torstai 14. helmikuuta 2013

Salaman kaverit ja muita kivoja lastenkirjoja

Tänäkin päivänä voi muistaa ystäviään. Ja lukea lastenkirjoja!

Lastenkirjoissa seikkailee varsin usein muista lastentuotteista tuttuja hahmoja. Osa hahmoista tungetaan niin hammasharjoihin kuin vaippoihinkin, vaatteista puhumattakaan. Salama kavereineen ovat yksiä Disneyn tämän hetken hahmoista, jotka aiheuttavat monelle vanhemmalle päänvaivaa: kivoja kavereita vai ei? Me tutustuimme Salamailmiöön kirjojen kautta, kun ensimmäinen Autot hahmo, eli Salama, saapui kotiimme. Ja yllätys yllästys huomasinkin, että Salama kavereineen on ihan kiva juttu ja kirjatkin ovat usein aika kivoja, eikä ihan tusinatavaraluokkaa! Niissä on jopa hyviä kaveritarinoita ja opetuksia.
Tässäpä meidän Salama ja kaverit, kirjoina (pisteet kuvajärjestyksessä: 3/5, 3/5, 4/5):

Ensimmäisen elokuvan tarina lyhyesti kerrottuna.

I learned it from a book, sama se kai mistä.

Tarinoissa on sekä tyttö- että poika-autoja,
kertoo minä the sensitiivinen.

Tämä kirja sisältää lähes kaikki Salaman kaverit, esikoisen lempikirja ehdottomasti.
Ihan hauskoja tarinoita kustakin hahmosta, selvästi ajatuksella tehty hauskoine kielileikkeineen,
vaikka toisin voisi olettaa.

Kulkuvälineistä kertovat kirjat ovat usein jo vauvakirjoista lähtien tietokirjamaisia kuvakirjoja. Minusta mukava poikkeus tähän (Salaman lisäksi) on Pikkukaverit kirjasarja (Aurinko Kustannus, Nesme & Beaumont), jossa esitellään yhdessä kirjassa yksi kulkuväline lorumaisen tarinan kanssa. Tarinassa on aina (muistanenko oikein?) mukana pikkukaverin eläinkaveri ja muita liikenteessä tavattuja kavereita. Kirjojen lopussa on hauska tietovisa missä kirjan päähenkilö kysyy muistitestinä mitä kirjassa on tapahtunut, kuten minkä värinen auto oli. Ihan hyvä herättely myös aikuiselle! Tuliko luettua ajatuksella? Lisäksi viimeisellä sivulla on kuva, johon voi viitsivämpi vanhempi liimata lapsensa kasvot ikään kuin oman kulkuneuvonsa kyytiin. Nämä kirjat ovat olleet meillä useampaan otteeseen lainassa (ja pari on ostettu omaksikin), joten annan taitavan lorumaisen muodon (kiitos suomentajan ammattitaidolle), hauskuuden ja kuvituksen perusteella jopa 4/5.

Pikkukaveri-sarjaan kuuluu myös palapelimäisiä kirjoja, joissa osa kuvista irtoaa yhden palan kuviksi, jolloin kuvilla voi leikkiä. Tarinaa ei näissä kirjoissa suuremmin ole ja loruttelukin on ankeampaa, helpohkoja kysymyksiä on taas joka sivulla. Sisällöltään nämä kirjat ovat mielestäni selvästi heikompia kuin kulkuneuvokirjat mutta idea on ihan hauska (paitsi niitä paloja ei ole kiva etsiä pitkin kämppää) 2/5. Palapelikirjat menevät minulta muutenkin vähän yli hilseen. Kirjat kirjoina ja palapelit palapeleinä, nih.

Kavereiden ja sisarusten kanssa tulee aika usein kinaa niin kotipihalla kuin päiväkodeissakin. Stina Wirsénin (Rosebud) kuvakirjat käsittelevät aika räväkkien tarinoiden ja kuvitustensa kautta ristiriitatilanteita kaverien ja aikuisten kanssa kirjoissa Kuka määrää? (hyvä uhmakirjanakin) ja Kuka suuttuu? (kuten myös). Aluksi pieni sievä äitiminä katsoi kuvia vähän ohhoh, väkivaltaa-voikotätälukeakaan-silmin mutta sitten järkiminä (onneksi hän voittaa useimmiten!) sanoi, että kuules tässäkään tapauksessa tarina ei ole koskaan totuutta kamalampaa. Siispä eikun lukemaan. Kuka suuttuu? onkin ollut esikoiseni lempparikirjoja jo useamman vuoden ja se hauskuuttaa ja opettaa, miten riiteleminen on aika tyhmää (vaikkakin sitä sattuu usein) ja aina pitää muistaa, ettei toista saa satuttaa tahallaan ja toiselta pitää pyytää anteeksi. Sillä tavalla ystävyys säilyy, muksuista huolimatta. Hyviä ja selkeitä kirjoja arkisten sääntöjen opetteluun 4/5.


Mitä kirjoja te luitte tänään? Olivatko ylläolevat kirjat teille tuttuja?


"Hyvänen aika! eihän noin saa tehdä!"

- Stina Wirsén

10 kommenttia:

 1. Vieläkin odotan esikoisen lukuinnostuksen palaamista.. Nuo viimeiset kirjat vaikuttivat hauskoilta! Täältä saa kyllä hyviä vinkkejä :)

  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa se palaa pian :). Mitenhän teidän kirjastoreissu sujuikaan...? Ja kiitos, näitä on kaikkein vapauttavinta kirjoitella, ei tule koskaan kirjoistuskrapulaa.

   Poista
  2. Hyvin! :) Siellä tyttö aina lukee innoissaan! Selkeästi hän nauttii siitä, oivaltamisesta ja tarinoista. Nyt on sellaiset kirjat in missä saa löytää ja nimetä asioita kirjan sivuilta. "Missä on omena?" "Mikä tuo on?" tyylisesti. Ollaan niin polleana kun vastataan oikein :)

   Poista
  3. Mukava kuulla :)! Teidän pitää sitten mennä sinne aina kaksistaan heh. Jokohan sinun 1800-luku edistyy? Täällä junnataan Rikosta ja rangaistusta hitaasti mutta...
   Ja Uhmakirjaa en saanut :(. Nettikauppojen ärsyttävin osio on just tuo, ettei sivuja pidetä ajantasalla. Grr! Voisin vaikka valittaa :D!

   Poista
  4. Ai niin piti sanoa sanakuvakirjoista vielä, että ne ovat kyllä vähön tylsiä pitemmän päälle mutta tuo koulukirja oli oikeastaan sellainen isommalle lapselle, ja siitä hyvä kun mukana on tarina ja käsitteet. Scarrylta on perussanoistakin sanakirjoja :)!

   Poista
  5. Niin ja koulukirjahan on vasta seuraavassa postauksessani ;D!

   Poista
  6. En ole vielä päässyt edes aloittamaan! :( Anna Karenina odottaa omassa kirjastossa, odotan kovasti että pääsen sitä lukemaan! Tuo on tylsää kun tilaat jotain, kestää, kestää ja yhtäkkiä ilmoitus että ei voidakaan toimittaa. Kokemusta täälläkin!

   Eli seuraavaan postaukseen ;) Tytöt eivät nuku päiväunia, joten aika on vähän kortilla. (Oikeasti, miten voi 3kk vauva pärjätä 45min päiväunilla jo toista päivää, en käsitä..).

   Poista
  7. Anna Karenina olisi nyt myös leffana... Mutta ei, kyllä se kirjana pitäisi lukea :).
   Oijoi, tuossa vaiheessa saisi kyllä nukkua vielä kumpikin, pöh! :/ Toiv pääsette pian omaan kotiin ja rutiinit uusiutuvat päikkärillisiksi kummankin tutöt kohdalla :)! Voimia kovasti!

   Poista
 2. Möttösen lempikirja oli kanssa pitkään toi Kuka suuttuu. Ja koska meidän kirjastossa on yhtä paljon ruotsinkielisiä kirjoja niin löysin siltä puolelta samaa sarjaa olevia Wirsenin kirjoja lisää. Ei aavistustakaan (tai no, osaan kai minäkin kuvista jotain päätellä) mitä niissä sanotaan mutta hyvin tuntuu uppoavan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös esim Oskarikirjoja ruotsiksi, hauskoja tarinoita syntyy vapaallakin suomennoksella :D.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!