torstai 18. heinäkuuta 2013

Tomppa ja kissantassut (lasten kuvakirja päiväkodista)

Seisoin kymmenen minuuttia lehtihyllyn edessä ja etsin itselleni sitä oikeaa aikakauslehteä. Päässäni kävivät sanat "Mutta se ja se blogihan kertoo tästäkin asiasta niin paljon elävämmin!"- auts! Eli en löytänyt lehteä itselleni, mutta jatkoin ruokaostoksiani (päänsisälläni) hihkuen: "Jes, Tomppa-collectiomme on nyt täydellinen!". Sillä minikirjoista löytyi Kristiina Louhen Tomppa ja kissantassut (Tammi, pikkuinen nidottu kirja, 2013), vihdoin ja viimein.Olen niitä (varmasti osasta äärimmäisen ärsyttäviä) mutseja, jotka ennakoi isoissa asioissa. Kesän jälkeen alkaa syksy (toivottavasti tämä ei tullut kellekään yllätyksenä) ja loman jälkeen alkaa arki (sori). Näin tapahtuu myös lapsilla. Loman jälkeen alkaa arki. Useimmilla se tarkoittaa paluuta päivähoitoon tai kerhoihin. Lapsen siirtymää arkeen voi auttaa lukemalla ennakolta kirjoja uudesta arjesta, tai arjesta joka on hetkeksi jo ihanasti unohtunut kesäloman aikana. Kristiina Louhen Tomppa ja kissantassut on mahtava kuvaus päiväkotiarjesta. Kirjassa kerrotaan puhumaan opettelevan Tompan silmin päiväkodin arkirutiineja: miten selkeästi omat tavarat löytyvät aina oman kuvan (kissa Kii!) alta ja kuinka tarkasti arkirytmit sujuvat päivä toisensa jälkeen. Kirjassa tavoitetaan myös erilaisia lapsen hyväksyttäviä tunteita, kuten koti-ikävää ja lopussa Tompan äiti tulee hakemaan, ihan niin kuin joka ikinen päivä. Kirjan lukeminen voi toimia lapselle ennakoivana, pelkoa vähentävänä, päiväkotia tutummaksi tuovana (tavallisemmaksi tekevänä) ja lohduttavana. Kristiina Louhen kirjoista olen kirjoittanut ennenkin, mutta koen, että jokainen Tomppa kirja on oikeastaan kulttuuriteko lastenkirjallisuuden saralla, joten velvollisuuteni lastenkirjablogimutsina olisi jatkaa Tomppa-sanan saattamista aika ajoin. Tomppa ja kissantassut ansaitsee monin tavoin 5/5 pistettä.


Mielestäni hyviä päiväkodista (ja kerhoista) kertovia kirjoja kirjoja ovat myös Cousins: Maisa menee päiväkotiin, Wolde: Sanna päiväkodissa ja Sanna menee päiväkotiin, Havukainen ja Toivonen: Tatu ja Patu päiväkodissa. Aiemmin olen kirjoitellut fiiliksiäni hoitoon ja kerhoon siirtymisestä täällä.
Oletko sinä lukenut Tomppa ja kissantassut kirjan ja piditkö siitä? Valmistaudutteko muuttuvaan tai loman jälkeen vaihtuvaan arkeen kirjoja lukemalla?


"Nukkuuko se? äiti ihmettelee. Tomppa avaa silmät ja hymyilee. Oma pikku lumiukkoni. Eikös lähdetä jo kotiin? äiti puhelee."

- Kristiina Louhi: Tomppa ja kissantassut

8 kommenttia:

 1. Meille ostettiin Tomppa-kirja jossa hän menee yökylään mummille. Se on tosi mukava kirja! Ehkä ostin sen enemmänkin itseäni varten, koska ehkäpä lähitulevaisuudessa Poika menee ensimmäistä kertaa yökyläreissullensa.... :)
  Noita kirjoja pitää kyllä haalia enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohduttaa nämä kyllä aikuistakin siinä samassa :)))! Tomppa mummolan yö on todella hauska ja hyvä kirja kans! Luimme sitä kun esikoisella kävi kerran "yön yli hoitaja" :).
   Nämä minikirjat on kyllä aika halpoja ja kivoja (voi ottaa reissuun helposti), tämä juuri ostamani maksoi 2e. Tosin Tomppia oli vasta todella halvalla myynnissä nidottunakin.

   Poista
  2. Joo halvalla saatiin se meidän kirja cittarista, oisko 3,95€ ollut hinta :) Eihän sitä olisi mitenkään voinut sinne jättää :)

   Poista
  3. Siinäon kyllä jo epäilyttävän pieni hinta!

   Poista
 2. Me ollaan luettu kaikki Tompat (tai listalta puuttuu ehkä yksi) ja tämä oli yksi suosikeista. Luettiin kyllä vasta kun päiväkotiura oli jo alkanut, mutta oli selvästi tuttuuden takia lapsen mieleen - tosin kommentoi kyllä asioita, jotka on erilailla kuin heidän tarhassaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo olikin hyvä pointti, että kirjojen kautta voi jutella myös omista kokemuksista. Meillä tuntuu olevan esikoisella vaiheita jolloin haluaa lukea eri alueista, välillä lääkärikirjoja ja välillä vaikkapa hoitokirjoja- ja aina kulkuvälineistä!

   Poista
 3. Kiitos taas tosi hyvistä vinkeistä! Ovat meille ihan kohta ajankohtaisia. Tatu ja Patu meillä onkin ollut, eikös se ole se Vesikko-Esikko -juttu? Se on hulvaton :) Tomppa on ihana, niitä ollaan paljon lainailtu vuosien varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lupiini ja kiva kuulla, että tärppäsi! Olen huomannut, että monella bloggaajalla on ph aloitus syksyllä mutta teidät olinkin missannut.
   Tatu ja Patu on musta just toi, meillä on "pojat" lukeneet sitä enemmän kuin minä :).
   Tompat on kyllä niin monin tavoin ihania :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!