lauantai 19. tammikuuta 2013

Pikkuisen pitempiä lastenkirjoja Babarista lähtien

Viime päivinä olen saanut toteuttaa kutsumustani isoilla alkukirjaimilla alueilla siivooja, sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, mielenterveydenhoitaja (itselleni hahah), sirkustirehtööri, keittäjä ja kippaaja. Kippaaja? Tai kippari. Siis appsi oppi nousemaan seisalleen. Yksi ilta laskin, että kippasin appsia viiteenkymmentä kertaa sängyssään alas (kippasin aina, kun alkoi itkeskellä, pidin köllillään paikallaan, että rauhoittuisi yms)., sen jälkeen en jaksanut enää laskea! Kahdeksan kuun kehistysharppaus, here we are.

Mutta, vaikka oman kirjan luku on hieman yllämainituista syistä pätkissä, luimme tällä viikolla esikoisen kanssa kolme kivaa kirjaa, jotka ajattelin jakaa kanssanne.


Laurent De Brunhoffin Babarin matka maailman ympäri kirjassa tuttu Babarin perhe matkustaa lentokoneitse muun muassa Italian Roomassa ja Venetsiassa, Ranskan Pariisissa, Venäjällä ja Egyptissä. Jokaisesta paikasta on kuvitettuna yksi tunnetuimmista turistikohteista ja kerrotaan joku keskeinen tervehdys tai toivotus maassa käytetyllä kielellä. Esikoiseni on kiinnostunut "maantieteestä": mitä ovat planeetat ja mitä maapallolla oikein onkaan, joten tämä kirja oli mukava ja tarpeeksi informatiivinen tapa tutustua erilaisiin maihin ja kulttuureihin kolmivuotiaan kanssa. Mutta uskonpa, että kirja on oikein hyvä vielä vanhempanakin ja toimisi oikein mukavana matkakirjana ulkomaille matkustaville lapsille. Babar kirjat ovat mielestäni vähän ailahtelevia, välillä tarinat ovat kauniita satuja, välillä tarinat ovat kauempaa haettuja ja tämä kirja oli taas informatiivinen. Kuvitus on aika realistista, vaikka päähenkilöinä ovatkin norsut ihmisten sijaan. Pidän Babareista kyllä. Ja tämä kirja ansaitsee 4/5.


Mauri Kunnaksen Onnin parempi joululahja oli niin hyvä lukukokemus (useamman kerran), että otin jo toisen Kunnaksen kokeiluun. Ja, vaikka olen vähän skeptinen pelottavien asioiden tyrkyttämisessä tai käsittelyssä liian pienien lasten kanssa (siis sellaisten kuten sota) jos elämä ei niihin luonnollisesti ohjaa (kuten kuolema). Siltikin tartuin kirjastossa Kunnaksen Apua merirosvoja! kirjaan ja selailin millä tavalla asiaa tässä kirjassa käsiteltiin. Olen myös siitä kummajainen, etten ole koskaan aiemmin oikein ymmärtänyt lasten tuotteissa villitsevää pääkallokulttuuria mutta ehkä vasta nyt tajuan, että se nouseekin merirosvoleikeistä, eikä tarkoita ihan niin tummia ajatuksia kuin meillä aikuisten maailmassa! Oppia ikä kaikki, ja me aikuiset ajattelemme varmasti montaa asiaa aivan liian vaikeasti kun lapset ottavatkin ne ihan sillä omalla tasollaan.
Apua, merirosvo kirjassa oli lyhyitä tarinoita merirosvoista ja merirosvojen maailmasta. Mukavia olivat aarteiden piilotuksien kuvailut ja muutkin hauskat höpsöt merirosvot. Luurankojen bändikin oli sovitettu mukaan pelottavuudessaan hauskalla tavalla. Olemme pitäneet esikoisen kanssa kumpikin: 4/5.


Kolmas kirjamme, jonka halusin jakaa kanssanne oli Tuula Korolaisen ja Christel Rönns (kuvittaja) Kissa Killi ja Sottapytty (Tammi, 2009). Killi oli meille tuttu Kissa Killin kiukkupussista (2007). Sottapytty tarina kertoo kissaperheestä ja siivoamisesta. Eräänä päivänä kissaäiti hermostuu, kun siivous tuntuu varsin tyhjänpäiväiseltä (ja tässä kohtaa hihkaisin: ihan niin kuin minä!) ja marssii pihalle haravoimaan. Silloinpa Kissa Killi tapaakin Sottapytty kissan, joka on hänen peilikuvansa mutta, joka vain sotkee. Ja sotkun jälkeen Kissa Killi siivoaa ja siivoaa, ja huomaa miten ison työ äitikissa aina tekee. 4/5.
Kasvatusoppaissa puhutaan usein, että lapsen tulee antaa kohdata valintojensa seuraukset. Siis turvallisuus muistaen (ei voi sanoa, että juokse vaan auton alle ja silleen). Tämä kirja oli omalla tavallaan hyvä esimerkki siitä. Meillä toteutetaan tätä kasvatusharjoittelua tänään "En mene päiväunille ajoissa" tilanteella. Opettavaista!

Pahoittelen, en ehtinyt oikolukea tekstiä tällä kertaa sitäkään vähää mitä yleensä. Joku päiväuneton demoni lapsrakas aloitti juuri huutokuoron! Katsotaan tosiaan miten opettavaista tämä onkaan.

Mukavaa lauantaita kaikille ja hyvää (mielen)terveyttä!


"Mutta ei se vielä mitään."

- Kissa Killi ja Sottapytty

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!