torstai 29. elokuuta 2013

Tunnustelupeli ja muistipeli

Kuten sanoin, minulla on heikkous Djekon pelien ulkonäköön. Tässäpä tällä kertaa kaksi erilaista peliä. Ensimmäinen on meidän vakiopeli, eli Pieni muistipeli, jossa on yhdeksän muovista (söpöä!) eläinhahmoa sekä kippo. Eläimet laitetaan pöydälle ja nimetään yhdessä. Sen jälkeen toinen laittaa silmät kiinni ja toinen nappaa yhden eläimistä kipon alle piiloon. Arvaatko mikä puuttuu? Muistamista voi vaikeuttaa pelikokemuksen myötä sotkemalla pöydällä olevien eläinten järjestystä. Tai muistamista voi helpottaa aluksi niin, että antaa kupin alla majailevasta eläimestä vinkkejä: Sillä on siivet... Siitä kuuluu bzzzz... Se osaa pistää!Tee se itse: Erittäin helppo peli toteuttaa tehdä itse- vaikka hiekkalaatikolla! Otat vain vaikka 4-10 esinettä (lapsen kehityksen mukaan) ja käytte ne läpi yhdessä ja niin edelleen. Sama idea esitelty täällä pääsiäismunatavaroilla. Tämäkin peli kehittää, no ylläri muistia, päättelyä, havainnoimista, keskittymistä, vuoron odottamista ja niin edelleen. Ja aikakin kuluu kivemmin siinä samalla!Toinen kiva peli-idea on tunnustelupelit. Siinä kädet saavat tunnustella eri muotoisia ja tuntoisia juttuja mikä on kuulkaas kehittävää aivoille, uskokee pois! Tässä tunnustelupelissämme on 15 maatilaan liittyvää hahmoa, narulla kiristettävä pussukka (jumppapussi style) ja hyrrä alustallaan. Hahmot laitetaan pussiin ja pelaajat vuorollaan pyörittävät hyrrää ja yrittävät löytää hyrrän nuolen valitseman aihealueen hahmon pussista, pelkällä käsikopelolla löytämällä. Ei saa kurkkia! Se voittaa, jolla on pelin lopussa eniten hahmoja.

Peliä voi soveltaa eri tavoin, esimerkiksi helpommin niin, että laitetaan vaikka neljä hahmoa pussiin ja kehotetaan lasta löytämään sieltä yksi tietty "Etsi pussista porkkana!".Tee se itse: Ota joku kangaspussi (tai ompele pieni jumppapussi), laita pussiin lapsesi kehityksen mukaan tarpeeksi vähän tai paljon tavaroita. Vaikkapa pikkuauto, pieni pallo, kivi, höyhen, paperitollo, pikkukynä ja pikkupehmo. Ja eikun pelaamaan. Voi toki nykertää myös kuvakortit samoista tavaroista, ottamalla niistä valokuvan tai piirtämällä ne itse. Valitaan korttipinosta yksi kortti ja pelaajan pitää vuorollaan löytää kortinkuvaa vastaava tavara pussista, pelkällä käsituntumalla. Toki voit nykertää hahmotkin itse vaikka taikataikinasta ja... vain mielikuvitus rajana!

Taktiilipelit perustuvat samaan kivaan juttuun kuin nämä nykyään varsin suositut kosketuskirjaset, joissa on erilaisia tekstuureja, joita lapsi voi "lukiessaan" räpeltää. Näitä oli yhteen aikaan saatavilla vaan tosi kalliilla erikoisvalmistajilta mutta nykyään näitä taktiilileluja on varsin paljon saatavilla ja huokeaan hintaan. Hyvä niin. Mutta myös itsetehtynä toimii! Vaikkapa herne/makaronipussina tai pehmokirjana ! Näissä Djekon peleissä on kyllä ollut se hyvä puoli, että nämä muoviset hahmot ovat olleet varsin paljon myös leikkikäytössä, eikä ihme!


"Silmät kiinni nyt!
Jalasta kiinni NYT!"

- lainaus Speden Speleistä

10 kommenttia:

 1. Näyttää tosi kivoilta, mä olen kanssa vähän heikkona noihin Djecon peleihin ja askartelupaketteihin. :D Ja tollaisia ihan pienille sopivia pelejä ei ihan kamalasti ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Djeko lienee ranskalainen merkki? Myös ranskalainen lastenkirjakuvituskin näyttää usein kivalle silmääni.
   Pienillekin on pelejä mutta tässä runsauden pulassa niitä hyviä, iän mukaisia on vaikea löytää!

   Poista
 2. Kivan kuuloisia pelejä. Täytyisi kai pikkuhiljaa alkaa hankkimaan meillekin jonkinlaista pelivarastoa. Nyt löytyy vain kaksi mun vanhaa eli torni ja se missä tiputellaan lantteja ja koitetaan saada neljä/viisi samanväristä vierekkäin. Niin ja on meillä muistipelikin ja palapelejä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neljän suora oli lapsena minun lemppareitani. Tornin kanssa kumpikin taitaa olla enemmän jo kouluikäisille toimivia, mutta varmasti jo aiemminkin voi soveltaa.
   Torni tyylisistä leikki-ikäisten peleistä teen vielä joskus postauksen, tiedän ainakin kaksi sellaista tosi kivaa peliä. Tai kolme.
   Muisti- ja palapelit on tosi huippuja :)! Appsi sai eka kertaa palan kohdalleen yksi päivä (4 palan palapeli, näytin kohdan). Sitten keskityttiinkin lähinnä itselle taputtamiseen :D.

   Poista
 3. Hei, täältä sivuraiteelta pieni tarkentava kysymys: Jäin miettimään kommenttiasi blogissani, koska sain siitä käsityksen, että sinulla nykyisin olisi kaksi blogia... Vai eikö sittenkään? Tätä SK:ta minä vain olen seurannut. Täällähän on sekä kirja-asiaa että muitakin juttuja entiseen malliin. Eli ehkä käsitin väärin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsit ihan oikein, avasin uuden blogin aikuiskirjajutuille, lastenkirjat säilyy täällä :).
   Aikuiskirjablogi on www.kirjapolkuni.blogspot.fi

   Poista
  2. Ahaa! Nyt käsitin. Jotenkin ajattelin, että lastenkirjat olisivat saaneet oman blogin, mutta näinhän asia ei ole. Ja varmaan järkevä onkin näinpäin, että lastenkirjat ja muut lapsi- ja perhejutut on samassa blogissa. Sopii tälle samalle kohderyhmälle. :) Täytyypä käydä vilkaisemassa tuota toistakin blogia, vaikka itselläni lukeminen onkin aivan RAPPIOLLA!

   Poista
  3. Selkeyttää omaa kirjoitusta ja on tuntunut todella hyvälle ratkaisulle, lähes vapauttavalle :D!
   Tervetuloa ja rappiolla on hyvä olla vai miten se meni...

   Poista
 4. Djekon pelit on tosi kauniita. Olen niitä ostanut läheisille lapsille syntymäpäivälahjaksi, mutta kotiin ei ole tullut hankittua. Minkäs ikäisiä ne teidän lapset onkaan, eli minkä ikäisille nämä kivan kuuloiset pelit sopivat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä esikoinen 3,5 + v. on nyt selvästi peli-iässä kaikkiin näihin esittelemiini. Mutta esim pikkumuistipeliä olemme kokeilleet jo 2v.lähtien sovellettuna ja lähinnä leikkien.
   Varmasti yksilöllistä mutta veikkaan 3-4v. hyväksi pelinaloitusiäksi :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!