lauantai 20. huhtikuuta 2013

Suuret ajoneuvot lastentietokirjasta

Lastentietokirjat ovat mielestäni oma taitoalueensa lastenkirjallisuudessa. Ovathan lähes pelkästään kuvia sisältävät kirjat jo sinänsä tietokirjoja pienille lapsille, eiväthän he osaa lukea, vaan opiskelevat tietonsa kuvista (ja yllättävän tarkkaavaisesti!). Esikoiseni on siinä tiedonhaluiässä, että hän haluaa kuvien lisäksi myös kuulla tietomaista asiaa. Hänen lempiaiheitaan ovat autot, työkoneet ja "kaikki kuukuväjineet!". Siispä esittelen innolla teille kolme uutta ja laadukasta lasten tietokirjaa, jotka sain pyynnöstä Lasten Keskukselta. Tässä on ensimmäinen.Steffensmeierin ja Wittmannin Suuret ajoneuvot (Lasten Keskus, 2013) kiinni esikoiseni huomion välittömästi ja kiilasi päikkärikirjojemme kärkeen. Kirjassa esitellään neljässä osassa ensin paloautoja, sitten työkoneita (kuten puskutraktori, betoniauto, kaivuri ja nosturi) kolmanneksi maatilan koneita (kuten traktori, leikkuupuimuri ja ainoa suomalaisille tuntemattomampi kone maissipuimuri) ja viimeiseksi puhtaanapitokoneita (kuten lakaisukone, jäteauto ja kunnossapitoajoneuvo). Alueet erotellaan erivärisillä otsikoilla ja näin kirjaa on helppo lukea osissa.

Kirjan kuvat ja ulkoasu ovat selkeitä, realistisia ja kokonaisuus on rauhallinen. Tekstit ovat informatiivisia aikuisellekin ja koneiden toimintatapoja kuvataan usein luonnonilmiöiden kautta tai omaan kehoon verraten, kuten: "Kun onkija saa paksun vonkaleen koukkuun, hänen täytyy seistä tukevasti maassa, ettei hän putoa päistikkää veteen. Nosturi toimii lähes samalla tavalla...". Kirja on mielestäni kovin (lähes poikkeuksellisen) laadukas ja eheä lasten tietokirja "kuukuväjineistä" ja luulenpa, että tämä on melkoinen kirja-aarre jokaiselle kulkuneuvoista kiinnostuneelle lapselle.Kirjan sivuilla on lisäksi myös pieniä lisäinformaatioruutuja. Jätin näistä osan ensimmäisellä kerralla lukematta, jolloin jäi jotain uutta myös seuraavalle. Lisäksi kuvista löytää koko ajan uusia kysymyksiä ja pohdinnanaiheita. Kirja opettaa myös, kuinka hädän hetkellä soitetaan hätänumeroon. Yllätyksekseni hätänumero 112 jäikin esikoiseni mieleen heti ensilukemalta. Kun kysyin esikoiselta kirjasta arviota välillä 1-5, hän totesi "yksi, kaksi, kolme, neljä- viisi!", vertailuna kysyin myös viimeksi arvoimastani Pupesta, jolle hän antoi kaksi pistettä. Esikoinen on siis näiden kirjojen suhteen hauskasti samalla linjallani, eli annan Suurille ajoneuvoille täydet 5/5.

Bonuksena vinkkaan vastaavan oloisiin kirjastolöytökirjoihimme George Johanssonin Masa Mainio kirjoihin, jotka ovat olleet myös esikoiseni ja minun mieleen (4/5). Kaikissa näissä lasten tietokirjoissa kannetaan myös huolta luontomme tulevaisuudesta, mikä on minusta erittäin hyvä juttu. Eli kasvatamme lapsemme ympäristöystäviksi jo pienestä pitäen, ettei sitä tarvitse enää aikuisena erikseen opetella!"Mitä vähemmän sekajätettä tulee, sitä paremmin luonto ja ympäristö voivat."

- kirjasta Suuret ajoneuvot

5 kommenttia:

 1. Vau, mikä kirja! Vaikka lapseni ei vielä paljon ymmärrä, olisi hän epäilemättä erittäin vaikuttunut tästä ajoneuvokirjasta. Täytyy etsiä käsiin, tällä saadaan ehkä ostettua monta rauhallista hetkeä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Vau juuri! Ja käypäs kertomassa mitä piditte. Tämä kirja on siitä hyvä, että tätä voi lukea eri ikäisenä eri lailla, tosin repimistä ei tietenkään kestä (eli ei ihan vauvojen paukutuskirjaksi soveltuva).

   Poista
 2. Pitää lisätä vielä, että kirjan on suomentanut Marketta Vaismaa ja tämä minun piti laittaa tekstiinkin, koska suomennos on varmasti vaatinut paljon tiedonhakua ja teksti on niin sujuvaa, että suomentajan nimi olisi tullut ehdottomasti tekstissäni kiitellen mainita.

  VastaaPoista
 3. Mun äiti jaksaa aina muistella, miten se 80-luvulla meni kirjastoon kysymään pikkuveljelle kirjaa jossa kerrottaisiin kaivinkoneista ja sitä vain katsottiin silmiä pyöritellen - ja nykyäänhän nää on tosiaan lastenosastojen vakiokamaa. Ja syystä. Meillä poika tykkää lukemisesta tosi paljon, mutta kyllä nää "brrrm brrrm" -aiheiset kirjat on suosikkeja, varsinkin itsekseen katseluun. Kiitos vinkeistä, aina nämä ei ole niin laadukkaita teksteiltään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatella :)!
   Ja totta laatu vaihtelee lasten tietokirjoissakin kovasti ja joskus taas kirjat ovat hieman liiankin yksityiskohtaisia, kun kuulijoina ovat leikki-ikäiset. Tässä kirjassa mielestäni pystyi hyvin itsekin säätelemään tuota luvun ja informaation määrää kuulijan mukaan, jolloin kuulijoiden ikähaarukka kasvaa huomattavasti! Näppärää!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!