torstai 15. elokuuta 2013

Häähuumaa lauantaina (McCall Smith)

Kuten viimeksi elvistelin, olen keksinyt hyvän tasapainon lukea Mma Ramotswea kirjan per vuosi. Mutta koska elvistelyt ovat tehty rikottaviksi, lainasin toisen Mma Ramotswen tälle kesälle. Koska kuka voisikaan vastustaa kirjannimeä Häähuumaa lauantaina? Todennäköisesti juuri minä, koska en ole sinänsä hääihminen, vaikka ehkä iän myötä jotain pehmenemisen merkkejä onkin ollut havaittavissa, mutta koska tämä uusin Ramotswe käveli minua viettelevästi vastaan kirjaston uutuushyllyllä, enhän minä sitä rassukkaa osannnut sinne jättää. En, ja kiilasipa tuo mielenkiintoni afrikkalaiseen häähumuun siinä määrin, että kirja meni oitis lukupinoni päälimmäiseksi.


Kirjassa siis Mma Ramotswen sihteeri Mma Makutsi valmistelee häitään sulhasensa kanssa ja samalla kirjassa kuvaillaan botswanalaisia tapoja naimisiinmenoon liittyen. Vaikka suomalaisetkin juhlivat häitään melko mittavasti, on botswanalaisten juhlinta vielä hieman eri sfääreissä. Samaan aikaan Mma Ramotswe tutkii outoja karjasurmia ja näkee haamun- nimittäin oman pienen valkoisen pakettiautonsa haamun.

Vaikka kesän toisen Ramotswen lukeminen olikin yhtä hidasta kuin arvelinkin sen olevan, yllättäin tämä salapoliisijuoni tuntuikin tällä kertaa hieman mielekkäämmältä kuin monissa muissa kirjoissa, en tiedä miksi. Myös hääteema oli kiinnostava, koska olen kyllä tykännyt näistä kirjoista juuri sen takia, että ne kertovat minulle afrikkalaisista tavoista ja kulttuurista. Kirjan kulku on leppoisan hyväntuulista, kuten aina, mutta jostakin syystä tämä kirja ehkä nousi joitakin muita McCall Smithin Mma Ramotswe kirjoja paremmaksi. Outoa. Jos kirjalle nyt etsiskelisi pisteitä, olisi se vahva 3, vaikkapa 3+/5. Ai niin ja asia, mikä minua kiehtoo näissä kirjoissa on se, miten jotenkin simppelin ihanasti Mma Ramotswe aina tuumailee maailmasta. Siinä on jotain hyvin yksinkertaista, jopa naiivia, mutta samalla sangen älykästä, suvaitsevaa ja tarkkakatseista. Ihailtavaa.


Kaksi kuvaa kirjasta paljastaa myös toisen asian. Olen nimittäin kaivanut neulepuikot esiin. Syksyllä aloitamme appsin kanssa tanssijumpan ja eikös pienellä tanssijalla pidä ollakin pienen pienet säärystimet, että nilkat pysyvät lämpimänä? No sitähän minäkin!


"Kyllä, meilläkin on vain yksi sydän, mutta kun ihminen varttuu, sydän kasvaa suuremmaksi. Lapsi voi rakastaa vain yhtä tai kahta asiaa, aikuiset taas rakastavat niin monia asioita."
"Kuten esimerkiksi?"
Mma Ramotswe hymyili. "Botswanaa. Sadetta. Karjaa. Ystäviä. Omia lapsiamme. Edesmenneitä sukulaisiamme. Palavasta puusta nousevaa savuntuoksua aamuisin. Rooibosteetä..."

- Alexander McCall Smith: Häähuumaa lauantaina (Otava, 2013, suomentanut Päivi Pouttu-Delière)

4 kommenttia:

 1. En voinut lukea kuin alun, pelkäsin juonipaljastuksia. :D Rakastan Ramotsweja. Mies ja hänen siskonsa eivät voi sietää kirjojen ja tv-sarjan hidasta menoa, mutta minusta siinä on jotain kiehtovaa, koska itse harvoin maltan ottaa missään välissä kannullista rooibos-teetä, vaikka se olisi vähintään järkevää. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstissäni luki vain pääteema joka löytyy takakannesta :), sillä näissä kirjoista ei uskalla paljon enempää kertoakaan! Omia fiiliksiä vain , kuten lähinnä kaikista kirjoista. Yritän muutenkin kirjoittaa niin etten paljasta ainakaan oleellista, se jättää analysoinnin lyhyeksi mutta tiiviiksi lauseiksi, en osaa tai se ei oikein ole minua että jaksaisin analysoida lampun paikkaa sivulla 567! Mutta jos puhun jossakin kirjassa lopusta, yritän mainita sen heti kappaleen alussa :)!

   Hauska että tykkäät, minä en taas voi ajatella katsovani tätä hbo sarjana, hui!
   Ja nyt outo paljastus, pakko aamutuimaan todeta, kun olit jättänyt kommenttia, että luistelin juuri vastaasi järvellä viime yönä. Olipa jännä uni, tunnistin sinut hymystäsi! :) Niin, oli siis talvi!

   Poista
  2. Hauska uni! :)

   Mä näin pari yötä sitten sellaista unta, että olin ulkomailla ja vahingossa koko ajan surffaillut kännykällä ja tiesin, että tulen saamaan 10 000 euron puhelinlaskun, mutta en osannut lopettaa tai asettaa datasiirtoa pois päältä. Siihen verrattuna talvinen luistelu-uni kuulostaa täydelliseltä! :D

   Poista
  3. Toki kuu paistoi, me tosin vilahdimme ohi eri porukoissa :D! Halvempia unia ensi yöksi sinnekin :D!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!