perjantai 9. elokuuta 2013

Kössi kenguru ja lentokalat (Heikki Prepula)

Kössi Kenguru on usealle aikuiselle tuttu televisiosta. Aiemmin Heikki Prepula teki animaatiohahmosta kuvakirjan Kössi Kenguru ja veturi. Tänä syksynä Otavalta ilmestyi sarjassaan toinen kirja Kössi Kenguru ja lentokalat (2013), jonka olin aiemmin pyytänyt blogiini esiteltäväksi. Muut syksyn kuvakirjat, joista olen ollut kustantamoihin yhteydessä löytyvät täältä.


Kössin kaveri Anselmi Avaruusapina on laskeutumassa Masa Myyrän porkkanapenkkiin, kun tapahtuukin kummia ja Anselmi Avaruusapina katoaa. Anselmia huudetaan ja ryhdytään etsimään koko Kössin lössillä. Lopulta Anssi Avaruusapina näkyykin saarella, taatelipalmun latvassa, mutta miten apina saadaan turvallisesti ystäviensä luo, kun pelastusmatkaa hankaloittavat kummallista kalakieltä puhuvat lentokalat?! Senpä saatte lukea itse.


Vanhan animaatiosarjan kuvitus on sinällään varsin värikästä ja retroa. Kuvissa näkyy semmoinen hienoinen rakeisuus, vaikka kuvia lienee restautroitu aika lailla? Kuitenkin kirjan paperivalinta tukee mielestäni kuvitusta hienosti ja kokonaisuus on mukava. Tarina on yhtä lennokas kuin kalatkin ja kaikki, jotka ovat lukeneet Kössi Kengurun ja veturin ja pitäneet siitä, pitävät varmaan tästäkin. Meidän perheessä miesväki ihastui kirjaan väluttömästi ja esikoinen huudahti "Luetaan tämä joka päivä ja annan sata pistettä!" (antaa nykyään joka paikalle pisteitä, köhöm, esimerkiksi ruokani on yleensä nollapistettä. On vähän pokassa pitelemistä, kun neuvomisenikin saattaa saada aika heikkoja vastapisteitä  "Äiti, annan sinulle nolla pistettä!"). Itsestäni Prepulan kirja on ihan kiva kirja, mutta sinänsä en saanut siitä ensi lukukerralla mitään suurempia kiksejä. 3(tai ehkä toistuvana lukuna jopa 4)/5. Ja esikoiselta 100/5. Tehkääpä siitä päätelmänne!

Joko sinä olet lukenut uuden Kössi Kengurun tai oletko lukenut Kössiä ja veturia? Mitä pidit?

Muistakaa vielä lasten kuvakirjaäänestykseni täällä näin, olkaa hyvät!


"Pulpluti-pul puli-plup luti-pul plupi-lup."

- Heikki Prepula: Kössö Kenguru ja lentokalat

10 kommenttia:

 1. :D Meilläkin annetaan pisteitä, onneksi lähinnä kirjoille ja elokuville.

  Mutta Kössi Kengurusta tuli kerrassaan nostalginen olo. Melkein pitäisi testata, että miltä Kössin hahmo vaikuttaisi nyt kaikkien vuosien jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä lie oppineet :D!

   Nostalgisuus toimii näissä kirjoissa minulle kaksitahoisesti. Toisaalta se on mukavaa ja toisaalta tuottaa olon "tämä nyt on kyllä nähtykin". Mitenkään voimakkaita muisti ja tunnekokemuksia minulla ei Kössiin sinäänsä liitykään, jolloin se reaktio nostalgisuuteen voisi olla voimakkaampi puoleen jos toiseen.
   Jos tekevät Maija Mehiläisestä tai Tao Taosta uuden kuvakirjan, niin sitten kyllä ehkä petyn omaan lukuääneeni, koska näistä sarjoista taas kuulomuisti on jättänyt vahvan jäljen!

   Poista
 2. Kiitos kivasta kirjavinkistä! Kössi Kenguru on niin ihana eivätkä lapsiparkani taida vielä tuntea koko otusta. Tähän on saatava muutos :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :D! Onneksi ennaltaehkäisen pahojen lapsuustraumojen muodostumista :D!

   Poista
  2. Ai nyt vasta hoksasin, että olit tuolta blogista jossa piipahdin pari päivää sitten, hyvä kun tulit niin laitan blogisi lukulistalleni :).

   Poista
 3. Kössi on itselleni toki tuttu lapsuudesta ja kun näytin kuvaa Mini 4veelle niin hän tunnisti sen myös, eli ilmeisesti jossain (päiväkodissa ehkä?) on Kössiin tutustunut! Onpa kiva tietää että se on kirjanakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 4veelle :)))!
   Enpä muuten ole varma näkyykö kössiä pikkukakkosessa tällä hetkellä, joskushan ne uusii vanhojakin. Tai sitten päikässä on luettu kössi, on voinut olla melkoisen riemukas lukukokemus kun nämä kirjat ovat höpöpöpökielisolmuun kielellään just pikkuihmisiä kikatuttavia, ryhmässä voi olla melkoista villitystä :D!

   Poista
 4. Voi voi, kyllä Kössi Kenguru olisi ansainnut parempaa kohtelua. Hieman hävettää lukea, kun lapsuuden sankarista on tehty tällainen puolivillainen huitaisu. Tai sitten olen kasvamassa ulos Kössin maailmasta ja se on kyllä hieman pelottava ajatus.

  VastaaPoista
 5. Voi voi, kyllä Kössi Kenguru olisi ansainnut parempaa kohtelua. Hieman hävettää lukea, kun lapsuuden sankarista on tehty tällainen puolivillainen huitaisu. Tai sitten olen kasvamassa ulos Kössin maailmasta ja se on kyllä hieman pelottava ajatus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sinäkin olet lukenut? Se on kyllä paha tilanne jos kasvaa ulos Kössin tai muun mielikuvituksen maailmasta, jotenkin alaston ajatus. Karu ja kylmä!
   Mutta toisaalta kirjasta elokuvaksi tai toistepäin on kyllä erittäin vaikea tehtävä, alkuperäistä kokemusta ei voi jäljentää eri formaattiin. Vähän kuin jatsiälppäriä kuuntelisi cdformaattina niin jokuhan siitä puuttuu, ai niin, tunnelma tietenkin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!