kyllä ja hyvä on jos vielä lapsekkaat jutut kiinnostaa. Se on kyllä surku, kun kuulin, että jossakin eskassa oli lapset julistaneet Pikkukakkosen ihan mammariksi. Jotenkin välillä tuntuu, että pysysivät lapsina vaan, kun vielä voivat. Mutta toisaalta, hyvähän se on kasvaminenkin- muttei tarvii liian aikasin olla jo teinixxx!

   Poista
 3. Kiitos tästä! toivottavasti saamme myös leffa-arvostelun?

  Meillä poika on alkanut lentsikoita jo bongaamaan erinäisistä mainosjulisteista ja kaupan hyllystä, ilmeisesti Carsien kaltainen ulkonäkö toimii paremmin kuin hyvin :). Mietittiin juuri miehen kanssa sopivaa lahjaa "vauvalta isoveljelle" ja päädyttiin lentsikkakirjaan sekä -leluun. Jos elokuva pyörii vielä helmikuussa, niin tämä saattaa olla myös pojan eka leffateatterielämys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana leluyllätys :). Näissä on kyllä se, että lähes voi arvata, että lahja toimii, kun konsepti on niin hyvin keksitty tietyntyyppisille lapsokaisille.
   Tuossa Periaatteen Nainen blogissa on jo olemassa oleva leffa-arvio mutta koska pyyntösi oli niin ihana, minäkin lupaan kirjoitella jotain :).
   Kiitos lämpimästä ja hyväntuulen kommentista :))))!

   Poista
 4. Nää on mulle vähän vaikeita juttuja. Toisaalta kammoan Disneyn suoltamaa kaupallista krääsää, ja tykkäisin, että varsinainen sisältö olisi korkealaatuista, eikä liukuhihnakamaa.

  Mutta. Oma äitini oli kovin Disney-vastainen (varmaan samoilla argumenteilla kuin minä nyt). Kun minä pienenä tyttönä johonkin Disney-juttuun ihastuneena kohtasin äitini paheksunnan, kuvittelin sen kohdistuvan minuun. Että minä olin jotenkin huono tai tyhmä, kun moisesta sonnasta tykkään. Tällaista tunnetta en haluaisi omille lapsilleni aiheuttaa. Joten: yritän pitää mielipiteeni omana tietonani, sitten kun nämä oheistuotteita myymään tarkoitetut tarinat tulevat meillä ajankohtaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ikävältä kokemukselta :/.

   Nämä ovat monellekin ilmeisen vaikeita juttuja, joten et varmaan ole yksin tuuminesi, kuten jo tässäkin kommenteissa on tullut ilmi.

   Olen ajatellut myös sitä, että koska itsekin viihdyn välillä mainiosti vaikkapa kevyemmän "tusinakirjallisuuden" parissa, miksei kevyempää hömppäviihdettä voisi antaa myös lapsellekin (muun tarjonnan ohella), vaikka toki kulutuskriittisyyttä tulisi minun varmasti harjoittavan. Mutta sekin vaan on niin, etten itse ihan kaikesta jaksa olla niin tiukka kuin ehkä haluaisin ideaalisesti. Vaakakupissa on monta asiaa joita punnita ja omassani disneyn tuottama Lentsikka ilmiö on varsin kevyen painoinen ja harmiton.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!