lauantai 1. kesäkuuta 2013

Lastenmusiikkia maestro, toinen soitto!Varmaan heti otsikossa on musiikkitermistöni kohdallaan mutta jatketaanpa silti. Kesä on täällä, koululaiset lomillaan ja lakit ylpeästi nuorten päissä. Omiin lapsuuskesämuistoihini kuuluu ehdottomasti kesälomamatkat ja pitkät autosessiot. Automatkoja helpottavat nykyään dvdsoittimet mutta perinteisimmin oma vinkkini on lastenmusiikki. Ja ei, tämä vinkki ei toimi kaikille lapsille, eikä poista matkaväsymystä, mutta silti. Toisilla lapsilla (aika monellekin?) musiikki rentouttaa ja melodiaa ja sanoja on mukava kuunnella aikansa kuluksi. Varsinkin pienemmille on kiva olla mukana tuttua ja turvallista musiikkia, mutta myös uudet sävelet piristävät, meitä aikuisiakin. Ja kysymys kuuluu, miksipä ei lastenmusiikistakin voisi valita niitä versioita, jotka miellyttävät koko perhettä? Tässäpä vanhoja ja viimeisimpiä lastenmusiikkilöytöjämme, silvuplee! Toivottavasti löydätte omanne! Ja alkusoitto, eli edelliset vinkkini löydät täältä.

Vauvojen laulun aika
Kuva täältä
1. Vauvojen laulun aika (Hautsalo, Alho ja Perkiö).
Tämän levyn löysin esikoisen vauvatanssin opettajan kautta. Ihan mahtava. Vauvalauluja, tyylillä ja välissä vauvan kiherrystä! Välillä käyttämäni fraasi Minne matka? on tältä levyltä. Lopussa on pari rauhallisempaa fiilistelyä, mitkä voi halutessaan skipata yli. Tosin nekin on tarpeen mukaan hyviä. Löytynee hyvin varustelluista kirjastoista.


2. Satu Sopanen & Tuttiorkesteri: Laulupussi- säkillinen suosikkeja.
Tätä aika uutta levyä on meillä soitettu ristiin rastiin, ihan törkeästi, niin että pienen pieni veturi tulee korvista ujeltaen. Esikoisen ehdottomia suosikkeja, tosin niin myös nämä muut. Ja kaikki Sopasen tuotannot!


3. Fröbelin palikat: Sutsisatsi ja muut. Fröbelien musiikki on jytäävää, ja musiikkivideot ovat aika hauskoja: keski-ikäisiä ukkoja hyppii shortseissaan. Dvdssä on siis kotiäitimittari mukana: jos heiluvat miehet alkavat näyttää liian hyviltä, on aika järjestää hinnalla millä hyvällä se kynttiläillallinen oman ukon kanssa. Mutta juu, siis sanathan näissä on hauskoja ja rytmi tarttuvaa. Tämä uppoaa ehkä varmiten useammalle ja pistää laulattamaankin. Taputa!


4. Piilometsän säveliä (Verso, mm. kansanmusiikkiyhtye Freija) vinkki on listani varauksellisin, koska en ole ehtinyt kuunnella sitä monesti. Kansanmusiikkipainotteisesti tehtyjä uusia ja vanhoja lastenlauluja. Vaikuttaa ihan hyvällä, nämä kansanmusiikkilevyt vaan vievät minulta pitemmän ajan tottumiseen. Sillä:


5. Sillä: joskus se kuulostaa korvissani iskelmämusiikilta tai muulta humpalta tai on muutenkin liian hidastempoista. Lastenmusiikilta minä nimittäin toivon iloa ja riemua päivään, jätän synkistelyt ja vetistelyt laajemmassa mittakaavassa arjen tuomiin säännöllisiin hetkiin. Siis sama kuin lastenkuvakirjoissa, pidän siitä, että silmäkulmassa on sopivasti pilkettä. Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu (Traktori) oli Lupiinin vinkki (kiitos) minulle, ja vaati toisen soittokerran, että ymmärsin. Ja nyt tykkäämme kaikki, vaikka olemmekin ihmeissämme miten Traktori jyrää?


6. Risto Järvenpää: Tatsin ja Janssin poika. Tämä erikoisin vinkkini on ilmestynyt 1995, ja tässä on jotain tosi jännää ja erikoista. Ensimmäinen biisi on niin hyvä, että tanssittaa heti. Mieheni kuvaus biisistä: "Braveheartissa on bileet". Siis jotain jatsia ja tanssia pojille ja tytöille. Ja mahdollisesti saksofoni (no se kuulostaa ainakin mahtavalta)! Kokeilkaapas!


7. Toistan itseäni, koska olette kirjoissakin toivoneet uusien tuotteiden esittelyä. Pikkukakkosesta tutun Siinan taikaradio on kyllä todella hyvä levy. Uusia raikkaita lastenlauluja, joista moni on samalla hyvin opettavaisia, ja hyvässä mielessä. Tosi hyvä.

Kesä tuo tullessaan myös festarit! Koska aikani Ilosaaressa ja Nummirockissa on autuaasti takana (luojille kiitos), olisi mukava mennä joskus hauskalle lastenmusiikkifestarille tai ulkoilmakonserttiin. Olisiko teillä hyviä lastenmusiikkitapahtuma vinkkejä? Ainakin Siina näyttää esiintyvän Imatran Big Band festivaalilla. Satu Sopaseltakin on tulossa uusi cdkirjanen, joka voisi viitata keikkoihin...? Mitä lastenlevyä teillä on viimeksi kuunneltu ja mikä on uusin löytönne?


"Mummuruu ja papparaa villin tanssin aloittaa..."

- Risto Järvenpää: Tatsin ja janssin poika

6 kommenttia:

 1. Fröbelit on kyl ihan huippu! :D Ukot hassuja, laulut iloisen mukaansatempaavia ja muutenkin kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä hyvä ja esikoiseni tykkää kovasti leikkiä laulujen mukana. Majan rakennus tuntuu olevan yksi parhaita...

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä! Melkein kaikki oli uusia, paitsi Fröbelit, joita bongaillaan Youtubesta ja Sopanen, joka on telkasta tuttu. Kunhan taas koittaa seuraava kerta, kun menen Cdone.comin tarjoukseen halpaan, niin täytyypä klikata pari uutta levyä pakettiin.

  Jos jotain niin Freijan lasten-/kansanmusiikki-keikalle lähtisin riemumielin. Ilosaari ja Provinssi ei jaksa innostaa tätäkään vanhusta juuri nyt. Liikaa matkustamista ja pölyä. Huoh, laitanpa minäkin kukkahattuani kireämmälle. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mukava lukea, että joku toinenkin luki tämän elbailuni! Suosittelen kyllä kirjastoa ennen ostoa jos sattuukin ettei nappaa, tosin vinkki nro 1 on kyllä aika hitsin hyvä. Joissakin kirjastoissa lastenlevytkin voi varata ilmaiseksi :)!

   Poista
 3. Hei, KIITOS tästä! Meillä on ollut vähän musiikkitaukoa, kun lapsi alkoi jossain vaiheessa kevättä napsauttaa aina stereot pois päältä. En tiedä oliko siitä vain kiva napsauttaa, vai eikö se oikeasti jaksanut kuunnella. Ja oikeastaan töiden jälkeen itseäkään ei huvita kuunnella mitään, vaan pyrin olemaan niin lähellä hiljaisuutta kuin mahdollista. (Eihän se kuitenkaan tuon termiitin kanssa onnistu. :/ ) Eniveis, näistä aion poimia muutaman suosituksen ja hommata meille kirjastosta. Jos vaikka kesällä tehtäisiin joku automatka niin olisipa viihdykettä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Olisi kiva kuulla toimiko teillä mikään tai löysitkö uusia :)?

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!