keskiviikko 14. elokuuta 2013

Upea Molli kuvakirja kertoo ystävyydestä (Kirkkopelto)

Maanantaiulkoilumme kruunasi pakettilappunen postilaatikossa. Nyt postiin ja äkkiä! Lapussahan luki nimittäin taikasanat "sisältää kirjoja"! Kipin kapin ja pian paketti olikin jo kyydissämme. Sisällä käsienpesu sujui nopeasti, kun paketin avaamiseen oli jo kaikilla kiire. Ja vitsiläinen (ei autokirjaa, sanoi joku) sehän on uusi Molli, nyt se sitten jo ilmestyikin! Pakko tunnustaa, että minua vähän alkoi jännittää, olihan tämä kirja pyytämäni kirja blogini synttäriarvontaan, entä jos kirja... ei olisikaan niin hyvä?!


Päikkäreillä sitten aloitimme kirjan luvun (pikalaskin 34 sivua). Välillä kuopus itkusti omasta sängystään, heitti tutin lattialle ja muuta pientä katkaisua mutta runsahkon kirjan lukemisen ilo säilyi siitä huolimatta. Huomasin esikoisen vilkuilevan kirjan sivuja vähän eteenpäin taukojemme aikana. Sillä. Katri Kirkkopellon kuvittama ja kirjoittama Molli (Lasten Keskus, 2013) imaisi kauniilla kuvillaan meidät heti alkusivuilta lähtien. Tarina kertoo yksin elelevästä Mollista, joka vieralilijan käydessä huomaa, että ehkä ystävä olisikin ihan kiva juttu. Koska Mollin seinä, eli sukupuu, on "Hapannaamoja täynnä (...)!", hän tukeutuu kirjoihin, joissa opetetaan hauskalla tavalla miten ollaan hyvä ystävä, miten hymyillään ja jopa nauretaan. Kirjassa on paljon katsottavaa mutta myös tekstissä on monta pientä humorististakin kikkaa, joiden hoksaamiseen tarvitaan jo vähän mietintää tai aikuisen apua, siispä kirja soveltuu luultavasti vielä ensiluokkalaisillekin. Ja mikä parempi aihepiiri näin koulutyön alussa kuin ystävyys ja reilu kaveruus?

Kuvitusta kirjassa Molli (tästä tarina lähtee)

Kirjan tarina on mielestäni kaunis ja monipuolinen. Teksti kulkee kirjan sivuilla ja kuvissa välillä hieman sarjakuvamaisestikin. Sadun "Mollistavia ystävyysasioita", eli ystävyysoppi, on valtavan hyvin ja opettavaisesti kirjoitettu. Kirkkopelto kuvaa ystävyyttä samoin kuin sitä itsekin ajattelen, mikä tietysti tuntuu hyvälle. Kuvituksen ja tarinan yhdistelmä on niin hyvin tuumittu luonnollisella toteutuksella, että kirjan kokonaisuus tuottaa minulla ihan kiitollisuuden tunteen Kirkkopeltoa kohtaan. On aivan upeaa, että lasten kuvakirjoissakin nähdään näin paljon vaivaa ja ajatusta, ja tällä tavoin lasta kunnioitetaan ajattelevana, kokevana ja tuntevana yksilönä. Kirja ansaitsee minulta 5/5 pistettä. Esikoinen huutaa vieressäni Mollille "Sata!" pistettä!  (hänen asteikkonsa saattaa olla nolla tai sata).


En mahda mitään, että tästä tuli nyt näin ihaileva esittely. En pysty olemaan tämän neutraalimpana, vaikka kyseessä todella on se sama kirja, mikä löytyy kirjoitushetkellä käynnissä olevasta arvonnastani, vaikka tiedän, että joku pekka sieltä takarivistä nyt arvelee, että ihasteluni johtuu juuri siitä. Itse asiassa, kun saimme kirjan luettua, tuli aika etuoikeutettu olo, että olen saanut blogiini näin hienon lahjan. Lähestulkoon nöyrä olo.


Toivotan kirjailijalle menestystä ihanalle kirjalle! Kiitos lastenkirjailijat, että jaksatte tehdä laadukasta työtä ja kiitos Katri Kirkkopelto ja Molli!

Ja tässä vielä synttäriarvontani linkki, vielä ehtii arpoa! Vähänkös minulla on hyvä (ja huojentunut!) mieli, kun saan arpoa palkinnoksi näin upean kirjan ja vielä kolmelle onnekkaalle!

Pst! Haasteeseen ottautuneet bloggaajat, mietin näin jälkiviisaana olisikohan haasteeseen vastaaminenkin reilua (muita arvontaan osallistujia kohtaan) tapahtua ennen arvonnan päättymistä? Mitäpä sanotte? En kuitenkaan halua alkaa seurailemaan asiaa sen kummemmin, joten heitän pallon nyt teille ja pahoittelen, etten ymmärtänyt laittaa aikarajoitusta arvonnan "sääntöihin". Oppia ikä kaikki!


"HYMYOTUS: hymyllään ja ystävällisyydellään vetoava olento."

- Katri Kirkkopelto: Molli

2 kommenttia:

  1. Ihana, että kirja vaikutti noin kivalta. Tämä on ehkä pakko ostaa, jos arpaonni ei suosi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvitus ei pääse näin kuvattuna oikeuksiinsa mutta en oikeastaan halunnut paljastaa liikaakaan :). On kyllä ehdottomasti ainakin lainauksen väärti :)! Tarina vaatii jo vähän kuuntelutaitoa mutta on kyllä kokonaisuutena täydellinen.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!