tiistai 29. tammikuuta 2013

Linne Bien parhaat vauvakirjat

Jo esikoisen aikaan satuin löytämään Linne Bien kuvakirjoja, jotka ovat vallan laadukkaita ja monipuolisia. Ja kun tässä tarkemmin aloin asiaa pohtia, Bien kirjat ovat oikeastaan täydellisiä kirjoja vauvoille, jotka alkavat kiinnostua kielestä ja sanoista. Kirjoissa on selkeät, riittävän informatiiviset, kauniit ja hellyyttävät kuvat. Kirjojen aukeaman toisella sivulla esitellään yksi tai maksimissaan kaksi lähes jokaisen vauvan arkipäivään kuuluvaa peruesinettä ja sanaa, kuten "muki", selvin kuvin. Aukeaman toisella sivulla on taas pieni tilannekuva, miten esinettä käytetään: "Leo juo vettä mukista." .Kirja on kokonaisuudessaan pieni arkipäiväinen tarina, joka kertoo muun muassa nukkumaan menosta, syömisestä tai sisällä leikkimisestä. Siispä mahtava satu lapselle, joka oppii pikku hiljaa ymmärtämään syitä ja seurauksia, ja hahmottamaan näin päivänrutiineja. Eikä siinä vielä kaikki! Kirjoissa on vallan herttaisten kuvien lisäksi joka kirjassa pieni annos hassuttelua, eli huumoria. Lisäksi kirjojen tekstit oikein kannustavat tekemään hyviä "ensieleitä" kielen oppimisen tueksi: paukuttamaan kirjaa rummun kohdalla, halaamaan vauvaa nallen halikohdalla ja maiskuttamaan suuta, kun Leo syö. Oikeastaan voisi sanoa, että nämä kirjat ovat täydellisiä hyväätuulta ja turvallisuutta tuovia kirjoja. Siis kirjoja, joihin myös isompi lapsi haluaa palata silloin tällöin, vaikkapa ollessaan kipeä.Nyt kysytte toki, että miksi en siis kirjannut näitä Vauvojen top 5 ensikuvakirjoihin! Siksi, että kyseessä olivat nimenomaan ensikuvakirjat. Olen huomannut, ja oppinut, että vauvat pitävät selvistä kuvista, toistoista ja lyhyistä kirjoista. Ei vastasyntynyt ymmärrä tarinasta, ei vielä alkukuinakaan, mutta silti ensivauvakirjoissa on usein tekstiä ja onneksi usein myös runoja. Vaikka vauvat eivät ymmärrä alkukuina puhetta, he ymmärtävät tunnelmia ja eleitä. Kun vanhemmat lukevat vauvoilleen soinnukkaita, rytmikkäitä ja jopa ilmeikkäitä runoja, vauva nauttii lukukokemuksen kokonaisvaltaisuudesta. Kokemus jäänee jonnekin aistimuistiin, vaikkei kielellistä muistia vielä olekaan?

Kun vauva oppii ymmärtämään puhuttua kieltä, hän ymmärtää sitä pikkuisen kerrallaan. Sanan sieltä, toisen täältä. Vauva ymmärtää muistaakseni kymmeniä sanoja ennen ensisanaansa.

Niinpä niin, siis siksi ensikuvakirjoissa on mielestäni hyvä olla pitempääkin höpinää. Niin, ja varsinkin siksi, että kuka esikoisen vanhemmista osaa keksiä väsymysaivoillaan yhtä rikkaita tarinoita ja kielikuvia kuin valmiit runot kirjojen sivuilla?!

Nämä kirjat toimivat myös väärinpäin luettuna.
Mitähän tällä höpinälläni yritän sanoa? En sitä, että olisi olemassa kirjoja tarkoitettuna ainoastaan ikäkuukausille 1-2 ja niin edelleen vaan, että huomatkaa vanhemmat miten erilaisia vauvakirjoja on olemassa! Jos juuri äitiyspakkauksen kirja ei ole sinun tai vauvasi juttu, kokeilepa valokuvakirjaa, kosketus/läppäkuvakirjaa, sanakirjaa tai kirjaa, jossa ei ole tuhatta asiaa yhdellä sivulla...! Ja kun vauva katsoo suutasi (huuliota) kun juttelet hänelle, tapailee äidinkieltään muistuttavia sanoja, hanki oma Linne Bie -kirjasi! Ei mene hukkaan! Ja minen saa penniäkään tästä hehkutuksesta! Ihan ite oon kirjat ostanut ja piti tilata vielä näitä suomentamattomia Ella kirjoja lisääkin (maksoivat alle 5e/kpl, mikä on mielestäni aika halpaa nykyvauvakirjamarkkinoilla) !

Oletko sinä lukenut yhtään Linne Bien kirjaa tai onko tämä kuvittaja/kirjoittaja (ja tuottaja?) sinulle tuttu? Mitä sana- ja ensilukukirjaa sinä suosittelisit? Mikä oli lapsesi ensisana? Voikohan olla niin, että meidän lasten ensisanaksi kummallekin tulee äijä?! Ja isi omii sen tarkoittamaan isiä! EIKUN SANO ÄI-TI!


"Leo syö banaanin jälkiruuaksi. Nam!"

- Linne Bie: Pikku-Leon ruoka-aika

8 kommenttia:

 1. Onpas kauniit kuvitukset noissa kirjoissa. Hintakin kuulostaa mainiolta.. pitäisi taas melkein etsiskellä, josko löytyisi jostain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on tosi söpöt :)! Ihan perusnetti(kirja)kaupoista olen löytänyt ja noita Ella-kirjoja olen ostanut ruotsiksi, mikä sopisi teillekin varmasti hyvin :)!

   Poista
 2. Me ollaan noita lainattu kirjastosta ja edelleen lähes 2-vee niistä tuntuu tykkäävän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en koskaan ole bongannut noita kirjastoistamme, taitavat olla aina menossa. Olipa kiva kuulla, että joku muukin perhe tykkää :)! Jotenkin niin viattoman hienoja kirjoja. Näissähän olisi myös tutti ja pottakirjat, mutten ostanut (vielä) niitä, koska eivät olenyt meille ajankohtaisia.

   Poista
 3. Me on lainattu jo pari kertaa kirjastosta Pikku-Leo menee kylpyyn ja se on hirmu suloinen ja poika tykkää. On luettu sitä esim potalla, mutta huono puoli on, että poika alkaa haluamaan kylpyyn. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ei olla luetukaan :). Minulla on villi veikkaus, että tällä kaavalla kaikki Bien kirjat ovat yhtä herttaisia! Kiva, että kirjasarja on muillekin tuttu!

   Poista
 4. Oi että nuo kirjat kyllä ihastuttivat! Pitääpä saada lainattua, tai peräti ostettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole iloisia kuvia :)! Kiva, että oli uusi vinkki jollekin ja jospa löydätte vaikka kirjastosta omanne :).

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!