lauantai 16. helmikuuta 2013

Oiva lastenkirja eroahdistukseen sekä hauskoja lastenkirjoja

Satuin ostamaan esikoisen vauvavuonna, eroahdistuksen aikaan, supermarketista tällaisen kirjan kuin Jääkarhu etsii äitiään (Eaton). Kirjassa jääkarhupentu on kadottanut äitinsä ja käy vuorotellen kysymässä kultakin vastaantulevalta eläimeltä: "Oletko sinä minun äitini?". Kirja oli niin hyvä, että ostin seuraavalla kauppareissullani toisen samankaltaisen Tiikeri etsii äitiään. Kirjat ovat pahvisivuisia ja etsijöiden massut ovat pehmeää karvaa silittämistä varten. Vaikka kirjat näyttävät ulos kovin hääppöiseltä (mielestäni), eikä tarina(t)kaan ole yksinkertaisuuttaan kummempi(a), olivat nämä kirjat mielettömiä hittejä eroahdistuspojalleni silloin. Ja vielä tänäkin päivänä hän näitä aika ajoin pyytää luettavaksi.

Koska kirjoitan blogiani vieläkin pääasiallisesti itsekkäistä syistä, itseäni asioihin tuuppien ja skarpaten: hei taidanpa kokeilla tätä eroahdistusta aloittelevalle appsillekin! Söpöjä kirjoja, jotka innostavat ääntelemään eri äänillä ja lopussa halataan ja pussataan. 4/5, täysin henkilökohtaisista tunnesyistä.
Oletteko te lukeneet hyviä lastekirjoja, joissa kerrotaan ikävästä? Ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan!
Aika moni tuntee Jussi pupun Ulf Löfgrenin kirjoista. Pieni suuri Jussi kirja on ollut jo pitkään saatavilla (ja halvalla!), jossa on ynnätty useampi Jussi yhteen pakettiin. Näitä vanhempia hauskoja ja hyväksihavaittuja jo klassikoiksi muodostuneita lastenkuvakirjoja on välillä vaikea saada kaupoista (kuten osa Sanna ja Teemu kirjoja), joten uudelleen painokset, jopa hieman painavissa yhteisnidoksissa, on tervetullut asia. Jussi saduissa on huumoria. Sellaista pikkutyttöjen ja -poikien pissikakkahuumoria, joka kolahtaa tällaiseen puujalkavitsejä viljelevään mutsiin, kuten minuun. Kun ne housut menevät päähän ja sillä tavalla! Vallan ehe-ehe hassunhauskaa! 5/5.
Olen jo aiemmin hehkuttanut Hannamari Ruohosen kirjoja. Voitteko siis uskoa iloani, kun löysin kirjastoreissullani Ruohosen Eläinten kaupungin myytävien kirjojen joukosta? Hintana 1 euro! Iloni kuuli mahdollisesti pari huvittunutta kirjastotätiä, esikoiseni lisäksi. Ja nyt tasa-arvoihmiset kuulolle. Tässä kirjassa, kuten Eläinten kaupungissa sataa lunta kirjassa, esitellään aluksi lyhyin kappalin erilasia perheitä. Niin yksinhuoltaja kuin suurperheitäkin, joissa yksilöllisyys kukoistaa. Ja satu jatkuu kauniilla, yksityiskohtaisilla, i-soil-la kuvilla ilman tekstejä. Lukija, siis lapsen kanssa katsoja, saa heittää mielikuvituksensa peliin. Alustustarinoissa on kuitenkin ystävällisesti laitettu pieniä vinkkejä, mitä kuvista voi seurata ja kertoa. Todella mahtavaa upeeta ja kaikkea, ja voi kun osaisin kertoa tarinoita vieläkin paremmin. Jatkan harjoittelua kirjan ääressä (jossa menee muuten aina aikaa paljon!). 5/5 täysin oikeutetusti.
Valitaanpa sieltä kirjahyllyistä myös niitä hauskoja kirjoja? Ja hihitellään kunnolla. Sitten kutitellaan ja pöljyillään. Ollaan vaan ihan höpöhöpösti.


Koska niitä vakavia ja totisia hetkiä on joka päivässä ihan tarpeeksi, niin joskus on hyvä tasoitella arkea hulvattomasti ilakoiden!

Mikä on teidän lemppari hassuttelukirja?"Mutta kuinkas siinä puuhassa oikein kävi?"

- Ulf Löfgren: Jussi kirjat

4 kommenttia:

 1. Ihan varsinaiseen eroahdistukseen tämä ei ehkä käy, mutta erossaoloon kyllä: Tomppa ja mummolan yö. Meidän poika on tosi paljon mummoloissa ja myös melkein viikoittain yökylässä. Tän kirjan avulla mietitään usein sitä että mummon ja vaarin luona on oikein kivaa, ja ihan aina isi ja äiti tulee hakemaan kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein hyvä kirjaehdotus :)! Meillä Tomppa ja mummolan yö on toiminut myös sellaisena reissukirjana, kun olemme olleet yhdessä muualla yötä. (meiltä taitaa löytyäkin kyllä kaikki Tompat, paitsi Kissantassut!).

   Mummun luona olemisesta kertoo muistaakseni myös Tomppa vauhdissa, kun äiti käy hammaslääkärissä. Ja myös kirjassa Tomppa ja kummaa kirjassa Tomppa on mummun kanssa kaksin :). Louhin kirjoissa on paljon ihania mummujuttuja!

   Laitetaan vielä ukkien puolesta yksi kirja isovanhemmista: Mieluiten ukin luo (Whybrow) kertoo taas kissasta, joka menee yökylään ukin luo :)! Tosi ihana kirja!

   Poista
 2. Meillä taisi tuo Tiikeri etsii äitiään olla ensimmäisiä kirjoja, joita ostettiin Iidalle parilla eurolla alelaarista :) Sitä on luettu miljoonat kerrat ja siitä on opeteltu niin apinoiden ääniä kuin kukka-sanan sanomistakin. Yksinkertainen ja toimiva kirja!

  Muistan, kun ostin Idalle joskus kirppikselta ihan "pilipalikirjan", joka kertoi siitä, kun vaaleanpunainen poni auttoi ystävineen pientä lammasta etsimään äitiään. Ostin sen juuri sattumalta pahimmassa eroahdistusvaiheessa, ja Idaa selkeästkin kosketti kirjan tarina. Hän toisteli kulmat kurtussa "ei näy äitiä" ja muita kirjan lauseita ja eli täysillä mukana kirjan tapahtumissa. Ei näköjään tarvita aina ns. paremman luokan kirjoja ja tunnettuja kirjailijoita siihen, että tarina koskettaisi lasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska, että sattui jollekin tuttu kirja :)! Minusta noissa äidin etsimiskirjoissa on kauniit, hempeät kuvat :). Ja onpa meillä sitä luettu niinkin, että pentu etsii isäänsä!

   Kuulostaa, että tässä toisessakin mainitsemassasi kirjassa on ollut hyvä tarina juuri oikeaan ajankohtaan. Mietinkin tuota "lohtukirja" asiaa jossakin kommenteissani aiemmin. Lapset jotenkin löytävät usein itse etsiessään sellaisia kirjoja, jotka jollakin tasolla heitä omassa ajassaan parhaiten lohduttavat :). Lapset ovat fiksuja!
   Ja tokipa kirjassa kuin kirjassa on kirjoittaja takanaan, esim näissä disneykirjoissahan on ammattilaisia taustalla, vaikka nimi onkin Disney. Itse asiassa tämä aiemmassa kehumani Haluan hattuni takaisin kirjoittaja oli ymmärtääkseni joku disneyn tms. animaatiolastenohjelmien tekijä...

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!