maanantai 23. syyskuuta 2013

Lasten runoviikko Sinisessä keskitiessä: Hanhiemon iloinen lipas

Tervetuloa matkalleni lasten runoviikolle, katsotaan miten tämä onnistuu. Ajattelin ensimmäisenä esitellä teille vanhoista englantilaisista loruista tehdyn Hanhiemon iloisen lippaan, jonka runot on riimitellyt suomeksi Kirsi Kunnas. Tämä kirja on varmasti usealle klassikko omasta lapsuudestaan, jolloin runokirjoja ei ollut niin montaa vaihtoehtoa kuin nykyään on. Kirja on myös selvä klassikko, jonka ensimmäinen englanninkielinen painos on tullut 1942. Tämä meidän 30. painos on vuodelta 2009 (WSOY). Kirjan on kuvittanut Feodor Rojankovski.


Hanhiemon iloisessa lippaassa on 102 runoa, joiden aihepiirit vaihtelevat saduista, arkikertomuksiin sekä opettavaisiin ja kasvatuksellisiin tarinoihin. Kirja on muodoltaan pitkä mutta kapea ja näin ollen sisällöltään runsaaksi runolippaaksi varsin mukava pitää käsissä iphonen rampauttamilla käsillä, toisin kuin jotkut valtavat runo-opukset. Kuvitus vaihtelee tummahkosta värikuvituksesta musta-valkoisiin kuviin.


Kissaakin kiinnostaa
Minulla on ollut tapana lukea lasten runokirjoja vähän pomppimalla. Usein runokirjat ovat liian pitkiä yhdellä kertaa luettaviksi, eivätkä ole varmasti näin tarkoitettukaan tehtävän. Niinpä olen valinnut runoja lapsen kanssa yhdessä sieltä täältä, pikku hiljaa koko teoksen valloittaen. Tällä tavoin lukiessamme huomasin, että  toiset runot paremmin mieleen lapselleni, osa nousi selviksi suosikeiksi ja tietysti oli myös niitä, joista juuri hän ei pitänyt. Siispä luemme usein tiettyjä runoja toistuvasti (lähes läkähtymiseen asti) ja aina siinä samalla myös jonkun uuden. Ja ehkä vielä lisäksi jonkun äidin lempparirunon. 

Hanhiemon iloisessa lorulippaassa omia lempirunojani ovat rytmissä leikkivät runot ja toki myös klassikot. Laitetaanpas joku esimerkkikin, vaikkapa Mistä on pienet tytöt tehty?:

  "Mistä on pienet tytöt tehty? Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty." 

Tai sormi/varvasloruna tuttu, Tämä pieni possu:

"Tämä possu meni ostamaan ruokaa. Tämä possu sanoi: "Syökää ja juokaa!". Tämä possu huusi: "Perunoita tuokaa!". Tämä possu nälissänsä huokaa. Tämä pieni possu itkee suruisasti: ui ui ui koko matkan kotiin asti."

Tai sitten vähän viekkaampaa, Kissa ja Koira:

"Kissa kehruumielellä pieluksella torkuskeli. Koira vesi kielellä kademielin ihmetteli: " Tekö siinä? Miten voitte? Miten voitte!" Kissa luomiansa nosti, sanoi: "Kiitos mainiosti."

Kirjasta löytyy siis myös numeroita, vuodenaikoja, säätiloja ja muita opettavaisia runoja. Joissakin runoissa on mukana vanhahtavaa sanomaa, kuten kuritus kasvatusvälineenä, mutta nämä ovat vain atomeja valtameressä. Ja kuten olen aiemminkin sanonut, en kavahtaisi vanhempana keskustella lapseni kanssa mitä tarkoittaa piiskaaminen, jos se runon tai sadun kautta keskustelun aiheeksi tulee. Elämään kuuluvat ilot ja surut, emmekä me niiltä voi lastemme silmiä sulkea. Kasvaessaan he kohtaavat kaikenlaista ja toisaalta asian voi aina kääntää niin, että keskustelu avaa hyvän sauman puhua muun muassa siitä, miten sinua ja toista ihmistä saa koskettaa, millä tavoin, miten ja mistä. Aika tärkeä opetus vai mitä?No niin ajatukseni lipesi taas kauemmas kuin oli tarkoitus. Mutta vanhuudestaan huolimatta tässä runokirjassa on minusta jotain sympaattista ja lumoavaa. Ja mikä mukavinta, lapsenikin tykkää kuunnella näitä loruja. Vaikka yhtä lailla uusille ja moderneille runoillekin on meille vahva tilauksensa. Joten ratkaisuna on lukea monenlaista.

Ja lastenrunoissahan varieteettia löytyy, sen yritän teille tällä viikolla todistaa (jos vaikka joku sattuu epäilemään tai jopa hieman kaihtamaan runoja). Ja samalla tietysti haastan teidät kaikki etsimään oman kirjastonne lastenruno-osaston, lainaamaan jonkun itsellenne ja lapsellenne mieleisen lasten runokirjan! Olisi myös kiva kuulla teidän suosikkinne lasten runoissa ja lukea erilaisia kokemuksia runojen ja lorujen lukemisesta lapselle. Kommentit ovat aina tervetulleita.


"Tässä on talo, jonka rakensi Jussi.
Tämä mallaspussi
oli talossa,
jonka rakensi Jussi."

- Hanhiemon iloinen lipas (suom. Kirsi Kunnas)

6 kommenttia:

 1. Mäkin luen runoja aina valikoiden - ja vähän kausittain, usein runokirjat jää syrjään, vaikka sitten kun tartun niihin, niin tykkäänkin tosi paljon (ja lapsetkin tykkää). Hanhiemoa meillä ei ole luettu (eikä mullekaan lapsena, en tiedä miksi), mutta aika monet sen runoista taitaa olla kyllä tuttuja erilaisista kokelmista tai muista.

  Kiva jos vinkkaat hyviä runokirjoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilia kovasti :)! Olen juuri samanlainen tuurirunolukija :D! Ja sitten niistä aina pitää kamalasti. Mutta ehkei makiaa mahan täydeltä...?

   Ja kiva jos vinkit kiinnostavat. Sillä niitä tulee, joka ikinen päivä tällä viikolla. Uhhuh.

   Poista
 2. Meillä tämä valikoituu kanssa säännöllisesti luettavasti, yhdessä Richard Scarryn version kanssa. Tuo Hitler-lilleri-lalleri on kanssa jostain syystä lapsen suosikkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut Scarry lainassa. Kiva sekin :)!

   Poista
 3. Me luetaan runoja, esikoinen tykkää niistä kovasti. Hanhiemon iloinen lipas saatiin lahjaksi äidiltäni, joka oli lukenut sitä aikanaan minulle ja siskoilleni. Huomaan ihan saman, että osa runoista on enemmän lapsen mieleen (en minä itsekään niistä kaikista tykkää). Nyt viime päivien suosikkeja ovat Aa, aa vauvaa ja Kolme kissanpoikaa.

  Hiljan olemme myös esikoisen toiveesta palanneet mainioihin Pikku karhun lorukirjoihin, joita äitiyspakkauksen mukana on jaettu. Iloinen lorutoukka on tänään luettu jo kolmesti.

  Elsa Beskowin Pikku Puten seikkailu mustikkametsässä on mainio esimerkki riimitellystä satukirjasta. Se oli meillä välitön suosikki, jota luettiin monta monta kertaa peräkkäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo pienet pahviset runokirjat ovat kyllä pitkäikäisiä myös. Olenkin niitä esitellyt aiemmin niin halusin nyt keskittyä näihin paperiteoksiin :). Lorumuotoiset sadut ovat myös kivoja, vaikkei meillä mainitsemaasi Beskowia olla luettukaan ainakaan vielä.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!