keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Kaupunkiretki (lasten runokirja)

On suorastaan nerokasta laittaa lasten runokirjan kanteen kuva linja-autosta. Idean taustalla onkin kova mieskaksikko, sillä Kaupunkiretki runokirjan on runoillut Jukka Itkonen ja kuvittanut Matti Pikkujämsä (Kirjapaja, 2011).Tämä runokirja saattaa olla meidän talossamme luetuin. Sillä Kaupukiretken runoissa kerrotaan erilaisista kaupungissa olevista paikoista (mm. paloasema, kirjasto, liikennevalot, uimahalli ja ravintola) ja sivuilla huristelevat kaupunkeihin kuuluvat kulkuneuvot, joita esikoiseni rakastaa. Otetaanpa esimerkiksi runo Taksiasema, joka on yksinkertaisuudessaan niin loistava:

"Taksi. Kaksi. Ja nyt ne lähti pois."

Jukka Itkonen on mielestäni uskomattoman nerokas riimittelijä. Hänen runoissaan on kaikkea ja joskus niin ytimekkäästi sanottuna, että ihan hätkähtää. Itkosen runoissa on huumoria ja samalla oppia elämästä. Kaupunkirunot ovat toimineet meillä sekä johonkin uuteen juttuun tutustuessa (kuten elokuvateatteri) että sen "jälkipuinnissa" (ravintola, tuo lapsiperheiden paras rentoutuspaikka). Kirja on mielestäni myös varsin sivistävä. Se ikään kuin kertoo miten moninaisista jutuista kaupunki koostuu ja kirjan mukaan voi miettiä, miten erilaisissa paikoissa "pitäisi olla".

"Jos olet jotain paikkaa kaupungista etsimässä, kaupungin kartta on tässä."

Ja onhan varsin hauskaa, kun ytimekkäät runot jäävät elämään myös arkikäytössä, kuten Valokuvaamo:

"Sieltä saat sassiin, valokuvat passiin."

Tai Tori:

"Moni kantaa tavaroita korilla, kun on käynyt ostoksilla torilla."

Minä olen aika surkea muistamaan runoja (tai nimiä) suorin lainauksin ulkoa mutta perheessäni on kaksi melkoista sanataituria. Onkin varsin hauskaa, kun kesken kaupunkireissun, joku toteaa asian tutuin Itkosen riimein.Voisin veikata, että poikani mielestä tämä on yksi hänen lapsuutensa tärkeimpiä opuksia. Hän pitää valtavasti satamaan liittyvistä runoista sekä esimerkiksi liikennevalorunosta. Hauskuus ja jonkinlainen toteavuuskin runoissa kolahtaa koko perheellemme. Mutta myös Itkosen taito löytää pienestä ja arkisesta jotain kaunista, koskettaa varsinkin minua. Joskus se voi olla satuilunkin kautta kuvattuna, kuten loppulainaukseni runosta Rautatieasema:


"Kulkukissa loikki
ratapihan poikki.

Kotikissan kaulakello
kilkuttaaa.

Niin se on tässä
ihmiselämässä;

toiset lähtee
ja toiset heille vilkuttaa."

- Jukka Itkonen: Rautatieasema

11 kommenttia:

 1. Meilläkin Kaupunkiretki on kovasti etenkin kuopuksen mieleen. Kirjaa on luettu meillä innokkaasti jo toista vuotta, Itkosen runot ja Pikkujämsän kuvat sovittuvat hyvin yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja on kyllä meilläkin ihan hitti. Samoin lainatut Krokotiili hikoaa ja Taikuri Into Kiemura! Näitä kun vielä jostain löytäisi omaksi :). Leikkihaitari on myös täynnä näitä hyviä runoja koottuna mutta on sinänsä paksu ja kämpelömpi luettava koska on niin iso opus...

   Poista
 2. Ja kiitos kovasti kommentista! Olit inspiraationani runoviikossa, että sinun blogisissasi olen nähnyt vastaavaa teemaviikkojuttua :)! Mainitsem tämän vielä vikassa teemapostauksessa (joka on jo osin kirjoitettu).

  VastaaPoista
 3. Ihana kirja, mistähän tuon mahtaisi löytää?

  VastaaPoista
 4. Ihana kirja, mistähän tuon mahtaisi löytää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikakatsonnalla löytyi ainakin nettikaupasta. Myös kirjastoista löytää varmasti.

   Poista
 5. Hankin Kaupunkiretken 3-vuotiaalle tämän postauksen perusteella ja kirja on täysosuma! Kiitos näistä esittelyistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau :))! Mukavia runohetkiä teille ja kiitos kovasti, että kävit kertomassa tämän minulle :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!