tiistai 2. heinäkuuta 2013

Reissutunti (uusi lasten laulukirja ja cd)

Satu Sopaselta ja Markku Kaikkoselta on ilmestynyt uusi lasten laulukirja, jossa on mukana lastenmusiikki cd. Sain tämän kirjan suureksi ilokseni Otavalta (2013) itse sitä pyydettyäni, sillä pidän todella paljon Sopasen aiemmista laulukirjojen mukana olleista cd:stä, kuten Lystitunti ja Laulutunti. Olikin hauska katsoa ja kuunnella tätä nyt kirja huomioiden, vaikka totta on, että ehkä musiikin kuuntelu vei huomiotani enemmän. Olemme valehtelematta kuunnelleet cd:n nyt jo kymmenisen kertaa läpi, koska cd pääsi mökkireissun automatkalle mukaan. Ja mikä sattuvampi levy, kuin levy nimeltä Reissutunti, jossa on paljon matkustukseen liittyviä lauluja. Levyllä on satusopamaiseen tapaan monenlaisella musiikkityylillä uusia ja vanhoja lauluja raikkain sovituksin ja aina iloisella mielellä.Reissutunti kirjassa on sanojen ja nuottien lisäksi myös pieniä loruja ja rytmileikkejä. Kirjan on kuvittanut Nadja Sarell. Kirjan kokonaisuus tuntuu minusta mielenkiintoiselta, sitä oli kiva katsella ja ihmetellä mitä kaikkea kirjasta löytyy. Kirja on kooltaan käteen sopiva. Tuntuu myös kivalta, että voimme laulaa lauluja ilman cd:tä itsekseen. Sivuilla on kivoja kuvituksia. Joistakin ylimääräisistä leikeistä ja lorutteluista mietin, ettei kirjan sisältö niistä sinänsä saa sen kummempaa lisäpontta, koska jo itse cd:n 20 erilaista lastenlaulua luovat varsin kattavan paketin. Lisäksi tuntuu, että näitä loruleikittelykirjasia on nykyään tosi paljon, joten rajauksiakin voisi jo toivoa, etteivät kirjat mene liian täysiksi ja sekaviksi- ja jäävät joskus jopa näin käyttämättä.

Koska en ole musiikin ammattilainen tai edes soiton harrastaja, täytyy minun sanoa, etten osaa sanoa musiikista paljonkaan oikein termein. Viisaampani kuitenkin huomasi, että cd:n soundi on hieman kolkompi ja kylmempi kuin joissakin lastenlevyissä on (kuten Siinan taikaradio) mutta ehkä tämä oli tarkoituksellista ja tässä musiikissa toimivampaa, en tiedä. Toiseksi olen aina huomannut, että Sopasen levyt kestävät kuuntelukertoja sen vuoksi, että aluksi niihin pitää ajaa itsensä sisään (varmaan vanhojen laulujen IHANA raikas uusi sovitus tarvitsee uuden tavan kuunnella?). Jolloin huomaan, että levy paranee koko ajan kuuntelukertojen myötä ja kappaleista löytää uusia juttuja, mikä on aika hyvä asia lastenmusiikissa, koska niitä muuten kuunnellaan ja kuunnellaan. Kuuntelukertojen kestävyys on minusta aikuisten musiikissakin varsin hyvä juttu, vaikka toki hiteilläkin on oma (lyhyt) aikansa.Kokonaisuudessaan laulukirja ja cd ovat tosi hyvä ja laadukas kokonaisuus. Kuuntelemme levyä varmasti sen pari sataa kertaa, kuten kaikkia muitakin Sopasen levyjä, siitä ei ole epäilystäkään. Omia suosikkejani ovat tällä hetkellä laulut: Kulkuneuvoja, Sikermä Dam Dam Duubi, Herkkujuhlat (uusi versio kappaleesta, joka on levyltä Soittorasia), Kengurumatka, Reissureggae, Kiukkuloru (vaikka kappale itsessään poikkeaa muista lauluista puoliärsyttävällä junnauksella, sanoitus on aika osuva!) ja Valonsäde (näissä kahdessa viimeisessä on pieni liikuttumisvaroitus mukana!). Koska kyseessä on alunperin kirja, vaikka cd onkin itselleni voimakkaasti mukana vaikuttamassa, annan kokonaisuudelle pisteet 4/5.
Joko te olette tutustuneet tähän uuteen laulukirjaan ja cd:seen? Tykkäsittekö? Pitääkö teidän perhe Satu Sopasen musiikista?


"Minulla on valoa varpaissa,
siellä se valo liikkuu,
näin kun heilutan varpaita,
valonsäde keikkuu ja kiikkuu."

- Soili Perkiö ja Hannele Huovi (sanat): Valonsäde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!