keskiviikko 29. elokuuta 2012

Nukkumaanmeno kirjoja lapselle

Koska uni on tärkeää hohhoijakkaa ja niin edespäin, ajattelin näyttää teille pari kivaa kirjaa liittyen taaperon nukkumiskukkumiseen. Siis siihen, kun halutaan vettä, käydä pissillä, vettä, juosta pitkin kämppää ja vettä. Sekä PEITTO!Olen lähes ihastunut näihin Mikko Mallikas kirjoihin. Mikko Mallikas on oikukas kirja kertoo kuinka nelivuotias Mikko ei malttaisi nukahtaa lainkaan. Sinnikäs isäpappa tekee kyllä kaikkensa, että Mikolla olisi hyvä olla ja on niin pitkäjänteinen, että temperamenttisempia lukijoita huimaa. Sitten hän nukahtaa kesken lelun etsinnän lattialle. Ja Mikko ei enää huutele, sillä jos kukaan ei vastaa, ei kannata huudellakaan.
Pystyyköhän Mikko Mallikkaita vielä ostamaan jostakin? Nämä ovat lähes "must buy" kamaa minun ja makapakan mielestä. Mieheni ei taas voi sietää Mikko Mallikkaita.Toinen nukahtamiseen liittyvä kirja, mikä sattui kirjaston kirjoistamme löytymään, oli Santtu kukkuu. Harjanteen kirjat ovat mielestäni Luohin Tomppa kirjojen tyylisiä. Siksipä aika hyviä. Kuvat ovat selkeitä ja aika yksinkertaisia. Tarina töksähtelevän etenevää. Lapsekasta siis. Tässä kirjassa Santtu ei haluaisi nukahtaa mutta tällä kertaa äiti nukahtaa tuoliin ennen Santtua. Alan huomata näissä kirjoissa toistuvan kaavan. No Santun isä kuitenkin astuu puikkoihin ja tuntuu olevan autuaan tietämätön iltapuuhien etenemisestä. Ei ole selkeästikään lukenut sitä hyvää unikirjaa, jossa kannustettiin kummankin vanhemman tekevän iltapuuhia, ettei homma käy liian työlääksi kummallekaan ja lapset tottuvat useampaan nukuttajaan.

Tunnen sielujen sympatiaa sekä Mikon isälle että Santun äidille. Nukuttaa välillä ihan kiitettävästi. Viime yönä appsi paukautti kahdet kakat vaippaan ja otti tietenkin niiden perään aimo annoksen ruokaa. Tänään olen sitten jo alkanut pohtia kaikkea tähän vaiheeseen tyypillistä, kuten onko vauvallani maitoallergia, olenko huono äiti ja miksi vauvat itkee niin pirusti. Googlanut sanat vauva kakkii yöllä ja lukenut kakkosnelosesta kakkavaipan yöllisestä vaihdosta vertauksen "nukkuisitko itse paskat housussa" (ja tuumannut, että tässä väsymyksessä melkeinpä nukkuisin jos saisin). Lisäksi olen pohtinut kuka kumma on kiinnittänyt vauvani yöpaitaan merkin "Who needs sleep?". Voisin mulkaista tämän hauskan tekstin keksijää jos sattuisin tapaamaan.

No ehkäpä yökukkumisen taustalla on vain joku kasvuvaihe, koska appsi oli rinnallakin tänään jopa tunnin putkeen, mitä ei ole tapahtunutkaan sitten ensi viikkojen. Lienee joku kasvuvaihe. Ja kovasti olisi jotain pyörimisvaiheintoakin harjoitteilla, joka voi sotkea unia. Ja se flunssavaihe. Siis VAIHEITA!


Kristiina Louhi on mielestäni kiteyttänyt vauvojen unen Tomppa kirjassaan mainiosti: "Milloin vauvat nukkuvat? Sitä Tomppa ei tiedä."


Ja tästä aasinsiltana bonuskirjaan, eli uuteen Tompan uusi koti kirjaan, jonka nappasin kauppareissullani. Kirja kertoi Tompan muutosta uuteen kotiinsa. Tompan kuvituksessa näkyi mielestäni ensi kertaa enemmän vanhempien kasvoja ja Tomppakin oli kasvanut ainakin kikkarahiuksistaan. Oikein hauska kirja tämäkin, vaikka ehkä pikkuhiljaa jopa meidän talossa alkaa Tomppa villitys pikkuisen laantua. Mutta Maisa villitys jatkuu. Ostin siis myös Maisa kirjan, koska kuviensa ansiosta Maisat ovat myös täydellistä vauvaviihdykettä. Tosin appsi on kyllä yllättänyt meidät katselemalla suvereenisti massuni päällä päikkärikirjojakin, joita tänäänkin oli Babarista Salaman seikkailuihin. Hmh, älyääköhän vauva, että tämän hetken esikoinen on ansainnut ja silloin kannattaa olla ihan hissuksiin, että pääsee makapakan uniajalla itse hillumaan yksin äipän kanssa.

Milloin äipät siis nukkuvat tai tajuavat lopettaa turhanpäiväisen blogipäivityksensä? Sitä tämä äiti ei tiedä.


"Eipä tytön tylleröinen
ollut mitään vailla.
Hauska oli oleskella
Nukku-Matin mailla."

- Pieni tytön tylleröinen, lastenlaulu 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!