keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Ihana Toivon talvi (lastenkirja)!

Katri Tapolan kirjoittama ja Karoliinan Perkamon ihanin kuvin ja värein kuvittama Toivon talvi (2013, Tammi) oli lastenkirja, jota oikeasti odotin luettavakseni. Ja viime viikon kirjastoreissullahan tämä toive toteutui ja ennakko-oletukseni osoittautui oikeaksi.

Paksupahvisivuinen kirja kertoo Toivo pojasta, joka tykkää ajella ulkona autolla. Mutta sitten tulee talvi ja autokin jää kinoksen alle. Toivo on tyrmistynyt. Aamulla perhe käy tutunkuuloisen Ei! -keskustelun, siis sen missä kaikkiin kysymyksiin vastaus on Ei!. Mutta naapuripojan apu pelastaa Toivon pahanmielen, sillä kuorma-autoon löytyy varastosta aura, ja ulkoleikit jatkuvat lumesta huolimatta! Tarina kertoo siis lapsiarjesta, lapsen harmistumisesta, talvesta, lumesta ja ulkoilusta (ja ulos lähtemisestä!). Onpa kirjansivuilla ohi mennen pieni pala matematiikkaakin, lapiollisten laskemisena.

Tarina on kerrottu lyhyin ja ytimekkäin lausein ja tarina on arkinen ja yksinkertaisen hyvä. Mutta se on silti monitasoinen. Mieleeni tuli väistämättäkin Louhin Tomppa-kirjat mutta tämä kirja sopii kielineen, kuvituksineen ja sivuineen jo hieman pienemmällekin lukijalle, jopa alle vuosikkaalle? Tarinan Toivo saattanee olla uhmaikäinen, joten satu menee varmasti hyvin vielä paljon vanhemmillekin lapsille, pahvisivuistaan huolimatta. Ainakin meidän kolmivuotias esikoinen nauroi Ei-keskustelulle ääneen ja halusi kirjan heti uuteen lukuun!

Jos etsisin lahjakirjaa 0-3 vuotiaalle tällä hetkellä, tämä kirja olisi ehdottomasti yksi luotettava vaihtoehto. Kirja saa kauniin kuvituksensa ja hyvän tarinansa vuoksi ansaitut 5/5 pistettä.


"Toivo istui hiekkalaatikolla. Hiekka oli pehmeää. Toivo tarttui keltaiseen lapioon. Hiekkaan sai lapiolla syviä kuoppia ja korkeita kasoja."

- Katri Tapola ja Karoliina Pertamo: Toivon talvi

8 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Vaikuttaa kyllä tosi kivalta ja kaunis kuvitus on plussaa.

  VastaaPoista
 2. Kerrankin kirja, josta koko perheemme tykkäsi :)! Paitsi appsi ei ole vielä malttanut äärelle :D.

  VastaaPoista
 3. Onpa tosiaan kauniit kuvitukset! Kiitos taasen vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pertamon kuvitukset ovat minustakin vallan kauniita :)!

   Poista
 4. Vaikuttaa tosi kivalle! Tä'ytyypä pistää mieleeni! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään lukiessani mietin, että tämä kirja on myös ihana äippä-poika yhdessäolofiilistely =)!

   Poista
 5. Hei! Haluaisin ostaa Toivon talven kummipojalleni 1-vuotislahjaksi annettavaksi yhdessä aurallisen kuormurin kanssa. Olisiko joku valmis luopumaan omastaan?

  VastaaPoista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!