tiistai 25. kesäkuuta 2013

Harhapolkuja savannilla (McCall Smith)

Mma Ramotswe tutkii -kirjasarja on skotlantilaisen oikeustieteen tohtorin Alexander McCall Smithin kirjoittama. Kirjasarja löytyy dekkariosastolta syystä, että kirjojen päähenkilöt, botswanalaiset naiset Mma Ramotswe ja Mma Makutsi ratkaisevat näissä Botswanaan sijoittuvissa kirjoissa pieniä mysteereitä ja arvoituksia Naisten etsivätoimisto nro 1. toimessaan. Mma Ramotswe on itseoppinut salapoliisi, oppikirjanaan Clovis Andersenin Yksityisetsivän työn perusteet.


Luin ensimmäisen Mma Ramotswe kirjan joitakin vuosia sitten eräässä lukupiirissä. Hyvin moni ihmetteli, miten tämmöisiä turhanpäiväisiä kirjoja ihmiset viitsivätkään lukea mutta minä höperryin kirjan hyväntuulisuudesta, tuumailevuudesta ja kulttuurillisesta annista. Siksipä olen aloittanut kesälomani jo useamman vuoden avaamalla jälleen yhden Mma Ramotswen, nostamalla jalat jakkaralle pihaterassilla ja kaatamalla kupin rooibos teetä. Tänä kesänä tein sen Harhapolkuja savannilla kirjan kanssa (suomentanut Päivi Pouttu-Deliere, Otava, 2012). Kirjanjuoni oli yhtä kevyt ja ihastuttavan mielenkiintoinen, joskin pienellä tapaturmajännityksellä, kuten aiemmatkin kirjat. Mma Ramotswe saa tehtäväkseen selvittää savannioppaan, joka saa yllätyksellisen perinnön asiakkaaltaan. Lisäksi etsivä ratkaisee yhden ihmissuhdepulman, jotka tuntuvatkin olevan tyypillisempiä etsivätoimiston ongelmia (siis puolison pettäminen). Jälleen kerran Mma Ramotswe, J.L.B. Matekoni ja Mma Makutsi kertovat elämän pieniä havaintoja, joissa voi metaforisesti tunnistaa ihmisyyden perimmäisiä olemuksia, niin hyvässä kuin pahassakin.

"Älkää itkekö, hän oli kuiskaamaisillaan, mutta muutti viime hetkessä mieltään, ja kuiskasi hiljaa: Niin, itkekää vain mma. Ihmisiä ei saisi kieltää itkemästä. Me teemme sen heitä kohtaan tuntemastamme myötätunnosta, hän aprikoi, mutta todellisuudessa heille pitäisi sanoa, että heidän kyyneleensä ovat oikeutettuja ja että on aivan oikein itkeä."

Mma Ramotswe käsittelee tunteita ja tapahtumia usein järkeillen ja toisaalta myös ytimekkäästi todeten. Tässäkin kirjassa oli annos mietintää, viisautta mutta myös sitä leppoisaa huumoria, kuten Mma Makutsin kuvitteellisesti puhuvat kengät:

"Me näimme tuon pomo. Me olemme ylpeitä sinusta."

Harhapolkuja savannilla oli siis täydellinen lomanaloituskirja. Kirjat ovat helppo- ja nopealukuisia, antavat tilaa hengittää ja kuunnella omia ajatuksiaan. Ja laskea hartioita lomatasolle.
Mikä on/oli sinun tämän kesän lomanaloituskirja?


"Hän sulki silmänsä. Vanhan ystävän seurassa voi tehdä niin - voi sulkea silmänsä ja ajatella maata, joka on antanut meille elämän ja hengen, ja kaikkia syitä, joiden vuoksi on onnellinen siitä, että saa elää niiden ihmisten kanssa, jotka tuntee ja joita rakastaa."

- Alexander McCall Smith: Harhapolkuja Savannilla

6 kommenttia:

 1. Tollainen yksi vuodessa tahti ehkä sopiikin näihin, koska mulla on ainakin helposti tullut yliannostus kun olen lukenut muutaman peräkkäin. Se kulttuurinen anti on musta näissä se, joka tekee näistä luettavampia kuin muista McCall Smitheistä, joissa hömppyys jotenkin vielä korostuu. Mutta kyllä niissä jotain on, mäkin aina kirjastossa kuitenkin kierrän katsomassa, onko joku lukematon hyllyssä.

  Lomanaloituskirjaa mä en ole vielä valinnut, tätä juhannusta ei ihan vielä lasketa lomaksi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joinakin vuosina olen kyllä lukenut useammankin ja kokenut saman kyllääntymisen! En ole edes lukenut muita McCall Smithsejä ja luulenpa, että tämä riittääkin minulle.
   Olipa hauska kuulla, että sinäkin olet lukenut näitä :)!

   Poista
 2. En ole lukenut Ramotsweja, mutta aikomus on jo sillä asteella, että yksi sarjan pokkari on raijattu kirjastosta odottamaan vuoroaan :). Odotan kirjalta nimenomaan hyvää kesäviihdykettä.

  Luin teidän mökkiseikkailuista, sellaista se "lomailu" ja "lepäily" välillä on. Onneksi kaikki kääntyi kuitenkin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jopas sattui :)! Saa nähdä (lukea!), että mihin kastiin kirja sinut jakoi :).

   Mökkiseikkailu jatkuu ja voi hyvin :)! Hartiani ovat jo inhimillisellä tasolla. Kiitos :)!

   Poista
 3. Mä en ole syystä tai toisesta näitä uskaltanut kokeilla, mutta Yleltä tulleen televisiofilmatisoinnin olisin halunnut katsoa ihan vain päähenkilön äänen vuoksi. Ja se ääni mua vähän näidenkin pariin viekoittelee, vaikka sitten kyllä pitäisi ehkä valita äänikirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaaaaa minä unohdin kirjoittaa sen, että kun törmäsin kerran naisetsivä toimisto dvdformaattiin Anttilassa, meinasivat silmämunani sulaa!
   Eijeijeijei.
   Miten perinteinen vartalo muuttuu normaaliksi, ja huonolla iholla varutettu four eye muuttuu söpöksi, kuumaksi nörtiksi. Onneksi ei ollut verenpainemittari mukana :D!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!