sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kuinka saan lapseni rauhoittumaan lukuhetkeen? (Ja Molli-arvonnan voittajat!)

Ja heti aamukahvipuhteekseni leikkasin yli kuusikymmentä arpaa, nappasin lähellä olleen sammakkopelin (on muuten kiva klassikkopeli!) ja laitoin arvat siihen. Viralliseksi valvojiksi pestasin kolme innokasta sammakkoa ja arvonnan suoritti ilahtunut esikoiseni, joka tarkisti vielä viimeisen arvan kohdalla, että ei kai ne meidän Molli kirjaa saa. Ei, vaan ihan omansa.Kirja-arvontaan osallistui paljon ihmisiä ja ilahduttavan moni kirjoitti myös lukutottumuksiaan kommenttiboksiin. Kirjojen luvusta on myös kirjoiteltu blogeissa, kuten Periaatteen nainen, Leluteekki, Mansikan muruja ja Tuumat ja tuokiot blogeissa. Olen lukenut kertomuksianne kaikista näistä hymy huulilla ja kiitän paljon kaikkia osallistuneita. Lisää lukukokemuksia luen toki ilolla jatkossakin!


Kommenttejanne lukiessani huomasin, että monen perheen luku keskittyy luonnollisesti iltasatuihin ja jäin miettimään sitä, millaisia kirjoja iltaisin luetaan? Mietin myös, voisinko välillä vinkata esittelemissäni kirjoissa millaiset ovat kivoja rauhoittumiseen ohjaavia kirjoja, kun taas toiset varmastikin lähinnä villitsevät ilollaan ja innokkuudellaan.


Sain myös erinomaisen kysymyksen miettiä kuinka pieniä lapsia rauhoitetaan lukemisen ääreen. Olen itse ohjannut hetkeen sanomalla, että nyt rauhoitutaan kuuntelemaan, ottanut viekkuun, syliin ja kainaloon ja yrittänyt omalla käytökselläni rauhoittaa. Hyvin usein lasten jalat, tai kaikki paikat, heiluvat rauhoittumispyrkimyksestä huolimatta ja tähän olen käyttänyt myös vilttiä ja vaikka tyynyä jalkojen päälle rauhoittamaan tilannetta. Joskus keskeytyksille ja syöksymisille on taas selkeämpi tarve, varsinkin mitä pienempi kuulija on kyseessä, joten niitäkin saa mielestäni olla, muttei koko ajan. Rauhoittumiseen ja keskittymiseen pyritään joka kerta. Hyvin tärkeää on mielestäni myös iän, kehityksen ja arkitarpeen (esim jos edessä on lääkärikäynti, kiinnostaa usein lääkärikirjat enemmän) mukainen kirja, aikuisen eläytyminen ja aikuisen oma kiinnostuminen kirjoista. Iltaisin pyrin lukemaan monotonisemmin ja rauhoittavammin, vaikka kirjaksi olisikin valittu villimpi ja iloisempi tapaus lapsen pyynnöstä.


Mutta kuten kuvista jo huomasitte, arpaonni suosi tänään Suhmuraa, Sue Elleniä ja Adaa. Lämpimät onnittelut kaikille voittajille! Saatte oman Molli- kirjanne, kun laitatte minulle sähköpostitse osoitetietonne bleue.bleuey(täti)gmail.com. Kiitän yhteistyökumppaniani Lasten Keskusta hyvästä yhteistyöstä ja kiitos kaikille osallistujille hyvän mielen tuottamisesta! Keep on reading!


"Kanada?!
Oiikeiin!"

- Kummeli

6 kommenttia:

 1. Jesjesjes!!! Laitan vielä tänään osoitetiedot! :)

  Hyviä neuvoja myös! Olen nimittäin pähkäillyt samaisen asian äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäät kauniista kirjasta :). Viimeisen juttelumme perusteella veikkaan, että tyttösi ei vielä jaksa kuunnella kaikkia lauseita mutta onpahan tulevaan ja eihän sitä koskaan tiedä, tässä kyllä on sitä tutkimistakin kuvissa :)!

   Poista
 2. Laitahan ihmeessä vinkkejä rauhottumiskirjoista :)! Meillä luetaan kyllä muutenkin, mutta enimmäkseen iltasatuja ja ei niissä oikein mitään villitseviä satuja tarvi olla :)!

  Onnittelut voittajille :)! Täytynee etsiskellä käsiin tuo kirja myös itselle, kun ei onni suosinut tällä kertaa :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)!
   Eiköhän tuore kirja löydy tällä hetkellä vielä varsin helposti :).

   Poista
 3. Jos ei tässä arvonnassa onni osunut kohdalle, voi kokeilla uudestaan minun blogissani: http://onnellinenkoti.wordpress.com/2013/08/19/arvonnassa-aurinko-kustannuksen-lastenkirjapaketti/ :)

  VastaaPoista
 4. Onnea voittajille, tämä oli tosi kiva arvonta! :)

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!