perjantai 6. heinäkuuta 2012

Vauvatanssia

Jo ennen esikoistani satuin kuuntelemaan Helsingin kirjamessuilla Perhosen siivin -kirjan esittelyn (Joukki, Markkanen, 2007, Edita). Kyseessä on pieni opasvihko, jossa kerrotaan viisi helppoa jumppa/tanssiliikettä äidille/isälle/kenelle vain ja vauvalle. Tanssi toteutuu lattialla/sängyllä vauvan ympärillä polvillaan istuen.


Vuorovaikutustanssi ei ole mitenkään uusi keksintö, potkuliikkeitä on vauvojen kanssa tehty iät ja ajat. Minusta tämä pieni kirjanen on kuitenkin ollut ihastuttava löytö, jossa kerrotaan varsin arkisesti vauvan tarpeista ja vuorovaikutuksesta sekä tanssimisesta. Kirjassa kerrotaan, että tanssiminen voidaan aloittaa jo kahdenkuun ikäisen  kanssa. Kun viittä liikettä toistetaan päivittäin (1-2 krt), jo viikossa vauva voi alkaa viedä tanssia itse. Siis häh? Juu, juu, vauva alkaa itse pyytämään jo kaksikuisena "tanssitaanko?" ottamalla tanssitettavaan kontaktia ja kolmikuisena jo hän voi alkaa ohjailla liikkeitä.Kokeilin itse tanssiliikkeitä esikoisen kanssa. Jumppailu oli hauska ja kiva päivän hetki. Tunnustan kyllä, että välillä tanssiminen unohtui, enkä minä osannut tulkita, että vauva olisi pyytänyt tanssiin. Mutta vauva kyllä vei liikkeitä jo selvästi eteenpäin. Se oli hauska tunne. Eräs ystäväni kokeili tanssia samoihin aikoihin ja heillä taisi olla myös hauskoja nimiä ja lisäliikkeitäkin mukana- kertokoon itse kokemuksistaan täälläkin jos haluaa :).


Tunnustan auliisti, että olen sellainen höperöpää, että tarvitsen välillä tämmöisiä "valmiiksi pureskeltuja" ohjeita tai lauluvihkoja, koska väsyneenä pää lyö tyhjää ja en muista tai keksi mitä kaikkea voisi puuhailla (kun vauva tarvitsee ns. viihdytystä).

Olen siis aloittanut tanssimisen myös appsin kanssa ja yritän muistaa nyt tanssia päivittäin. Appsi selvästi pitää toisista liikkeistä enemmän kuin toisista. Samoin liikkeille avautuminen (ensin se liikkuminen oli jäykempää) on parissa viikossa tapahtunut. Tanssin jälkeen appsi nauraa (vielä äänettömästi) valloittavasti :D. Tanssi ei tosiaan ole mikään vauvatreeni, vaan yksi leikki toistensa joukossa. Minusta kiva sellainen :). Jos kiinnostuit vauvatanssista tai haluaisit lukea tiivistetysti ja selkeällä suomella kirjoitettua tekstiä vauvan vuorovaikutuksesta- kannattaa tutustua tähän opukseen :).

Kuullostaako kenestäkään kiinnostavalta? Olisi hauska kuulla jos jollakin olisi kokemusta tällaisesta tanssista, omista vauva-arkijumppailuista tai muusta vastaavasta :)."Hyppää, tanssii vauvani kanssa,
vauvan kanssa tanssin mä vaan."

- lastenlaulu

2 kommenttia:

 1. Piti tulla tänne kurkkimaan vielä ennen nukkumaanmenoa ;) Miksi ei voi mennä aikaisemmin nukkumaan, plääh!

  Kiinnostuin tästä vauvatanssista :) Minun piti tytön kanssa tehdä jotain samantapaista vauvatanssia/jumppaa mutta se aina jäi! Vaikka aikaa olisi ollut. Nyt toiveissa olisi jos saisi tuon tytön siihen sitten jotenkin mukaan, hän saisi osallistua tai vaikka olla tanssittaja, onnistuisikohan se?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta :)!
   Aika ihana idea! Olen itse ajatellut, että jos esikoinen tanssia nähdessään alkaa kiinnostua voin sanoa että haluatko sinäkin pitää siskoa käsistä ja tanssia. Uskon, että se olisi omanlaisensa ja hyvin lyhykäinen ainakin alkuun mutta sitäkin hienompi :)! Vielä ei ole oma-aloitteisuutta tullut joten odotellaan rauhassa :). Tosin välillä tanssimme vauvan kanssa kahdenkeskisellä hetkellä, omalla tavallaan haluan itsekin pysähtyä vauvan kanssa ihan kaksin.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi rohkeasti :)!