keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Uskomattoman hyviä joulukirjoja

Tai uskonnottoman. Kun menin tänään pikaisesti kirjastoon, ajattelin, että olen auttamattoman myöhässä joulukirjojen lainaamisessa. Mutta annas ollakaan, joskus käy kotiäidillä hyvä tuuri. Löysin vinon pinon mielekkäitä, meille sopivia joulukirjoja, jotka jaan pikaisesti nyt teillekin. Jos vaikka satutte etsimään mukavan oloisia joulukirjaostoksia tai lainauksia. Kaikkia en ole vielä ehtinyt tarkasti lukea mutta jos kannessa lukee Richard Scarry, tietää kyllä aika lailla mitä tuleman pitää. Hauskuutta ja vähän opetusta siinä sivussa!

Scarry
Mauri Kunnas: Onnin paras joululahja
(tässä kirjassa on kristillinen koulun joulujuhla mutta mielestäi hyvällä, nautraalilla tavalla mukana)
Myyrä ja joulu:
Lopussa eläimet kertovat joulun sanomaa, joka ei ole uskonnollinen, vaan ideana on Yllätys.

Mutta niin, yritin tuohon otsikkoon saada laitettua, että kyseessä on joulukirjoja myös meille, jotka eivät kuulu kirkkoon mutta viettävät joulua kukin omasta syystään. Enkö ollutkin todeeella selväsanainen! Itselleni joulu on lähinnä perhejuhla, jota juhlitaan talven kunniaksi. Kortit, kalenterit ja koristeet ovat uskonnottomia. Ja myöskin nämä kirjat. Minä olen myös siitä kummajainen äidiksi, etten ole suoraan sanonut, että joulupukkikaan olisi todellinen olento. Olen puhunut lähinnä niin, että jouluna on leikkiä, että tontut tarkkailevat lapsia ovatko he kilttejä ja sitten jouluaattona joulupukki käy tuomassa lahjoja jos ovat. Lahjat voivat myös ilmestyä kuusen alle. Olen jopa sanonut, että jouluavajaisissa oleva pukki on mies, jolla on joulupukin puku päällä. Ihan niin kuin Muumipeikko ruokakaupassa oli sellainen íhminen, jolla oli muuminaamiaispuku (meidän esikoinen säikkyy moisia mörköjen kokoisia nukkeja, ja totta puhuen on niissä minustakin jotain jännittävää!). Itse asiassa luulenpa, että silti lapseni lapsenmieli miettii onkohan pukki kuitenkin olemassa tai ne tontut... hmm.

Tarinassa "Joulun taika syntyy siitä, että ilahduttaa muita ihmisiä".
Pieninkin halusi selailla joulukirjoja ja vähän muitakin kirjoja :D.
Scarryn kirjassa joululahjaksi syntyy vauva, mutta tarina ei silti ole uskonnollinen.
Varmasti aika kiva kirja lapsille, jotka ovat syntyneet jouluna.
Kuratomi, Kakimoto: Otso-herran lumijuhlat
Ylläri, Scarry
Pitempi talvitarina leikki-ikäiselle.

Luulenpa, että moni pitää minua melkoisena ilonpilaajana, mutta en usko itse sitä olevan. Meillä talo täyttynee tänäkin vuonna joulukoristeista ja joulutunnelmasta. Tähti tulee paikalleen, vaikka silläkin on toiselle uskonnollinen vivahde. Mielestäni joulua saa viettää myös me, jotka emme juhli sitä Jeesuksen syntymän juhlana. Jouluhan on historialtaan jo pitkät perinteet omaava juhla. Mitäs lukijat ajattelee näistä minun pukkijutuistani? Olenko ilonpilaaja? Eikö minussa ole leikkimieltä? Entä juhlitteko te joulua uskonnollisena juhlana, jonain muuna vai siltä väliltä? Mikä on sinun lempijoulukirjasi? Lopuksi esittelen kuvin vielä kolme joulukirjaa, jotka löytyvät omasta kirjahyllystämme, Tomppa, Maisa ja Puppe, nuo vallan mainiot tyypit!

"Voiko lumipalloa syödä, Tomppa miettii, mutta isä vastaa siihen heti- Ei!"

- Kristiina Louhi: Tompan Joulu

8 kommenttia:

 1. No jopas on melkoisesti joulukirjoja! Minä lähinnä kaipailisin sitä Mauri Kunnaksen tonttukirjaa ja varmasti sen vielä joskus hankinkin. Muistan, että lapsena se sai mielikuvituksen todella laukkaamaan. Nyt oma tenava on kuitenkin tähän ihan liian pieni, joten vielä tässä ehtii.

  Minä en ole oikein jouluihmisiä. Välillä jopa kyllästyin jouluihin omien vanhempieni luona, koska ne ovat aina niin samanlaisia. Joulut mieheni kotona ovatkin sitten aivan toista. Ei paljon pakollisia perinteitä tai lahjojen ylivaltaa. Sitäkin enemmän sukulaisten kesken yhdessäoloa ja syömistä. Vaikka väsyn myös liialliseen sosiaalisuuteen, on nuo etelän joulut silti olleet tosi piristäviä.

  Itse kuulun kirkkoon ja poikakin on kastettu, mutta ollaan silti aika tapakristittyjä. Minulle joulu on lähinnä perinne. Ehkä vähän niin kuin sinäkin asian kuvasit. Toki joulua saa viettää kuka haluaa! Ja miten haluaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä vaihdan kirjastonkirjoja 1-2krt kuussa ja usein kerralla lähtee 1-2 kassia kirjoja :D! Ja eilenkin koko perhe oli kiitollinen uusista kirjoista :). Vaikka nyt tosiaan oli aika joulupainotteinen löytö :P.

   Tunnustan, etten oikeastaan ole yhtään Mauri Kunnas ihmisiä. En tiedä miksi, koska kuvathan ovat tosi nerokkaita. Yritän nyt tällä joulukirjalla mitä esikoinen Kunnaksen tyylistä pitää ja ehkäpä itsekin innostuisin... Esikoisen kirjahyllystä muuten löytyy myös sellainen vanha Tonttukirja, joka on varsin paksu opus, olen ajatellut, että se lienee tuleville vuosille mutta voisipas sitäkin vähän selailla jo yhdessä.

   Etelän joulut kuulostavat mukavilta. Minustakin kyseessä pitäisi olla yhdessä ruuin, juomin ja herkuin juhlittava juhla, jossa tavoitteena olisi vuoden kiireen unohtaminen ja relaaminen sopivassa suhteessa talvipuuhailun (ulkoilun) kanssa... Jotain tämmöistä. Aika suoritusjuhlahan tämäkin välillä on.

   Poista
 2. Meille joulu on todellakin ihan sitä itteään eli juhlitaan Jeesuksen syntymää. Toki jouluun liittyy myös perheen yhteinen aika ja sellainen rauhallinen meno. Lahjoja tulee, mutta ei ihan mahdottomia määriä. Oon vetänyt samanlaisen linjan joulupukin kanssa kuin sinä, mutta oon myös ajatellut niin, että jos lapset joskus ihan todella haluavat niin voi meillekin pukki EHKÄ JOSKUS tulla. En siis todellakaan aio tarinoida joulupukista vaan aion kertoa suoraan, että se on vaan sellaista leikkiä. Tai no, tokihan siinäkin on taustat olemassa.

  Ja minusta on hienoa, että vietätte joulua tuolla tapaa. Se on aika rehellistä se! Mun on itse kristittynä vaikea käsittää tapa-kristillisyyttä eli juurikin sitä, että jouluna ja ehkä pääsiäisenä ollaan vähän olevinaan ja mennään kirkkoon. Tietysti on hienoa, jos ihmiset pysähtyy miettimään asioita, mutta ois kiva tietää mikä siinä on se perimmäinen tarkoitusperä. Tosin, myönnän kyllä, että kuuluin juurikin tuohon suureen tapa-kristittyjen joukkoon joskus itsekin.

  No niin, vein sulta varmaan ne ilonpilaajan pisteet tällä kommentilla :D! Kivoja kirjavinkkejä sulla oli kans :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä tulla jatkamaan, että vaikka meillä vietetäänkin joulua siinä kristillisessä merkityksessä niin ei meillä siihen ladata mitään koko vuoden odotuksia. Ollaan niinkuin aina muulloinkin ja nautitaan joulun rauhasta:)!

   Poista
  2. Joo hyviä mietteitä ja kyllähän tuo tapakristillisyys on varmasti osa esim vanhempiemme ikäluokan elämää. Taas meidän ikäisille kirkosta eroaminen on varmaan aika normaalia jo, eikä niin erikoista kuin vielä 10-15 vuotta sittenkin oli.

   Itseasiassa ajattelin juuri, että sunnuntaikirkothan ovat kyllä olleet nerokkaita työn ja aherruksen katkaisijoita, ja ovat vieläkin. Tekisi ihan varmasti hyvää kaikille meditoida, syventyä ajatuksiin välillä laajemmassa näkökulmassa kuin vain oman navan ympäristöä märehtien.. Uskonnoilla on siis kyllä varmasti terveellinen vaikutus ihmisen elämiseen tässä suhteessakin.

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Joona89, kiitos linkistäsi. Olisitko seuraavan kerran kohtelias ja kertoisit kommentissasi hieman linkkisi sisältöä ja mitä sillä haluat kertoa!
   Olin kahden vaiheilla poistanko "kommenttisi" ja päädyin jättämään sen toistaiseksi.

   Minulle jäi epäselväksi loukkasinko sinua tällä kirjatekstilläni vai mihin viittaat linkilläsi? Ole hyvä ja tule kertomaan lisää!

   Poista
  2. Poistin lopulta kommenttisi, koska se oli pelkkä linkki, sillä toivon, että keskustelu käydään täällä kohteliaammalla tasolla :)!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!