maanantai 25. maaliskuuta 2013

Hulda ja Jalmari, uudet kirjakaiffarit!

Kirjastohyllyt yllättivät minut jälleen kerran, kun löysin Markus Majaluoman lastenkirjat. En ollutkaan aiemmin tutustunut hänen kirjoihinsa mutta hänen kuvituksensa toi mieleeni Janoschin kuvitukset, joista pidin lapseni tosi paljon, joten nappasin heti kaikki kolme hyllystä löytynyttä kirjaa.
Sirkus saapuu kirjastoon
Kuva täältä
Sirkus saapuu kirjastoon (Avain, 2011) kirjassa kirjastoon tulee tuuraamaan harjoittelijatyyppi, joka saa erikoisia asiakkaita. Asiakkaat pyytävät erilaisia kirjoja omiin tarpeisiinsa, mutta koska kirjoja on niin valtavasti, antaa harjoittelija jonkun käteensä sattuvan kirjan ja kumma kyllä jokainen löytynyt kirja sopii asiakkaan tarpeeseen täydellisesti. 4,5/5. (alla olevat kuvat ovat tästä kirjasta)

Näihin kuviin kuuluvat hauskat tekstit,
kannattaa lukea!


Ensimmäinen lukemamme Jalmari ja Hulda kirja oli Hulda kulta, maailma on avara (WSOY, 2011), jossa perhekaksikko lähtee ulkomaanmatkalle. Tämä kirja kuuluu kirjasarjaan, jossa (ymmärtääkseni) yksinhuoltaja isä seikkailee tyttärensä kanssa. Kirja on tehty samalla tavalla kuin Sirkus saapuu kirjastoon, eli yhdellä sivulla on kuva ja toisella sivulla lyhyt tekstinpätkä, jonka alla on vielä tarinaan liittyvä pikkukuva. Kirjojen kohdejoukko hieman hämää minua, koska kuvat ovat eläviä ja yksityiskohtaisia, jotka kiinnostavat uskoakseni leikki-ikäisiä katselijoita mutta päähenkilö Hulda on tuttisuinen soseita syövä "vauva". Eli ostaessani ensimmäisen Majaluomani Suu auki Hulda, pottusammakko tulee! (WSOY, 2008) ostokseni sopii sisällöltään vauvani elämään mutta on ulkomuodoltaan ja huumoriltaan esikoiselleni kolahtavaa materiaalia. Kolmivuotias poikani onkin ihastunut näihin kirjoihin ja nauraa ihan ääneen ja pyytää lukemaan Jalmari-kirjaa uudestaan. Ehkä kirjat antavat hyvän keinon nauraa pikkusiskolleen ja arkisille tilanteille mitä hänen kanssaan kotona sattuu. Silleen "Voi noita vauvoja!" -tyyliin. Huldan matkatarina ansaitsee 4/5 ja potturobottitarina täydet 5/5. Suosittelen tutustumaan!

Suu auki, Hulda, Pottusammakko tulee!
Täältä
Kolmas lainaamani Majaluoman kirja on Isä, ostetaan kesämökki! (WSOY, 2009), joka takakannen mukaan kuuluu Isä-sarjaan, eli tässäkin kirjassa painotetaan isän roolia vanhempana, mikä on minusta varsin tervetullutta! Kirja on edellä mainittuja paljon pitempi tekstinen, emmekä ole ehtinyt sitä vielä lukea (joten en voi antaa arviota sen kummemmin). Mutta onpas mukavaa, että isikirjojakin löytyy ja varsin mukavaa, että taas löytyi mahtava huumorilla varustettu arkikirjasarja, joka ilahduttaa sekä tekstillään että kuvituksellaan, ja kestää lukemista kuin Tomppa-kirjat konsanaan! Jei, that makes me happy!

Oletteko te tutustuneet Majaluoman kirjoihin ja mitä pidätte?

pst. pahoittelen kuvien vähyyttä. kuvasysteemi ei toiminut tänään, grr.
pstpst. tällä hetkellä kaksi kirjakustantamoa on luvannut lähettää minulle (ilmeisesti pyytämiäni, tiettyjä) kirjoja blogiini arvioitavaksi, that makes me happy too! luvassa siis lisää ajankohtaisia uusia kirjoja!
psssssst. olin saanut ensimmäisen kirjailijalta tulleen kommentin Vauvojen ensikirjat top5 tekstiini, that really makes me happy!!!


"HURRAA! HURRAA!
Hulda söi pottumuussia koko lusikallisen!
Hulda saa siitä hyvästä ruokailudiplomin."

- Markus Majaluoma: Suu auki Hulda, pottusammakko tulee!

3 kommenttia:

 1. Me ollaan tykätty 6-vuotiaan kanssa kovasti "Isä, lähdetään sieneen" - kirjasta. Siinä tosiaan äiti tulee vasta myöhään töistä (tai kokouksesta?), kun isä on ensin sekoillut illan lasten kanssa - isän lastenhoitotaidot esitetään kyllä vähän kyseenalaisina, mutta huumorillahan koko juttu pelaa. Majaluomahan on myös kuvittanut Sinikka Nopolan "Rauhallinen Erkki" -kirjat, joiden tarinatkin ovat paljolti samaa tyyliä, tykkään sekä kielestä että huumorista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustikin näytti, että Isä-sarja voi olla vähän isommalle lapselle sopivampi, koska tekstiä olikin huomattavan paljon. Löytyi kuitenkin kuvakirjapuolelta. Saa nähdä kokeilemmeko lukea kuitenkin...

   Nopolasta tuli tänne hyvä vinkki Siiri-kirjoista, jotka ovat ilmeisesti lyhempiä kirjoja ja sopisivat pienemmillekin lukijoille. Rauhallinen Erkki taitaa olla myös enemmän esikoululaisikäiselle suunnattu :).
   Ihana kyllä, että kun lapset kasvavat niin koko ajan pääsee tutustumaan uusiin kirjoihin!
   Kiitos kovasti kommentista :). Mukava kuulla mitä ihmiset lapsilleen tykkäävät lukea ja varsin mukava kuulla jos joku muukin on havainnut saman tekijän hyväksi :).

   Poista
 2. Markus Majaluoman Hulda ja Jalmari -sarja on saanut tauon jälkeen jatkoa. Kuudes osa, Hulda ja Jalmari avaruustiedemiehinä, julkaistiin Turun Kirjamessuille 26.9.2016. Kirja löytyy laajalti jo kirjastoista ja tietenkin kirjakaupoista.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!