torstai 7. maaliskuuta 2013

Vihreähkön siivoojan vihreämpi imuri ja muuta paatosta

Otan tällä tekstillä haasteen vastaan Liinan heittämään Vultudor haasteeseen, yhtä aikaa vakavasti ja huumorilla. Olemmehan mainosten ja kamppanjoiden uhreja! Tälläkin viikolla pitäisi kehua kuulemma ihan itseä! Jo on aikoihin eletty!

Mutta asiaan. Vakavaan siivousasiaan. Ja siihen pohdintaan, miten ekologisuus näyttäytyy kodinkone ynnä muissa lähestulkoon pakollisissa ostoksissa. Minähän yritän ajatella ostoksissani kestävää kehitystä, sillä mielestäni olisi hyvä asia, ettei maapallosta tulisi ilmakehätön myrkkyplaneetta. Olen kuitenkin varsin silkkisukkainen multavarvas, jonka tulisi varmasti parantaa tapojaan kulutuksessaan ja elämisessään.


Siivoojan paras kaveri on imuri. Minulla on ollut tosi hyvä imuri Philiphsin FC9161 (juu en muistanut ulkoa), se on liikkunut kuin unelma lattialla ja pitkän teleskooppivartensa vuoksi ollut selkävaivaiselle, ja joskus myös kantoreppuiselle, minulle ergonominen. Vuosien saatossa on tietenkin ilmaantunut pikkuvikoja, kuten toinen teleskooppiosa meni rikki (jouduin teippaamaan sen joka kerta, siis 2 x viikossa), suutin ei pysynyt paikallaan ja viimeisin vika oli jo sen verran brutaali (ei pysynyt johtovian vuoksi päällä!), ettei ollut vaihtoehtoja kuin hankkia uusi imuri. Ja vanha joutaa kierrätyskeskukseen.

Pakkauskin ihan luontoystävällistä
 ja kuule kaikki!

Koska aika ja into kodinkoneiden vertailuun on rajallinen, on ihanata, kun on olemassa tämä intternetin ihmeellinen maailma. Alkuviikosta ostimme kolmivuotiaalle jampallemme uuden turvaistuimen ja jo tottuneesti ostopäätös tehtiin Autoliiton turvaistuin testien mukaan (ostimme toisen Maxi Cosin ja nyt ihmetellään mitä tuolla Brion vauvaistuimella tehdään, ostaako joku niitä?). Imuriostokseen löytyi sekunnissa Kuluttajan sivut, joissa löytyi vinkkejä imurin ostoon sekä tietenkin arvosteluja. Omia ostosperusteita olivat alunperin tehokkuus (imutehon pitää olla luokkaa tällä lähtee kissankarvatkin, jopa saunanlauteiden välistä, olipa siellä muuten paljon, huomasittehan aasinsillan, että olen pessyt saunan tällä viikolla), allergiaystävällisyys, teleskooppivarsi ja tämä testipärjäävyys. Tavallisen ruokakaupan sivuja selatessani (koska ostos on ihan jees saada niilla pojojojong bonuksilla ja samalla ruokareissulla) huomasin myös vihreämmän vaihtoehdon, Electroluxin Ultrasilencer (ääni ei kyllä itselläni ollut ostoperuste) Green, joka käyttää 40% vähemmän energiaa, muoviosat on tehty 55%:sesti kierrätysmateriaalista ja imurista 92% voidaan kierrättää. Ja imutehon luvattiin olevan hyvä. Hmm sanoi pieni vihreä (mahdollisesti skotlantilainen) mies henkilö minussa.

WTF? Pientä liioittelua. Pysykää asiassa mainostajat.

Not so good.
Sitten meille muutti uusi vihreämpi imuri (joka onneksi oli musta pääosin, joskin väri ei myöskään ollut tällä kertaa ostopäätökseen vaikuttava). Suutin ei ole yhtä hyvä kuin Hillipsin vehkeessä (jopa jäykkä, buu) ja teleskooppikin lyhempi (se ja muuttunut työasento tuntui heti ristiselässä, buubuu). Imuteho on hyvä, ehkä jopa parempi kuin aiemmassa. Kokonaisuus varsin hyvä, vaikka Philips oli kyllä mukavampi käytössä näin yhden käyttökerran jälkeen sanottuna. Mutta olen kyllä huomannut, että imuriinkin voi tulla sellainen käyttötuntuma ajan kanssa, eli todennäköisesti totun tähänkin nopeasti ja jäykempi suutinosa vie vaan energiaa enemmän minulta ja arkiliikunta nyt ei ole koskaan pahitteeksi, joten ajatellaan positiivisesti. Toivottavasti kone on nyt kestävä, ettei sitten sillä puolella torpedoi vihreää ajatustaan, että pitää olla jatkuvasti ostamassa uutta!

Köhöm! C'est moi!
Toinen asia liittyy kemikaaleihin. Siis aika looginen siirtymä. Sori vaan mutta kun on pakko. Kävin nimittäin pitkästä (viimeksi vuonna 2011! no joo, siis reilu vuosi sitten) aikaa parturissa ja keskustelumme siirtyi jossakin vaiheessa hiusten värjäykseen (jonka lopetin vuonna 2005 apaut, olenhan nyt siis hyvä ihminen). Parturi kertoi, että hiusten värjäystä ei suositella raskausaikana, tai imettäessä, samoin lasten hiustenvärjäyksiin on tullut suositusikäraja 16 vuotta. Osassa markettiväreissä on kuulemma jotain metallijohdannaisia (mitähän se olikaan), joka jää hengaamaan kroppaan ikuisiksi ajoiksi ja voi laukaista myöhemmin esimerkiksi allergiana. Keskustelimme myös hiustenhoitoaineista, ja siitä jo 90-luvullakin jo puhutusta silikonista, jota vieläkin on perusmarkettituotteissa. Suomalaisissa perushiustuotteissa ei niitä mielestäni ole. Nämähän on varmasti tuttuja juttuja monelle, mutta aika ajoin on hyvä miettiä mitä tärpättejä päähänsä ja kasvoihinsa laittaa ja valitakin välillä itselle kestävää ja laadukasta tuotetta. Pitäisikin katsella omat meikit läpi (siis se ripsiväri!). Maapalloa on hyvä suojella mutta kannattaa siinä samalla suojella myös vähän itseäkin, ja omia lapsiaan. Vai mitä? Oliko turhaa nipotusta ja muistuttelua? Menikö tällä martalla jo turhaksi paatosteluksi?

Että semmosta tällä kertaa. Saa kehua mun hiuksia (Eikun siis tällä viikolla pitikin itse kehua: minusta näistä tuli nätit!)! Laihduin sillä reissulla puolikiloa! Ja kertokaapas, onko teillä kokemuksia ekologisemmaksi julistautuvista kodinkoneista? 


"That was not so amusing."

- Black Adder, se saksalainen sotilas, jonka nimeä en muista, 4.kausi

20 kommenttia:

 1. No nyt annoit niin hyvän sauman että pakko kertoa. Nimittäin tuosta mitä tököttejä itseensä puskee... muutama vuosi sitte oltiin kaveriporukalla Sonispheressä ja kaveri kirjoitti kajalilla mun sadetakkiin menninkäinen. Sinne iski silloin se trombi ja se vesisade oikeasti hakkasi mun selkää ja sitä tuli paljon ja kovaa. Se teksti ei hävinnyt mihinkään. Kotiinpäästyäni pesin takin koneessa, teksti ei hävinnyt mihinkään. Ja tota tököttiä laitetaan silmiin?!?!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtalaisen pelottavaa...
   Katselin itse noita pesuaineita läpi ja pläh jos se silikonimerkintä on noi poly- alkuiset niin minun lemppari nivean suihkusaippua on yksi moisista epäkivoista.
   Voi kun joku tekisi listan "nämä meikit ja pesuaineet ovat turvallisia ja ekologisia". Vaikka melkoista rämpimistähän tämä on. Joka paikassa on milloin mitäkin, koko ajan kroppa kuormittuu. Mutta kai sitä pitää ajatella, että vaikka jos sen rajauskynän verran yrittäisi... Pienet teot kunniaan?

   Poista
  2. Buzzador-hommiin liittyen olen tavaillut hammastahnojen tuoteselosteita, ja buzzattavissa Oral-B -tahnoissa JA kaikissa muissa taloudestamme löytyvissä hammastahnoissa on silikonia. Mä en ole jaksanut kauheasti kemikaaleista stressata, kun jotenkin tuntuu että eka höyrytään yhdestä ja viikon päästä toisesta, eikä mulle ainakaan pääse muodostumaan kokonaiskuvaa, että mikä on oikeasti vaarallista ja missä määrin käytettynä.

   Mutta silikonia, sillä tiivistetään saumat ja ikkunat, mksi ihmeessä sitä pitää suuhun laittaa!?!

   Poista
  3. No jo on kaikessa! Hiuspohjassa silikoni kuulema saattaa jopa tukkia kasvun (kaljuuntuminen vaarana :P) mutta jospa se hampaissa antaisikin kestävyyttä.. Hmm.
   Kiitos kommentista :)!

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Joku oli kirjoitellut ulkomaaksi yllä olevaan kommenttiin rivouksia! Postaukseni nostaa siis tunteita ja kuohuntaa kansainvälisellä tasolla!

  Saako tässä samalla pyytää vinkkejä lukijoilta hyvistä meikeistä ja pesuaineista?! Kanssamartat, kokoontukaa.

  VastaaPoista
 4. Hei, jopas oli hyvä postaus. Toi Kuluttajasivujen ja arvioiden lukeminenhan on selvästi tosi fiksua. Ja kiitos kun lähdit kamppikseen :D

  (Meillä mua ei päästetä imurin varteen, koska kuulemma hutiloin.)

  Ja tosi kauniit hiukset on! Minusta oma väri on toiminut niin mahtavasti, etten osaa keksiä, milloin haluaisin siirtyä takaisin. Vähentää kaiken maailman hoitotuotteiden kanssa puljaustakin, ainakin omassa kuontalossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Liina, otan kepulikonstein tingatut kehut ilolla vastaan tänä ei niin hyvä itsetunto-päivänäni! Kuulemma harmaitakaan ei vielä ollut paljon. Joten en itsekään haikaile kyllä yhtään värjäyksen perään :). Tosin ajattelen, että harmaat hiukset ovat arvokkaan näköiset. Mutta saattaa olla että itse ne omistettuani muutan mieltäni.
   Haasteeseesi oli mukava tarttua, kun sattui niin sopiva kulutusviikko :D.

   Hmm, näen Liinan imuroimassa kirja kädessä! Meniköhän oikein :D?

   Poista
 5. On hieno tukka!

  Ja mä luin nyt sen Nälkävuoden ja olipa loistava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On on!
   Nälkävuosi oli hyvä, monella tapaa. Tekisi mieli lukea vaikka heti uudestaan.

   Poista
 6. Kah, kirjoittelit osin samasta mitä itsekin olen pyöritellyt päässäni viime päivinä. Nääs että tarttis varmaan tehdä jotain tuolle valtaisalle määrälle kemikaaleja, joita käyttää joka päivä. Ihan kaikista ihonhoitotuotteista ja meikeistä siivousvermeisiin asti. Mähän olen ihan hirmuinen meikkipelle, kun en voi lähteä postilaatikoita edemmäs ilman pakkelia. Myös hiuksiini tungen kamalasti töhnää, vaikka pidänkin niitä aina kiinni (raskautumista varten tosin lopetin hiusten värjäyksen ja kasvatin oman värin takaisin, saanko nyt pointseja? ;).

  Nyt on jotenkin herännyt halu alkaa vältellä tuotteita, joiden INCI-lista on mahdottoman pitkä ja jotka sisältävät ne kaikki pahikset silikonit, sulfaatit, xenoestrogeenit ja muut. Apteekkituotteidenkin kanssa saa kai olla varovainen. Jatkan tutkimuksiani, mutta jään seuraamaan mielenkiinnolla, josko joku vielä vinkkailisi hyvistä tuotteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bojojojojoingg pisteitä rapisee yrityksistä ja toteutuksista!
   Valmis lista mielellään kotimaisista tuotteista olisi hyvä. Siivouksessa olen käyttänyt kotimaisia luontomerkittyjä mutta varmasti niitäkin tulisi tarkkailla tarkemmin. Mutta kun ei ehdi! Ja toisaalta kun sitä ei tarvitsisi tehdä kuin kerran ja sitten vaan valita ne hyllystä jatkossakin, ihan kuten ruuan kanssa.

   Ja KAH! Aloitit niin kuin olen jo haaveillut mahdollisesti jo seuraavan postaukseni aloittaa. Sillä liekkö tuumaavampaa sanaa kuin kah!

   Poista
 7. Nyt ei irtoa fiksumpaa kuin että olipa kiva nähdä vilaus sinusta! :) Kiva tukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)!
   Minä sulattelen vieläkin sinun vaihtunutta avatar kuvaasi :D! Se on tosi jännä miten pienistä osista, kuvitelmista aivot luo "näin sen täytyy olla" kokonaisuuden ja sitten jos näkeekin kuvan ja jotain lisää, tai herran jestas kuulee äänen!, on ihan hämmästynyt, kun omat mielikuvat murenee...
   Joten toivottavasti en järkyttänyt.

   Poista
  2. Oi et ollenkaan! Näytät ja tunnut kauniilta ihmiseltä, niin kuvasta kuin teksteistä päätellen!

   Ja hmm.. Toivottavasti minäkään en järkyttänyt! ;) Minua häiritsee omassa avattaressa tuo toppatakki!! Että eiköhän tuo vaihtoon lähde kun kevät kunnolla tulee :D

   Poista
  3. No et toki :)!
   Ja kiitos, hyvin arvattu noin niin kuin takahiusten perusteella :D!
   Peruna lienee kuitenkin kohtaloni, mutta sekin kuulemma kukkii!

   Poista
 8. Heh.. meinasin sanoa samaa, mitä Ada! Ja jotenkin näytit ihan eriltä, kuin mitä olin kuvitellut :D!

  Ja täällä on kyllä pohdittu vihreämpää siivousta. Kestona mulla jopa on pari tiskirättiä, mutta myönnettäköön, että ne on jäänyt viime aikoina kaappiin roikkumaan. Sain vähän maanantai-versiot niistä, mutta mitäs muutakaan mun tuurilla :D! Tällä hetkellä ois mietinnässä uusi pesutorni tai kuivaava pesukone. Siinä ainakin halutaan jotain kestävää, joten kai se on aika vihreää ajattelua sekin?

  Sulle löytyy muuten vaihteeksi haaste mun blogista. Vastaile, jos suinkin jaksat :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laihempi, nuorempi ja kauniimpi- oletan? :D.
   Kiitos haasteesta :)!
   Minulla on bambutiskirättiainekset ostettuna. Yksi lahjaversio on ollut kaapissa. Yleensä käytän mikrokuituliinoja mutta keittiössä on kyllä ollut vaihdettava mutta biohajoava luutu :).

   Poista
  2. Haha..kauniimpi, nuorempi ja laihempi, mikä jottei. Ei vaan, olin kuvitellut sulle pidemmät hiukset..vaan ehkäpä ne hetki sitten vielä olikin :D! vähän tekis otekin mieli pätkäistä taas kunnolla. Viime kesänä kävin saksittavana ja silloin lähti varmaan 20cm, mutta taas on vaikka miten pitkä ponnari.

   Poista
  3. Oikeassa olet, lattialle jäi puoli kiloa. Teki kyllä hyvää pieni ilmeen piristys ja kun meikit laittaa vielä päähän niin varokaa postimiehet!
   Tosin vaatetus on mallia soviet union housewife day...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!