maanantai 6. toukokuuta 2013

Kivoja kuvakirjalöytöjä kirjastosta

Tässäpä taas kivoja lastenkuvakirjoja, joita löysimme kirjastosta.

Iida ja pehmot puistossa (kirjoittaja Kruusval, Tammi, 2009, suomentaja Tittamari Marttinen) kertoi pyöräilemään oppineesta Iidasta (sopii hyvin kevät- ja kesäkirjaksi!). Kukin pehmoleluista pääsee yksitellen pyörän korin kyytiin mutta isompi pehmokirahvi ei mahdukaan. Kirahville tulee siitä paha mieli, kun ei pääse leikkiin mukaan. Iida yrittää sanoa, että kun ei mahdu niin ei mahdu mutta silti on leikissä mukana! Sadun lopussa kirahvillekin löytyy juuri sopiva ulkoiluväline, nimittäin rengaskiikku, joka onkin muille pehmoille ihan liian iso. Tykkäsin tämän kirjan kuvista kamalasti, ne ovat ihanan herkän kauniit. Tarina on aika yksinkertainen mutta silti hauska ja hyvää mieltä tuottava. Esikoinenkin piti kovasti tästä suvaitsevasta kirjasta. Taitanee sopia isoille sisaruksille, jotka toivovat välillä olevansa vauva ! 4/5. Iida ja pehmot seikkailevat ilmeisesti useammassakin kirjassa. Oletko lukenut jonkun? Piditkö?Tiina Nopola (kirjoittaja) ja Mervi Lindemanin Siiri-kirjat olivat vinkkikirja lukijaltani. Luimmekin jo Siiri ja kamala possu, joka ei ihan meille napannut ensimmäisenä Siiri kirjanamme mutta Siiri ja kolme Ottoa taas osui ja upposi paremmin (pitänee lukea Possukirjakin vielä uudestaan). Kirja oli tietenkin hauska, kun kirjoittajana on minulle Risto Räppääjien toinen kirjoittaja Tiina Nopola. Kirjassa Siiri hinkuaa itselleen koiraa mutta saakin kolme Ottoa (ystävää). Kuvitus on realistista ja hauskaa. 3,5/5.


Markus Majaluoman kirjat ovat olleet tämän kevään juttumme. Luimme vasta hänen hieman pitemmistä kuvakirjoistaan kirjan Taiteilijaelämää, jossa siivousintoilija Pipsa tyttö matkustaa kesälomallaan kolmen taiteellisen setänsä luokse, joilla on oma sirkus. Tarina oli mielikuvituksellinen ja ihan hauska kosketus boheemiin elämäntapaan! 3/5. Hulda kirjoja olen aiemminkin täällä esitellyt, joista viimeisin löytömme on Hulda kulta, luetaan iltasatu (2005, WSOY). Kirjassa luetaan iltasatua, Jalmari haluaisi lukea vempeleistä kertovan sadun mutta Hulda ilmeisen tutun Karhusta ja ampiaisesta kertovan kirjan. Kirja on hulvattoman hauska ja nämä Huldat ovat kuvitukseltaan ja ytimekkyydeltään meille napakymppejä. Siis napavitosia 5/5.


Knister ja Eve Tharletin Viivi Villava (Lasten keskus, 2011, suomentanut Maisa Savolainen) kirjassa Viivi lammas ei haluaisi villojaan kerittävän ja lähteekin kävelylle. Matkallaan hän tapaa eläimiä, jotka tarvitsisivat villoja eri tarkoituksiin. Viivi ei halua villoistaan luopua, ehkä ensi vuonna. Matkan myötä Viivi tulee omistushaluisemmaksi villoistaan, kunnes villaa on niin paljon, että se jo estää hänen liikkumistaan. Mielenkiintoinen satu, nätillä kuvituksella. Tätä pitää kunkin maistella omalla tavallaan, mistä kirjan tarina kertoo. Jakamisesta, parturissakäynnistä (!) vai ylpeydestä. Kaikki tulkinnat lienevät oikein hyviä 3/5.


Pirjo Suvilehto eksyi blogini vauvojen Top 5 kuvakirjapostaukseen ja vinkkasi minulle kirjaansa Anni ja loistokoirat, jonka on kuvittanut Karoliina Pertamo (WSOY, 2012). Kirjasssa Anni miettii ja leikkii millainen koira olisi hänestä juuri itselle parhain. Anni opettaa meille liudan koirarotuja, joita en itsekään ulkoa muista, ja kertoo miten erilailla koirat voivat olla apuna ja ilona meille ihmisille. Kirjan tarina kulkee kauniisti ja sitä oli mukava lukea. Ymmärrättekö mitä sanon jos sanon, että kirja maistui luettuna hyvälle? Tarina oli myös hauska ja kuvitus taattua Pertamo-laatua. Varsinaisille koiraihmisille ja koiraa hankkiville varmasti vielä mielekkäämpi kirja. 3/5.
Koirista kertovia kirjoja tuli mieleeni lisäksi myös Siri Reuterstrandin Emppu rakastaa koiria ja Maikki Harjanteen Minttu saa koiran, jotka ovat myös meille tuttuja ja mukavia kirjoja.


Ja seuraavaksi kirjoittanen ehkä tästä kirjasta. *lisää tähän muikea hymynaama*"Pate, vauhtiveikkoni. Olet loistokoira!"

- Pirjo Suvilehto: Anni ja loistokoirat.

6 kommenttia:

 1. Meillä on luettu Kruusvalin Ellen-kirjoja ahmien (koska nuorempi on nimeltään juurikin Ellen). Täytyykin muistaa noita Iida-kirjojakin metsästää. Nuo muutkin kuulostavat varsin mainioilta tuttavuuksilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruusval on tosiaan uusi tuttavuus mutta vaikuttaa hyvältä :). On aivan uskomatonta miten kirjastosta löytyy lähes joka kerta jotain mielenkiintousta ja uutta lastenkirjoista :). Pitääpä meidänkin katsella Ellen kirjoja!

   Poista
 2. Siirit on kyllä ihan parhaita, ollaan hankittu kotiin koko sarja. En tiennytkään, että tuota Fia och djuren- sarjaa on myös suomeksi. Täytyykin katsoa seuraavalla kirjastoreissulla, jos löytyisi.
  1-vuotiaalle meillä luetaan Lena Anderssonin Molla ja mummo- kirjaa. Samalta kirjailijalta isommille löytyy Myrsky- Mari. Ihania molemmat.

  Emma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emma kirjavinkistä! Täytyypä kokeilla saanko varattua tuon omasta kirjastosta. Pitää sinulle jakaa iloni, kun oma 1v. on nyt malttanut katsoa Puppe kirjaa kanssani :)! Siitä se lähtee pikkuruisemmankin pikkumyyn kirjakuuntelut, kun malttia tulee vähän enemmän (vastapainoksi repäisi sylissä istuessani esikoiselle lukemaani kirjaa tänään nanosekunnissa- en ehtinyt tehdä mitään!)

   Siirit vaikuttavat kyllä hauskoilta, pitää lainata lisää :). Onneksi sain Siiri vinkin kommenttiboksista, kun odottelin vain Heinähattujen ja Riston pariin pääsemistä!

   Poista
 3. Olepa hyvä! Mekin eilen sattumalta luettiin ensimmäisen kerran Puppe-kirjaa. Täytyykin katsella niitäkin kirjastosta lisää.

  Meillä oli esikoinen varmaan 4-vuotias, kun aloiteltiin noita Siirejä ja jaksaa nyt vielä pian 7-vuotiaanakin niitä kuunnella. Ne on siitä kivoja, että vähän isompi lapsi hoksaa sieltä kuvista ja tekstistä hauskuuksia, jotka menee pienemmiltä vielä ohi.

  On aina yhtä ihanaa, kun pikkuiset löytää kirjojen maailman ja malttaa kuunnella koko ajan pitempiä satuja.

  Emma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä laadukkaan lastenkirjan merkki jos kirjaa luetaan vuosi tolkulla ja vielä niin, että uutta löytyy. Tekisipä mieleni tehdä omasta lastenkirjahyllystä jokunen bleuelaisten klassikkolukemistokatsaus, taas kerran :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!