sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Kylläpä laulattaa! (Soiva laulukirja)

Viimeksi, kun kävin hermolomalla, eli kaupungilla ruumistani kaupasta toiseen raahaamassa ja virikkeitä etsimässä (kun neljä seinää on todistetusti tälle aikuiselle naisella liian vähän), törmäsin mielenkiintoiseen kirjauutuuteen. Soili Perkiö oli tehnyt uuden laulukirjan Soiva laulukirja (Tammi, 2013), jossa on villi idea: äänilintukirjoista tuttu äänentoisto mukana. Siis niin, että kirjasta löytyvät perinteisesti sanat ja nuotit Teresa Bastin kuvituksen lomasta ja nappeja painamalla saat pianolla (tai syntikalla?) soitetun säestyksen (Vilhelmiina Luokkanen) valitsemaasi lastenlauluun. Siis kirja, jossa on "karaoke". Musiikki kuuluu ja sinä laulat.Kävikin niin onnellisesti, että sain tämän kirjan Tammelta omakseni (vaikka olin jo päättänyt ostaa sen appsille vuosikaslahjaksi). Kirja pääsi heti koekäyttöön ja olemmekin laulaneet kirjasta aika lailla kaikki 50 suomalaista lastenlaulua. Kirjan lauluja ovat muun muassa: Yksi pieni elefantti, Satu meni saunaan, Prinsessa Ruusunen, Mirri sairastaa, Saunavihdat (tämä on aina saanut minut liikuttumaan), Lumiukot, Metsämökki, A ram sam sam, Kolme varista, Hämä-hämähäkki, Körö-körö kirkkoon ja Tuu, tuu tupakkarulla.

Kirjassa on siis varsin tuttuja lastenlauluja mutta myös tuntemattomampia kansanlauluja ja uusia, mahdollisesti lasten päivähoidoista ja kerhoista tuttuja lauluja, kuten i-ki-i-ha-na Metrolla mummolaan (Hannele Huovin sanat), Oli synkeä yö (tämä on ihana laulaa!), Laiva, Väriarvoituksia ja Keväiset metsät.Säestyksen tempo on rauhallinen, mikä tuntui aluksi näinkin vilkkaalle äipälle kummalta, ja sävel on matalahko. Kirjan alkusanoja lukiessani Perkiö kertoo sen tukevan laulun opettelua ja totta tosiaan uusia lauluja opetellessani sävelessä pysyy lähes heti mukana ja tempokin tuntuu juuri hyvältä lapsen kanssa laulaessa sopiva hitaalta (tosin toistaiseksi esikoinen on ollut hiljaa ja tanssinut ja elehtinyt mukanani, appsi on laulanut Pikku koira laulaa hau hau hau omilla haukkutavallaan), joka varmastikin on lapselle helppo seurata ja tukee laulamisen opettelun alkutaivalta.Ihan oikeasti minä olen ihan täpinöissäni tästä kirjasta. Meillä on kaksi muutakin "uudempaa" laulukirjaa (ja jokunen kouluaikainen musiikkikirja), joista toinen on myös Perkiön ja Louhen kirja mutta tämä säestys, tässä on jotakin! Pysyn selvästi paremmin laulussa mukana niin temmossa kuin sävelissäkin ja on tosi ihanaa opetella uusia lauluja. Olemme niin fiiliksissä laulaneet näitä lauluja ja esikoinen on innoissaan, kun saa painaa play nappia ja valita itselle mieleisiä lauluja (joita tunnistaa jo kauniista kuvista). Odotan mielenkiinnolla laulaako esikoinen joku päivä ihan itte säestyksen mukana...

En rehellisesti keksi mitään huonoa tästä laulukirjasta, aivan upea keksintö, ja eipä ihme, kun tekijänä on musiikin monitaituri (btw Pikku Kakkosestakin tuttu) Soili Perkiö, kiitos! Uskonpa, että kirja on mainio lahja sekä kiva illanvietto"peli" jokaiselle lapsiperheelle 5/5.


"Keväiset metsät,
keväiset kukkaset,
keväiset vuoret,
aurinkorintehet
ihmisen laulamaan onnellisna saa:
bum-di-di-ai-di..."

-Keväiset metsät (kansanlaulu)

16 kommenttia:

 1. Kiitos tiedosta, taidan hankkia!

  -nupsu

  VastaaPoista
 2. Tuleekohan tätä kirjastoihin...? Luultavasti, vaikuttaa ihan kestävältä.
  Itse asiassa tämä kirja oli alessa yhdessä tavallisimmasta kirjakaupoista ja hinta joku 25 e jos oikein muistan, mikä ei sinänsä ole lainkaan paha kun monet laulukirjat ovat reilusti 30e.
  Kiva, kun kommentoit nupsu pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
 3. Onpas mukavan tuntuinen tämä tämmöinen rallattelukirjanen! Hmm menee ehdottomasti korvan taa hautumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan yllättynyt miten hyvin tämä toimi. Olenhan skeptinen by nature, kaikkeen!

   Poista
 4. Kiitos vinkistä, tämä täytyy ehdottomasti metsästää jostain meillekin! Tykkään laulella pojalle mutta kyllästyttää ne samat rallatukset ja laulukirjoistakin tulee laulettua vain niitä samoja tuttuja kun muista ei osaa sävelmää.. Ehdottomasti laitetaan siis tämä hankintalistalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina mukava olla avuksi :)! Huomasin, että tällä tavoin jää paremmin omaan mieleen muitakin lauluja kuin ne samat vanhat (mm vaarilla on saari laulun olen laulanut noin miljoona kertaa kun äkkipakkopaniikissa ei muuta tule koskaan mieleen!).
   Kiva kun kommentoit :)!

   Poista
 5. Aika mahtava idea, kiitos! Minähän ostin Suomen lasten laulukirjan, vai mikä se nyt on, se Essi Wuorelan kasaama. Sitten tajusin, etten vieläkään osaa lukea nuotteja. Voin siis laulaa kirjasta ne laulut, jotka jotenkin muutenkin osaan.

  Kuuntelin Saunavihdat juuri äsken, ja on se nyt kumma, miten tällaiset omat lapsuuden klassikot saavat minut aina itkemään. Tai ehkeivät sentään aina, toisella tai kolmannella kerralla pystyn usein laulamaan ilman ylimääräistä äänen värinää, mutta ensimmäinen kerta menee väistämättä itkuksi. Vaikka olisi miten hilpeä biisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idea on kyllä hatunnoston arvoinen :).

   Se on mielenkiintoista miten suuria tunnelatauksia oman lapsuuden asioihin joskus jää, olipa kyseessä lelu, laulu tai kirja ja niin edespäin :). Itselleni tuo kappale ei tuo muistoja, vaan se on minustamuutoin kaunis kappale! Tai voi ehkä ne sanat tuoda muistoja kylpyhetkien rentoutumisesta ja miten "lauantaisaunat" olivat aina kiva juttu, kun silloin perhe oli koolla ja rennosti. Tämä lienee suomalaisten tuttu muisto!

   Poista
 6. Nerokasta! Varasin heti kirjastosta, ainakin Helsingissä on hankinnassa. Sitten voinkin opetella kaikki ulkoa ja repertuaarini kasvaa potenssiin sata! Nykyisin jollotan lähinnä Polkupyörän lainasimme, Oravanpesää tai Sinistä unta.

  VastaaPoista
 7. Niin on! Soili Perkiön tuotanto mm Hannele Huovin kanssa on ehdottomasti tutustumisen arvoista nerokkuutta: esim Karvakorvan laulupurkki, Vauvan vaaka ja Liisa Kallion kanssa tehty Pikkupapun laulut- jos ette vielä tunne, suosittelen lainaamaan :)!

  VastaaPoista
 8. Piti palata tähän postaukseen koska esikoisen yhdestä lahjapaketista kuoriutui tämä kirja. Ihan mahtava! Olen jo laulanut ääneni käheäksi ja lisää vaan vaaditaan :) Pitää omassakin blogissa kirjasta mainita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipa kiva lahja Teille :)))! Ja sitten vaan laulamaan, vaikka käheällä viskiäänellä :D!

   Poista
 9. Kirja on loistava! Meillä ei enää kylvetä ilman kirjan kylpylaulua! Lolloti-loti-loti jne. Ilman kylpylaulua ei myöskään pestä käsiä, kastella kukkia tai katsella sadetta. Joka puolella on lolloti-loti-loti! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa :D! Laulu olikin meille tuttu jo jostakin Huovin ja Perkiön cdistä :)!

   Poista
 10. kiitti kirjan esittelystä! Tämä kirja pitää kyllä saada meidän lastenkirjahyllyyn. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kirja taitaa olla hyvin monen perheen suosikki. Ainakin blogissani tätä kirjaesittelyä on käyty katsomassa eniten kirjateksteistäni :)! Ja hyvähän tämä on, siitä ei pääse mihinkään.
   Ja joulukirjahan tästä löytyy jo myös... :D!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!